• Latvietis Roberts Balanas aizkustina Eltonu Džonu; mūzikas leģenda piezvanīja vakariņu laikā

    Slavenības
    Gita Vīksne
    9. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Facebook
    Pasaulslavenā britu mūziķa sera Eltona Džona komplimenti, kurus viņš publiski veltījis latviešu vijolniekam, pilnībā pārvērtuši mūsu tautieša dzīvi.

    Latviešu vijolnieks Roberts Balanas 11. jūnijā vienā mirklī kļuva par zvaigzni. Sers Eltons Džons publicēja viņa veidoto video Instagram savā profilā un ierakstīja: «Nesen saņēmu šo Roberta Balanas video, un tas, manuprāt, ir tik fantastisks, ka vēlos dalīties tajā ar jums visiem! Roberts šobrīd studē Karaliskajā mūzikas akadēmijā un ir sagatavojis šo skaņdarbu akadēmijas prestižajām Reģenta svinībām, kuras bija ieplānotas maijā un kurās mēs būtu satikušies. Ļoti priecājos, ka tu to ierakstīji un atsūtīji man! Ceru, ka kādudien man būs iespēja tevi satikt un redzēt tavu uzstāšanos arī klātienē.»

    Šādi sers Eltons Džons cildināja latvieša video, kurā Roberts vijoles pavadījumā spēlē hita I’m Still Standing aranžējumu. Sarunā ar PDz latvietis atklāj, cik ļoti notikušais izmainījis viņa dzīvi.

    – Sera Eltona Džona komplimentu saņēmāt, atrodoties Londonā. Cik ilgi tur jau esat?

    – Te dzīvoju kopš 2011. gada, kad 16 gadu vecumā iestājos Pērsela mūzikas skolā. Pēc diviem gadiem sāku studijas Karaliskajā mūzikas akadēmijā.  Pēdējo reizi Latvijā biju Ziemassvētkos. Biju plānojis uz pāris nedēļām atgriezties mājās arī šajā vasarā, bet Covid-19 dēļ tas, visticamāk, nebūs iespējams.

    – Kā tapa slavenais video, kurš aizkustināja seru Eltonu Džonu?

    – Šo ierakstu veicu maija sākumā savā Londonas mājas dzīvojamajā istabā. Tieši šo skaņdarbu izvēlējos, jo kompozīcija ir jautra un uzmundrinoša. Pie aranžējuma sāku strādāt jau pāris mēnešu iepriekš, jo biju to plānojis atskaņot Karaliskās mūzikas akadēmijas Reģenta pasākumā kā pārsteigumu pašam Eltonam Džonam un pārējiem viesiem. Šis pasākums, protams, tika atcelts Covid-19 dēļ.

    – Vai līdz šim bijāt kaut reizi aci pret aci ticies ar Eltonu Džonu?

    – Pagājušā gada novembrī viņš akadēmijā sniedza publisku interviju un atbildēja uz studentu jautājumiem. Es gan ar seru Eltonu šīs vizītes laikā neiepazinos, bet viņu redzēju. Viņš tikko bija publicējis savu autobiogrāfiju, nesen bija par viņa dzīvi tapusi filma Rocketman, kura daļēji tika filmēta akadēmijā. Tajā kā fona aktieri piedalījās arī vairāki akadēmijas studenti.

    – Kā uzzinājāt par jums veltītajiem komplimentiem?

    – Viņš man piezvanīja dienu pēc video nosūtīšanas. To, ka mans aranžējums varētu tikt publicēts Eltona Džona sociālajos tīklos, zināju jau pēc pirmā e-pasta, ko saņēmu no viņa asistentiem.

    Viņi rakstīja, ka tā esot labākā kaverversija, ko viņi ir dzirdējuši, un prasīja manu atļauju tās publiskošanai. Atļauju es, protams, devu uzreiz, bet zināju, ka šādas lietas nevar pāragri svinēt.

    Tobrīd es vēl nebiju pārliecināts, vai Eltons Džons vispār bija redzējis video, jo atbilde bija no asistentiem, un viņi neko neteica par mūziķa reakciju. Bet, kad viņi nākamajā e-pastā pajautāja manu telefona numuru, lai Eltons varētu man piezvanīt, sapratu, ka viņš bija redzējis manu aranžējumu.

    – Un tad viņš zvanīja…

    – Tā bija piektdiena. Zināju, ka zvanīs kaut kad nedēļas nogalē. Viņš tobrīd bija Losandželosā, asistenti mani bija brīdinājuši, ka zvans varētu atskanēt diezgan vēlu pēc Londonas laika. Es uz viņa zvanu droši vien būtu atbildējis pat četros no rīta, bet telefons iezvanījās pašā piektdienas vakarā. Tobrīd vakariņoju. Pielēcu kājās, kad redzēju – zvana no Beverlihilsas.

    Parunājām par mūziku, dzīvi, mūsu abu pieredzi, studējot Karaliskajā mūzikas akadēmijā, kā arī par iespējamu tikšanos, kad pandēmija būs pierimusi.

    – Vai ir jau ieplānota arī tikšanās klātienē?

    – Nav. Covid-19 situācija Apvienotajā Karalistē vēl neļauj cilvēkiem tikties normālos apstākļos. Ceru, ka tas varēs notikt drīz un es droši vien viņam nospēlētu arī citus viņa dziesmu aranžējumus, jo jau kādu laiku strādāju pie koncertprogrammas, kurā iekļautas arī vairākas Eltona Džona dziesmas.

    – Kas mainījies jūsu dzīvē pēc Eltona Džona komplimenta?

    – Kopš viņš publicēja manu video, esmu saņēmis ziņas no vairākiem aģentiem, ierakstu kompānijām, kā arī koncertu organizatoriem. Nākamajās sezonās tiek plānoti vairāki koncerti, kas tieši saistīti ar maniem aranžējumiem vijoles solo. Vairākas uzstāšanās jau ir notikušas virtuālajā pasaulē. Šonedēļ es sniedzu Zoom koncertu Zviedrijas nacionālajam jauniešu orķestrim. Pēc tam seminārā jaunajiem mūziķiem mācīju veidot aranžējumus. Mēs kopā ierakstījām jaunu kaverversiju, kas, iespējams, drīz tiks publicēta.

    – Šobrīd esat kļuvis par zvaigzni arī sociālajos tīklos…

    – Mans sekotāju skaits gan Instagram, gan Facebook kontos ir audzis apmēram par četriem tūkstošiem. Pirmajās pāris dienās vēstuļu skaits no jaunajiem sekotājiem un Eltona Džona faniem bija milzīgs. Nespēju uz visām atbildēt, tādēļ Instagram savā kontā publicēju īpašu jautājumu un atbilžu videosesiju.

    – Jūsu Instagram atrodama bilde, kurā esat kopā ar futbola zvaigzni Deividu Bekhemu. Kā tapa šis foto?

    – Dzīvojot Merilebona rajonā Londonā, ik pa laikam sanācis saskrieties ar Deividu. Viņa bērni iet skolā netālu no mūsu mājas, un bilde tika uzņemta pēc garas darbdienas, kad ēdām mūsu iemīļotajā burgeru vietā kopā ar māsām (Roberta Balanas māsas ir pazīstamā vijolniece Kristīne Balanas un čelliste Margarita Balanas – PDz), Deividu un viņa jaunākajiem bērniem.

    – Ko varat ieteikt cilvēkiem, kas mājās ir sarakstījuši kāda populāra komponista darba aranžējumu, bet kautrējas tās parādīt autoriem?

    – Manuprāt, neatlaidība ir vissvarīgākā sastāvdaļa ceļā uz panākumiem. Es ieteiktu turpināt strādāt un pilnveidoties, un vienmēr dalīties ar savu mūziku, jo nekad nevar zināt, kas to dzirdēs un kam tā iepatiksies.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē