• Korejas popukultūra. Kāpēc jaunieši ir kā traki pēc tās?

    Izklaide
    Ieva Jātniece
    Ieva Jātniece
    Ieva
    Ieva
    12. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Videoklipi, kuros jaunas dienvidkorejiešu meitenes un puiši perfektiem augumiem un līdz mazākajai detaļai noslīpētām kustībām dzied un sinhroni dejo, korejiešu seriāli un filmas, kurās naivums mijas ar eiropiešiem netipisku humoru, liek mūsu pusaudžiem un arī divdesmitgadniekiem kā piekaltiem sēdēt pie dažādiem ekrāniem, kā arī meklēt iespēju sevi izpaust mums tik svešajā kultūrā. Kas tas ir par fenomenu, kas iekarojis arī Latviju?
    Nākamais: Kāpēc tieši Dienvidkoreja?!

    Arī mana meita pusaudžu vecumā bija aizrāvusies ar korejiešu seriāliem un katru mīļu brīdi mājiniekiem rādīja arī jaunāko korejiešu popmūzikas dziesmu videoklipus. Tieši tie bija dzinulis viņai meklēt deju studiju, kurā mācīties hiphopa dejas, bet vēlāk radīja interesi par Āzijas kultūras studijām.

    Taču šis nav unikāls stāsts pat ne Latvijas kontekstā. Pusaudžus un jauniešus visā pasaulē Korejas Republikas jeb Dienvidkorejas popkultūra pievelk kā magnēts, jo piedāvā sarežģītus, oriģinālus, spožus priekšnesumus ar iepriekš neredzētiem vizuāliem un audiāliem risinājumiem. Lai kurai nācijai mēs piederētu, jauni cilvēki (un ne tikai, protams) visā pasaulē meklē ko neredzētu, atšķirīgu un spilgtu, ar ko identificēties un kas varētu būt kā viens no ķieģelīšiem viņu pašu identitātes meklējumos.

    Tā kā amerikāņu un Eiropas mūziķu piedāvājums ir visai paredzams, dienvidkorejiešu mūzikas spilgtie koncepti, kur pat vienas grupas ietvaros katrs nākamais albums un videoklips piedāvā ko jaunu, liek sekot līdzi jaunumiem un gaidīt, ko atkal pārsteidzošu mūziķi piedāvās. Tas parasti ir pirmais āķis. Nākamais ir seriāli un filmas, kurās labprāt filmējas populārās mūzikas zvaigznes. Un šeit atkal jaunieši sastop pietiekami aizraujošu un citādu pasauli.

    Šobrīd pasaulē tiek lietoti divi starptautiski termini: k-pop, kas apzīmē korejiešu popmūziku, un k-drama – korejiešu seriāli. Kā vienus, tā otrus nudien zina it visur!

    Nākamā lapa

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē