• Guntis Ulmanis ar vērienu nosvin 80. jubileju — ciemos ierodas visi, izņemot Vairu

    Slavenības
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    26. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: VLADISLAVS PROŠKINS (F64)
    Ar karalisku vērienu Rīgas Latviešu biedrības nama trīs zālēs pagājušās nedēļas nogalē apaļo jubileju nosvinēja atjaunotās Latvijas pirmais Valsts prezidents Guntis Ulmanis.

    Pie ieejas policija, suns pārmeklē telpas

    Tā dēvētajā Melnajā piektdienā – 13. septembrī, pilnmēness laikā – īsi pirms pulksten 19 pie Rīgas Latviešu biedrības nama cits pēc cita piestāja glauni auto, no kuriem ārā kāpa sabiedrībā zināmi ļaudis, kuri no tās dienas jubilāra bija saņēmuši ielūgumus būt kopā ar eksprezidentu Gunti Ulmani viņa 80. jubilejas svinībās. «Ar prieku un draudzīgām jūtām aicinu Jūs pavadīt jauku, materiālu rūpju neapgrūtinātu vakaru, daloties atmiņās un nākotnes iecerēs,» bija rakstīts ielūgumos.

    Pats jubilārs kopā ar meitu Guntru pasākuma vietā ieradās pirms viesiem, kad pulkstenis tikko bija sitis ceturksni pēc pulksten 18. Jau tobrīd stāvvieta pie nama bija nobloķēta ar diviem policijas auto, kuru bākugunis mirgoja, un pie namdurvīm piestāt bija ļauts tikai svinību viesiem.

    Biedrības namā tikpat kā neviena lieka cilvēka nebija, vien kinologs ar suni apstaigāja telpas, pētot, vai tur nav aizdomīgu priekšmetu.

    Drīz pēc Ulmaņa ieradās arī Rīgas Latviešu biedrības valdes priekšsēdētājs Guntis Gailītis, kurš uzņēmās viesību namatēva pienākumus apvienot ar ciemiņu sagaidīšanu. Palepojies, ka līdz Ulmaņa dzimšanas dienas svētkiem izdevies renovēt nama ārdurvis, Gailītis visiem, kuri ieradās namā, taujāja, vai viņi nākuši sumināt jubilāru. No malas tas izskatījās kuriozi – krāšņi sapucējušies, bijušie prezidenti, premjeri, vēstnieki un citi sabiedrībā zināmi ļaudis pat apmulsa no šādas Gailīša amizēšanās, bet uzklausīja nama saimnieku un sekoja viņa norādēm, kā nonākt līdz svinību vietai.

    Prezidenti, premjeri, hokeja saimnieki…

    Ciemiņus uz savas jubilejas svinību slēgto pasākumu Ulmanis bija īpaši izvēlējies, mēģinot atlasīt tos, ar kuriem savas politiskās darbības un tai sekojošas uzņēmējdarbības laikā visvairāk iznācis sadarboties. Tika runāts, ka kopumā esot uzaicināti 120 viesi. Izsūtīto ielūgumu gan bijis teju vai uz pusi mazāk, jo lielākā daļa ciemiņu bija aicināti kopā ar otrajām pusītēm. Kuplā pulkā bija pārstāvēti kolēģi no hokeja kluba Dinamo Rīga ­– bija gan komandas galvenais treneris Ģirts Ankipāns un kapteinis Lauris Dārziņš, abi ar sievu, gan kluba padomes priekšsēdētājs Juris Savickis ar laulāto un pat kluba līdzīpašnieks, Latvijas Hokeja federācijas prezidents, ekspremjers un Latvijas gāzes šefs Aigars Kalvītis ar sievu Kristīni.

    No prezidentiem ciemiņu pulkā nemanīja tikai Vairu Vīķi-Freibergu, kura savu 70. jubileju 2007.gadā un 80. dzimšanas dienu pirms nepilniem diviem gadiem arī nosvinēja Rīgas Latviešu biedrības namā. Raimonds Vējonis un Valdis Zatlers bija ieradušies ar sievām, bet eksprezidents Andris Bērziņš un tagadējais prezidents Egils Levits ieradās bez kundzēm. Viņi un daudzi bijušie premjeri Ulmaņa jubilejas pasākumu bija spiesti pavadīt itin raibā sabiedrībā, jo gaviļnieks bija pulcējis arī daļu tādu sabiedrībā zināmu ļaužu, kuri pēdējos gados un mēnešos ziņu lentēs parādījušies saistībā ar korupcijas skandāliem un iespējamu kukuļošanu.

    Viesu vidū bija, piemēram, skandalozais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, būvniecības magnāts Guntis Rāvis.

     

    Vadīja Krauze, delikatešu netrūka

    Dzimšanas dienas svinību viesi, stāstot PDz par notikušo, atzina, ka Ulmanis jubilejā par visu bija lieliski parūpējies, un notikušais atzīstams par vienu no labākajām pēdējos gados pieredzētajām jubileju reizēm. «Sākumā Guntis Ulmanis mūs sagaidīja Biedrības nama Prezidenta salonā, kur katrs viesis apsveica jubilāru, dāvināja viņam ziedus un dāvanu, kādu nu bija izvēlējies.»

    «Rinda pie sumināšanas izveidojās diezgan gara,»

    pastāstīja kāds no viesiem.

    Kad tas bija izdarīts, varēja doties uz Zelta zāli, kur tika piedāvāts šampanietis un pavisam maziņas, bet ļoti gardas uzkodas. Tālākā pasākuma daļa notika Lielajā zālē pie galdiņiem, uz kuriem delikatešu netrūka, un katrs viesis varēja atrast ēdamo, kas patiktu tieši viņa garšas kārpiņām. «Pirms vakariņošanas dziedāja koris, pasākumu bez liekiem jokiem vadīja Valters Krauze, teica tostus par godu jubilāram. Pēc tam spēlēja mūzika, bija arī dejas. Viesi sāka izklīst tikai ap pusnakti,» pastāstīja kāds no ballītes apmeklētājiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē