• Tirgotāju šefs Danusēvičs: nesaprotu, kur cilvēki to sāli liks!

    Slavenības
    Zane Piļka- Karaļeviča
    22. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.
    Foto: F64
    Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.
    Covid-19 pandēmijas pirmajās nedēļās no veikalu plauktiem pazuda griķi un tualetes papīrs. Ukrainas kara sākumā par deficīta preci kļuvis rupjais sāls. Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs un šefpavārs Raimonds Zommers skaidro situāciju un dod padomus.

    Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs

    «Daļa sabiedrības stāsta, ka sāli izmanto, lai svaigus produktus iekonservētu, piemēram, iesālītu gaļu.  Vēl ir cilvēki, kas kaut ko mājās ražo. Bet, iespējams, cilvēkiem vienkārši sākās panika,» spriež Henriks Danusēvičs.

    Kara pirmajās nedēļās sāls ikdienas patēriņš pieauga piecas reizes. «Tirgotāji neiepērk tik lielus sāls krājumus, jo nekad nav bijis tāda pieprasījuma. Bija nepieciešams laiks, lai piegādātu jaunu partiju. Tagad man ziņo, ka sāls veikalos ir atgriezies.

    Vakar, piemēram, kilograms galda sāls maksāja 1,50 eiro. Citviet cena sasniedza pat 2,40 eiro. Cenas svārstās un ir pieaugušas,» teic Danusēvičs.

    «Nesaprotu, kur cilvēki to sāli liks? Es, piemēram, pie ēdiena vispār to neberu klāt.

    Šonedēļ bija Saeimas komisijas sēde un viena no rekomendācijām bija – vēl vairāk jāsamazina sāls daudzums uzturā. Deputāti tagad plāno pat ieviest akcīzes nodokli, lai cilvēki sāli lietotu vēl mazāk.»

     

    Raimonds Zommers restorāna «Entresol» šefpavārs

    Raimonds Zommers.
    Raimonds Zommers.

    «Protams, ēdienus var pagatavot arī bez sāls, taču mūsdienu sabiedrība sālīto garšu mīl jo īpaši. Ir cilvēki, kuri ēdienam uzber sāli, to pat vēl lāgā nepagaršojuši. Diemžēl vai par laimi, sāls mums ir vajadzīgs. Tūlīt sāksies arī jaunā raža, no kuras sarūpēt krājumus ziemai, saistībā ar šā brīža notikumiem Ukrainā tas mums kļūs īpaši svarīgi. Pašu sarūpēta pārtika mūsu dzīvē atkal iegūs jaunu nozīmi.

    Un ko tad mēs vislabāk mākam? Kaut ko iesālīt vai iemarinēt! Bez sāls tajā visā nu nekā,» secina Zommers.

    Viņš pats restorānā pēkšņo sāls iztrūkumu neesot jutis. «Skaidrs, ka ik dienu izmantojam sāli, taču ne tik daudz, kā tas notiek lielražošanā. Ir arī garšas pastiprinātājs – nātrija glutamāts jeb E621. Tas gan ir nedraudzīgs mūsu likumdošanai.»

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē