• Influenceres tiek pie reāliem sodiem – dāmas šokā, ka jāmaksā tūkstoši

    Slavenības
    Gita Vīksne
    10. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Adriana Miglāne un Katrīna Sauliete
    Foto: Instagram
    Adriana Miglāne un Katrīna Sauliete
    Sabiedrībā zināmas dāmas ir sašutušas – viņas saņēmušas bargus sodus, jo sociālajos tīklos veidojušas reklāmas materiālus bez īpašām norādēm par to. Viņas gan sola lēmumus par sodu uzlikšanu apstrīdēt.

    Pirms divām nedēļām kļuva zināms, ka sabiedrības dāma, kanāla 360 TV seriāla Ģimene burkā zvaigznei Katrīnei Saulietei un  dziedātājai TV šova X Faktors dalībniecei Adrianai Miglānei uzlikti sodi, jo viņas savos Instagram kontos bez īpašām norādēm publicējušas reklāmas materiālus.

    Saulietei uzlikts 1000 eiro sods, bet Miglānei jāšķiras pat no 1500 eiro. Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Sanita Gertmane PDz pastāstīja, ka izpētīti 35 influenceru Instagram konti, un par visu šo interneta darboņu aktivitātēm ierosinātas administratīvās lietas.

    32 tā dēvētie influenceri pēc brīdinājumiem novērsuši nepilnības savās darbībās, par vienu atklāts, ka tā darbojusies likuma ietvaros, bet naudas sods uzlikts divām personām.

    «Influenceru uzraudzību veicam un dažādus brīdinājumus viņiem izsakām jau kopš 2019. gada, taču, kamēr netiek uzlikti reāli naudas sodi, daudzi uz aizrādījumiem vienkārši nereaģē,» pauda Gertmane.

    Viņa atklāja, ka noteikta vienota formula, pēc kuras tiek aprēķināti sodi. «Mēs ieguvām informāciju par abu personu kontu apgrozījumu, un tas ietekmēja arī soda naudu lielumu. Šīs personas ir saimnieciskās darbības veicējas, un sods viņām var būt līdz pat vienam procentam no apgrozījuma,» paskaidro Gertmane.

    Adriana Miglāne saņēmusi bargāku sodu, jo papildus tam, ka nav bijušas norādes par to, ka tiek publicēts reklāmas saturs, viņa vēl reklamējusi uztura bagātinātājus, kuru reklamēšana atļauta tikai izmantojot atzīmi, ka tie «neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu».

    Gertmane atzina, ka sodītās personas saņēmušas pat oficiālus paziņojumus ar ierakstītām vēstulēm, bet arī uz tiem nekādas atbildes netika sniegtas. «Šie sodi ir skaidrs signāls visiem influenceriem, ka viņi ir atbildīgi par savu Instagram saturu. Viņu darbība nav nekādi vienkārši interneta ieraksti, viņi ir kā reklāmdevēji vienā personā. Šobrīd valda uzskats, ka internetā var atļauties jebko, bet tā nav,» uzsver Gertmane.

    Miglāne izsista no sliedēm un raud

    «Man ļoti sāp sirds, jo es šodien saņēmu vēstuli, kur man ir uzlikts sods tūkstošu apmērā par manām Instagram bildēm,» ļaujot pār vaigiem ritēt asarām, izmisumu neslēpa Adriana Miglāne.

    «Man ir 21 gads, un man jāsamaksā tāda summa. Par ko? Kāpēc tā? Jā, es patiešām nezināju, ka katram ierakstam klāt jābūt konkrētam haštagam,» sarunā ar PDz pauda Adriāna. Viņa norādīja, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ar viņu esot sazinājies ierakstītu vēstuļu veidā.

    «Viņi bija minējuši, ka it kā man tika izsūtījuši divas ierakstītas vēstules. Vienu es nesaņēmu. Savukārt uz to, ko saņēmu, atbildēju e-pastā – paldies par norādēm, es visu izlaboju. Man neko neatbildēja, līdz ar to es domāju, ka tad jau viss ir kārtībā. Līdz viena dienā saņemu šādu sodu.»

    «Es vienkārši esmu šokā, man tas liekas neadekvāti. Man tomēr ir bērns, man nav tik milzīgas naudas summas, lai es tagad tā vienkārši nomaksātu 1500 eiro,» izmisusi bija dziedātāja.

    Viņa pauda, ka sociālajā tīklā mēdzot arī palīdzēt, pretī neko neprasot. «Es vienkārši ielieku reklāmu, jo man attiecīgā lieta no sirds patīk. Man par to nemaksā. Un tagad mani soda par privāto Instagramu,» neizpratnē bija Adriana.

    «Es saprastu, ja būtu izdarījusi kādu noziegumu. Tad, protams, jā es maksāju sodu, viss kārtībā. Bet saņemt tik lielu sodu vienkārši par Instagram ierakstiem? Tas mani šobrīd ir nenormāli izsitis no sliedēm. Nekad dzīvē neesmu Instagram nopelnījusi tik milzīgu summu.

    Es sevi tomēr vairāk uzskatu par dziedātāju, nevis influenceri. Lai gan dažādus sadarbības piedāvājumus saņemu gandrīz vai katru dienu, es ļoti bieži tiem nepiekrītu, vienmēr izvērtēju, vai man to patiešām vajag. Pārsvarā piekrītu sadarbībām, kas ir ilgstošas. Piemēram, ar lieliem veikaliem,» stāsta Adriana. Viņa uzlikto sodu mēģinās apstrīdēt. «Esmu jau sazinājusies ar advokāti,» piebilst Miglāne.

    Sauliete: Tā ir ņirgāšanās

    «Ar mani var ļoti vienkārši sazināties – manu telefona numuru var dabūt jebkur, taču Patērētāju tiesību aizsardzības centra darbinieki tā arī ne reizi nav man piezvanījuši,» PDz saka

    Katrīna Sauliete par uzlikto sodu esot uzzinājusi no preses.

    «Pirms pusotra mēneša ar visiem saviem sadarbības partneriem kopīgi salikām visur haštagus tādus kā vajag. Un tagad es saņemu sodu. Par ko?» neizpratnē ir Sauliete.

    «Jā, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs man kaut kad bija rakstījuši Instagramā, taču es viņus nobloķēju. Jo man likās – vai tiešām valsts iestādes raksta sociālajos tīklos? Tas taču ir smieklīgi,» uzskata Sauliete.

    «Latvijā ir bezdarbs, un viņi tagad izdomāja, ka maksās algu cilvēkam, kas ķerstīs internetā tos, kas nav ielikuši kaut kādus haštagus. Visi tagad kārtīgi baidieties – mēs ar Adrianu esam divas vislielākās noziedznieces. Valsts budžetā laikam ir robs. Viņi izdalīja māmiņām naudu un tagad izdomāja, kā to dabūt atpakaļ. Es uzskatu, ka tā vienkārši ir ņirgāšanās,» nikna ir Sauliete.

    Katrīne uzskata, ka nevienam neko sliktu nav izdarījusi.

    «Nu, vienu haštagu neieliku, bet cilvēki taču nav idioti. Viņi saprot – ja tiek stāstīts par kādu preci un tālāk norādīts uz mājas lapu, kurā to var nopirkt, tā ir reklāma,» stāsta Katrīne.

    Viņa uzsver, ka viņai pārmet arī gadījumus, kas nav bijusi reklāma: «Piemēram, es turu rokās telefonu. Tas ir konkurss, kurā es ar vairākiem cilvēkiem sametu kopā savu naudu, lai iepriecinātu un uzdāvinātu kādam telefonu. Tā nav reklāma! Vai vēl viens – ir ieraksts, kurā redzami dzīvnieku ēdienu trauciņi. Tā ir mana brālēna sievas mazā māsa, kas kopā ar klasesbiedreni uztaisīja šos trauciņus un palūdza man, vai es varu viņai kaut kādā veidā palīdzēt dabūt sekotājus. Es teicu – protams! Man par to nevienu centu nemaksāja. Un tā arī tagad skaitās reklāma!» Katrīne neslēpj, ka vēl domāšot, ko darīt.

    «Kāpēc lai es maksātu sodu par to, ko neesmu izdarījusi? Ja patiešām būtu kaut kur kaut ko aizmirsusi, es samaksātu. Nav tā, ka mēģinātu dabūt to no sevis nost. Nē, es vienkārši saprotu, ka sods ir uzlikts nepatiesi,» tā Katrīne.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē