• Interesanti notikumi šajā nedēļas nogalē

    Slavenības
    Santa.lv
    Santa.lv
    10. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No arhīva
    Kur doties un ko darīt šajā nedēļas nogalē? Kultūras un izklaides notikumu apskats.

    Filma Piļsāta pi upis

    Ansim ir nevainīga profesija – daiļkrāsotājs, un viņš ir pieprasīts pie visām varām pagājušā gadsimta 30. gadu beigās. Patosa pilnos ulmaņlaikus nomaina skarbais komunistu, tad nacistu režīms… Viņa iecerētā ir ebreju meitene Zisla, taču jaunās sievietes tēvs liek mīlai šķēršļus.

    Šajā laikā Anša dzīvē uzrodas arī glītā latviete Naiga. Starp trim varām, divām sievietēm, kas plosa viņa sirdi, iespējama tikai viena izvēle… Režisora Viestura Kairiša filmas scenārijs tapis pēc Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Filmas pirmizrāde 11. janvārī Krāslavā, 15. janvārī Rīgā un pirmie seansi jau no 16. janvāra.

    Koncertizrāde Lubāns un Rāzna

    10. janvārī pulksten 19 Latgales vēstniecības Gors Lielajā zālē muzikālā teātra studija Baltie lāči izdziedās dziesmu spēli Lubāns un Rāzna. Tās pamatā ir Andra Baltača stāsts un dzeja, kuru caurvij dažādu autoru dziesmas un latviešu tautasdziesmu apdares.

    Koncertā piedalīsies mūziķi Olga Rajecka, Dainis Skutelis un Andris Baltacis, teicējs Andris Eriņš, grupas Ezeru zemes orķestris, Dricānu Dominante un Ginc un ES.

    Grāmata Izaugt (Mišela Obama)

    Savā grāmatā Mišela Obama atklāj, kāda pieredze un notikumi ir veidojuši un slīpējuši viņas personību. Tas ir sirsnīgs stāsts par bērnību Čikāgas dienvidu pusē, jurisprudences studijām un sekmīgu karjeru, mīlestību pret Baraku Obamu, bērnu audzināšanu, kā arī par dzīvi Baltajā namā.

    Viņa vienlīdz atklāti runā gan par panākumiem, gan par neveiksmēm privātajā un sabiedriskajā dzīvē.  Apveltīta ar lielisku humora izjūtu, Mišela spilgti ataino to vēsturiski politisko notikumu aizkulises, kuru dēļ Obamu ģimene nonāca visas pasaules uzmanības centrā un Baltajā namā. No angļu valodas tulkojusi Karina Pētersone.

    Izstāde Trauslums/fragile

    Trauslums/fragile ir dialogs starp mākslas muzeja ekspozīcijas artefaktiem un mākslinieces Frančeskas Kirkes radīto. Izmantojot izstādei sagatavotu ceļvedi, kurā norādīti Kirkes darbi, mākslas mīļotājus gaida ne viens vien pārsteigums.

    Viņa par izstādes ideju saka: «Mani vienmēr interesējuši mākslas darbi pirms restaurācijas, bojātas virsmas, uzslāņojumi – viss, kas saistāms ar laika jēdzienu. Nesenie notikumi ar zudušiem Palmīras tempļiem, Parīzes Dievmātes katedrāles degšana tikai apstiprina manas izjūtas – nekas nav mūžīgs. Šī zūdāmības sajūta ir atslēgvārds visai ekspozīcijai.»

    Tāpēc muzeja svinīgā lietu kārtība uz brīdi tiek izjaukta. Izstādes darbi katrā pastāvīgās ekspozīcijas zālē ir citā tehnikā: glezniecība, keramika, grafika, telpisks objekts, audioinstalācija.

    Koncertizrāde Lubāns un Rāzna

    10. janvārī plkst. 19 Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknē notiks muzikālās teātra-studijas Baltie lāči dziesmu spēle Lubāns un Rāzna. Koncertizrādes pamatā ir Andra Baltača stāsts un dzeja, kuru caurvij dažādu autoru jaunradītas un pazīstamas dziesmas, kā arī latviešu tautasdziesmu apdares.

    Koncertā piedalās soliste Olga Rajecka, Dainis Skutelis un Andris Baltacis, teicējs Andris Eriņš, Ezeru zemes orķestris Alda Kises vadībā, grupas Dricānu Dominante un Ginc un ES.

    Opera Bohēma

    11. janvārī plkst. 19 Latvijas Nacionālajā operā un baletā izrādīs Pučīni operu Bohēma, un pie Latvijas Nacionālās operas orķestra pults pirmo reizi stāsies ievērojamā amerikāņu diriģente Kerija Linna Vilsone.

    Kerijas Linnas Vilsones starptautiskā karjera ilgst vairāk nekā 20 gadu, diriģējot Losandželosas filharmonijas orķestri un Bavārijas Radio simfonisko orķestri, kā arī uzstājoties pasaules labākajos opernamos – Karaliskajā Koventgārdena operā, Bavārijas Valsts operā, Lielajā teātrī, Vīnes Valsts operā un citviet.

    Savā radošajā darbībā diriģente pievēršas Verdi, Pučīni un krievu komponistiem, un viņas darbs tiek uzskatīts nevainojami izstrādāts, niansēts un eleganti precīzs.  Galvenās lomas izrādē interpretēs Evija Martinsone, Raimonds Bramanis, Inga Šļubovska-Kancēviča, Rinalds Kandalincevs un Rihards Mačanovskis.

    Izrāde Alvinga kundze

    11. janvārī Valmieras teātrī pirmizrādi piedzīvos Henrika Ibsena luga Rēgi Māras Ķimeles režijā, kas teātrī iestudēta ar nosaukumu Alvinga kundze. Tas ir stāsts par sievieti un notikumiem viņas ģimenē, kuru galvenais izraisītājs ir viņas pāragri mirušais vīrs Edvards Alvings.

    Kad no Parīzes mājās atgriežas viņas dēls un viņas jaunības dienu mīlestība, Alvinga kundze nonāk dilemmas priekšā: saglabāt dēlā radītās ilūzijas par tēvu vai tās sagraut ar patiesību – nepielūdzamu un aukstu kā gaismu virs Norvēģijas kalnu ledājiem. Galvenajā lomā aktrise Elīna Vāne.

    Andrea Bočelli koncerts

    12. janvārī plkst. 19 Arēnā Rīga uzstāsies pasaulslavenais klasiskās mūzikas izpildītājs Andrea Bočelli. Pasaulslavenais Itālijas tenors Andrea Bočelli šoreiz sniegs koncertu divās daļās. Pirmajā skanēs slavenas operu ārijas, bet otrajā – viņa populārākās dziesmas.

    Bočelli ir saņēmis daudz prestižu balvu, viņa vārds iemūžināts Holivudas slavas alejā, un visā pasaulē pārdotas vairāk nekā 80 miljoni viņa albumu kopiju. Viņš uzstājies trīs ASV prezidentiem, trīs Romas pāvestiem un vairākām karaliskajām ģimenēm.

    Izrāde #ZinātneLatvijai

    Lai cildinātu Latvijas zinātnes spēku un daudzveidību, Izglītības un zinātnes ministrija jau trešo gadu veido izstādi par 12 mūsdienu Latvijas zinātniekiem un viņu sasniegumiem. Izstādes interaktīvie portreti ļauj ielūkoties personiskos videostāstos un tuvāk iepazīt katru zinātnieku un viņa pārstāvēto zinātnes nozari. Izstāde #ZinātneLatvijai Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs aplūkojama līdz 7. februārim.

    Mīlas dziesmu koncerts

    Sākusies biļešu tirdzniecība uz ikgadējo Mīlas dziesmu koncertu februārī – Ar tevi es lasīju kastaņus. Koncerts veltīts dzejnieka Imanta Ziedoņa un viņa dzīvesbiedres, aktrises Ausmas Kantānes-Ziedones, mīlas stāstam. Programmā latviešu komponistu dziesmas un Imanta Ziedoņa dzeja. Piedalīsies aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Artūrs Skrastiņš. Biļetes cena – 5 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem un invalīdiem – 3 eiro. Biļetes – Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

    Izstāde Kafijas kantāte

    Līdz 1. martam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma Edītes Pauls-Vīgneres personālizstāde Kafijas kantāte, kas veltīta mākslinieces 80. dzimšanas dienai un viņas radošās darbības 50 gadu jubilejai. Retrospekcija iepazīstina ar Edītes Pauls-Vīgneres radošo mantojumu, atklājot mākslinieces iedvesmas avotus un izjūtas.

    Izstādē redzami lielformāta gobelēni, kas iekļauti muzeja zelta fondā, jauktas tehnikas darbi un vērienīgi tekstilansambļi, kas radīti pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados. Ekspozīciju papildina astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā austās tekstilkompozīcijas par vēstures un dabas tematiku, kā arī fotogrāfijas un plakāti.

    Koncerts Citādā klasika

    Liepājas mākslas galerijā Romas dārzs šogad sāksies jauna muzikālā tradīcija – koncertcikls Iegleznoti mūzikā, kurā savīsies mūzikas un mākslas pasaules. Cikla ietvarā notiks trīs dažādu raksturu koncerti, kuru programmas tiks veidotas pasaules mūzikas žanra stilistikā, un pirmais no tiem gaidāms 11. janvārī plkst. 18 koncertā Citādā klasika.

    Tajā mūziķi pievērsīsies pasaules klasikas pērļu interpretācijai, atskaņojot komponistu Johana Sebastiana Baha, Antonio Vivaldi, Pētera Čaikovska, Morisa Ravēla, Kloda Debisī un Johana Štrausa iemīļotākos un slavenākos opusus. Biļešu cena – sākot no 10 eiro Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

    Jaunas izstādes Jūrmalā

    Jūrmalas pilsētas muzejs jaunajā izstāžu ciklā no 9. janvāra piedāvā jaunās gleznotājas Baibas Ābelītes personālizstādi Atļautā ilūzija. Māksliniece savā glezniecībā risina jautājumu par 21. gadsimta dinamiku, dzīves ātrumu un informācijas telpas mainību.

    Un līdztekus notiks Jūrmalas mākslinieku biedrības gada pārskata izstāde, kurā savus jaunākos darbus glezniecībā, grafikā, tēlniecībā, fotogrāfijā, tekstilā un keramikā izstādīs 45 mākslinieki. Ieeja – bez maksas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē