• Rakstniece Guna Roze iztiek ar 210 eiro mēnesī

    Slavenības
    Gita Vīksne
    7. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: NO IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA ARHĪVA
    «Kopš esmu deputāte, mani ienākumi samazinājušies trīs četras reizes,» PDz atklāj rakstniece Tukuma novada domes deputāte.

    Šā gada martā iznāca Gunas Rozes trešā grāmata – romāns Sadursme. Viņa ir autore arī stāstu krājumam Zemenes ar pienu (2004) un romānam 101 kilometrs (2015). Viņa regulāri raksta sleju Kultūrzīmēm. Pagājušajās pašvaldību vēlēšanās Roze tika ievēlēta arī Tukuma novada domē, un varētu šķist, ka, rakstot grāmatas, publicējoties periodikā un vēl arī strādājot deputāta darbu, par iztikšanu rakstniecei sūkstīties nevajadzētu.

    Taču septembra vidū Roze sociālajos tīklos pēkšņi ievietoja sludinājumu: «Meklēju darbu, ko var darīt no mājām. Teksti, to rediģēšana, scenāriji, režija. Neiespējami ilgstoši iztikt ar 210 eiro mēnesī.»

    PDz uzrunāta, viņa uzsver, ka šī sludinājuma dēļ nevēlas izskatīties pēc cilvēka, kurš žēlojas, taču situācija ir tāda, ka pēdējā gada laikā iztikšana bijusi pavisam švaka, tāpēc viņa vērsusies pēc palīdzības darba meklējumos. «Esmu pašnodarbinātā, cik pagūstu izdarīt, tik ir. Te nu precīzi pierādās patiesība, ka laiks ir nauda – jo vairāk ir jāatteic citi darbi, jo tukšāks konts.

    Paradoksāli, ka deputāta atalgojums nav atkarīgs no ieguldītā laika un darba. Ja deputāts atnāk tikai uz sēdēm, Tukumā viņš saņem tos pašus 160 kā tie kolēģi, kas visvairāk strādā tieši ārpus sēdēm. Kopš esmu deputāte, mani ienākumi krietni samazinājušies,» atzīst Roze.

    Viņa piebilst: «Lauzīšu stereotipu, ka deputāti peldas naudā. Novados tā nav.»

    «Kā Tukuma novada deputāte saņemu 160 eiro mēnesī. Ja ir izlaista kāda sēde, vēl mazāk. Engures deputātiem ir vēl niecīgāks atalgojums – ap 120 eiro mēnesī. Tikmēr Talsos ir ap 500 eiro mēnesī, Jūrmalā un Rīgā nesalīdzināmi vairāk.»

    Rakstniece arī uzsver, ka viņas ieraksts savu uzdevumu paveicis un nu darba piedāvājumu netrūkst. «Tagad, lai visu paveiktu, strādāju līdz vēlai naktij un brīvdienās. Lai padarītu vēl vairāk, jāziedo veselība. Bet es nežēlojos – jūs jautājāt, es atbildu,» saka Guna.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē