• Ministri Šuplinsku attēlo kā briesmoni — protests pret augstskolu reformu

    Slavenības
    Anastasija Kuzminova
    Marta Kalniņa
    16. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64 UN NO IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA ARHĪVA
    Protestējot pret Izglītības un zinātnes ministrijas vēlmi reformēt augstskolas, uzspiežot tām, iespējams, politiskas padomes, Latvijas Mākslas akadēmijas pārstāvji izpaudušies radoši un atbildīgo ministri Ilgu Šuplinsku attēloja kā briesmoni.

    Ministrei galvā čūsku kronis

    Pie Latvijas Mākslas akadēmijas tika izvietots tās pasniedzēja mākslinieka Kristiana Brektes plakāts, kurā izmantota tautasdziesmas četrrinde, bet centrālā figūra ir pārsteidzoši līdzīga izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai, un tai uz galvas aug baisas čūskas.

    Zīmējums ļoti atgādina sengrieķu gorgonas Medūzas tēlu. Skaistuma un šausmu iemiesojums ar čūsku kroni galvā – tā dēvēja šo sengrieķu mitoloģijas tēlu, kas spēja ar skatienu ikvienu pārvērst akmenī un bija viena no trim gorgonu māsām, kura vienīgā izrādījusies mirstīga.

    Mākslinieks sarunā ar PDz uzsver, ka Medūza viņa darbā simbolizē skaistuma spēju savaldzināt ar savu ārieni un jaukajiem vārdiem, un vienlaikus spēt burtiski paralizēt un pārvērst cilvēkus akmenī.

    «Ar šo darbu centos sniegt savu komentāru pret ieplānoto augstskolu reformu. Vārdos jau tās ideja ir jauka un pievilcīga, bet izpildījums ir briesmīgs un velnišķīgs. Manuprāt, tas nevis piepildīs sen lolotās augstskolu ilgas par izaugsmi ar atbilstošu finansējumu, bet gan otrādi – padarīs augstskolas par nedzīvu instrumentu politizētas padomes varas rokās un graus augstākās izglītības iestāžu autonomiju,» uzskata Brekte.

    Gleznojis ministres neprātīgu rīcību?

    Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš savā personālizstādē Laiks. Telpa. Apziņa nesen izlika īpašu gleznu ar nosaukumu IZM – tieši šāda abreviatūra ir Ilgas Šuplinskas vadītajai Izglītības un zinātnes ministrijai. Mākslinieks gan noliedz, ka šis ir veltījums Šuplinskai par plānoto augstskolu reformu.

    «Katrs var iztulkot, kā grib. Es nekad nenorādu un nerunāju tieši, jo, manuprāt, tiešs vēstījums ir neinteresants. Esmu mākslinieks, un mans instruments ir krāsas, līdz ar to krāsu daudzslāņainība ir tas, kas mākslai piedod šarmu,» viņš atzīst PDz.

    Zariņš atklāj, ka glezna tapusi pēc kādas ilgstošas valdības sēdes. Ideja tai nākusi, samiksējot pasaulslavenās gleznas – Edvarda Munka Kliedzienu kopā ar Fransisko Gojas Saturns aprij savus bērnus.

    «Glezna runā par pasaules vērtībām un norāda uz neprātīgas rīcības sekām,» skaidro Zariņš. Par reformu viņš ir atklāts – tā ir nepārdomāta un bez finansiāla pamatojuma.

    Ministrija spēj tikai taisnoties

    Ministrijas vērtējumu šādai mākslinieku protesta formai PDz uzzināt neizdevās, jo uz konkrētiem jautājumiem Ilgas Šuplinskas padomniece komunikācijas jautājumos Ieva Līne atbildes nesniedza.

    Par gaidāmo reformu gan viņa tikai spēja taisnoties, atzīstot, ka kultūras un mākslas augstskolas šajā gadījumā saņēmušas vislielāko pretimnākšanu.

    «Mākslas akadēmijai, Kultūras akadēmijai un Mūzikas akadēmijai tika piedāvāta īpaša tipoloģija, kas ļauj šīm augstskolām nodrošināt īpašu statusu. Tā kā šīs trīs augstskolas atrodas Kultūras ministrijas pārraudzībā, arī visas citas potenciālās izmaiņas, kas skar šīs augstskolas, tika vēl papildus saskaņotas ar Kultūras ministriju,» pauda Līne.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē