• Uz Levita inaugurācijas sarīkojumu viesi aicināti bez dzīvesbiedriem

    Slavenības
    Ziņu aģentūra LETA
    2. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Evija Trifanova / LETA
    Uz Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) gaidāmo sarīkojumu par godu jaunievēlēta Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijai viesi ielūgti bez dzīvesbiedriem, lai būtu iespējams vienā telpā satilpināt maksimāli plašu visdažādāko jomu pārstāvju loku, skaidroja Levita padomniece Aiva Rozenberga, savukārt etiķetes eksperte Irma Kalniņa pauda, ka tomēr būtu gribējusi redzēt, lai uz šo pasākumu viesi tiek aicināti kopā ar savām otrajām pusēm.

    Kā skaidroja Rozenberga, sarīkojumā par godu Levita inaugurācijai dalībnieki ielūgti atbilstoši tam, lai pasākumā varētu piedalīties plašāks dažādu jomu pārstāvju loks, kā arī ņemtas vērā telpu sniegtās iespējas un ierobežojumi. Pēc Rozenbergas klāstītā, LNB kā vieta sarīkojumam izvēlēta tās simbolisma dēļ, kā arī, ņemot vērā tajā esošās kultūrvēsturiskās vērtības, tajā skaitā Tautas grāmatu plauktu, kura izveidē piedalījusies paši iedzīvotāji. Uz pasākumu izsūtīti aptuveni 800 ielūgumi cilvēkiem, kuri pārstāv dažādas iestādes, organizācijas, kā arī snieguši ieguldījumu sabiedriskajā darbā.

    Levita padomniece atzina – ja būtu iespējams, viesi labprāt tiktu aicināti ierasties kopā ar dzīvesbiedriem, taču svarīgāka esot vēlme, lai pasākumu apmeklē pēc iespējas plašāks prezidenta topošo sadarbības partneru loks.

    Rozenberga skaidroja, ka neviens sarīkojums neuzliek par pienākumu uzaicināt arī dzīvesbiedru. Vaicāta par Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes priekšsēdētāja, komponista Zigmara Liepiņa sociālajā tīklā «Facebook» pausto kritiku, ka ielūgums tikai viņam vienam vērtējams kā nepieklājīgs, Levita padomniece norādīja, ka katram var būt savs personīgs skatījums un ka nevar cerēt, ka visi būs apmierināti par pasākuma organizēšanas lietām.

    Jaunievēlētā Valsts prezidenta pārstāve arī norādīja, ka cer turpmāko sarīkojumu laikā aptvert pēc iespējas plašu dalībnieku loku visos Latvijas reģionos. Viņa arī uzsvēra, ka 8.jūlijā visi cilvēki tiek aicināti pēc katra iespējām sekot līdzi inaugurācijas dienas pasākumiem vai nu caur medijiem un sociālajiem tīkliem vai arī klātienē, piemēram, plkst.12 apmeklēt Levita uzrunu pie Brīvības pieminekļa, kas būs jauna tradīcija. Runas mērķis esot sasniegt pēc iespējas vairāk cilvēku.

    Tikmēr etiķetes eksperte Irma Kalniņa uzsvēra, ka viņa būtu gribējusi redzēt, ka Levits uz inaugurācijas sarīkojumu tomēr aicinātu viesus kopā ar viņu otrajām pusēm, jo «tie ir svētki un tā ir tradīcija, kas pastāv jau kopš 1993.gada».

    Kalniņa norādīja, ka kopš neatkarības atjaunošanas visi Latvijas prezidenti no Gunta Ulmaņa līdz Raimondam Vējonim ir rīkojuši inaugurācijas, kurās aicinātas arī otrās puses. «Man šķiet, ka inaugurācija ir svētki tiem cilvēkiem, ar kuriem viņam [Levitam] būs nākotnē jāstrādā, proti, Saeimas deputāti, diplomāti un cilvēki no tautas,» sacīja Kalniņa.

    «Man pašai liekas, ka šis ir īpatnējs solis un lēmums, kura rezultātā radusies šāda situācija,» viņa piebilda.

    Eksperte arī izcēla, ka etiķete šajā gadījumā ir stiepjams jēdziens, proti, jautājums par otro pušu aicināšu ir saistīts ar protokolu.

    Kalniņa atzīmēja, ka Vējonis bijis pirmais prezidents, kurš rīkojis augsta līmeņa valsts vizītes bez otrām pusēm. Attiecīgi agrāk ir bijis tā, ka, ja citas valsts prezidents ir ieradies Latvijā, tad Melgalvju namā vai Rīgas pilī aicinātas otrās puses.

    Jautājumu par to, ka uz sarīkojumu par godu Levita inaugurācijai ielūgums paredzēts vienai personai, savā ierakstā sociālajā tīklā «Facebook» aktualizēja LNOB valdes priekšsēdētājs Liepiņš.

    Liepiņš atzīst, ka nav protokola speciālists, bet norāda, ka tas ir nepieklājīgi, ka ielūgums adresēts tikai viņam vienam. Viņš savā ierakstā plašāk izklāsta šo situāciju, tajā skaitā vaicājot, cik cilvēki «nodos» savu vīru vai sievu, apmeklējot šo pasākumu bez dzīvesbiedra.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē