• Fotogrāfs izvelk gaismā pikantas slavenību bildes — ne visi ir apmierināti

    Slavenības
    Gita Vīksne
    30. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: OKSANA DŽADANA (F64)
    Fotogrāfs Arnis Balčus ar līdzcilvēku palīdzību nolēmis apkopot vienuviet pagātnē fiksētus pikantus un provokatīvus fotomirkļus, un tagad kolektīvās finansēšanas vietnē Kickstarter.com vāc līdzekļus grāmatas izdošanai.

    Tas nav kompromats

    Topošajā grāmatā fotogrāfs Arnis Balčus ar vairāk nekā 15 gadu vecām fotogrāfijām atspoguļo jaunieti, kas baudīja dzīvi milēniuma sākumā. «Šīs bildes nav tapušas slepus – brīžos, kad es pēkšņi izvelku fotoaparātu vai nemanot ielienu guļamistabā,» par topošo fotogrāmatu Es, draugi, mīļākie un citi atklāj autors. Vairums bilžu uzņemtas no 2000. gada līdz 2004. gadam. «Tolaik bildēju to, kas man šķita interesanti. Savā ziņā man tas bija arī veids, kā iekļauties sabiedrībā un nodibināt jaunus kontaktus ar cilvēkiem,» atminas Arnis.

    Daudzās viņa fotogrāfijās redzami kailas sievietes un vīrieši, starp viņiem arī vairākas Latvijā atpazīstamas personas – frizieris Pērs Bogomazovs, stiliste, bijusī modele Dana Dombrovska, dzejnieki Kārlis Vērdiņš un Pēteris Draguns.

    «Tas nav kompromats, kas izvilkts no atvilktnes. Tas ir mākslas projekts, kurā visas bildes tapušas apzināti. Visi šie cilvēki ir bijuši pie pilna prāta – viņi zināja, ka mans mērķis ir mākslas projekts, nevis vienkārša pafočēšanās,» skaidro Arnis. Šobrīd jau ir savākta puse no nepieciešamajiem 7000 eiro grāmatas izdošanai un Arnis sola: «Katrs, kurš gatavs ziedot 30 eiro, grāmatu varēs iegādāties. Ja kampaņa tomēr izrādīsies neveiksmīga, neviens neko nezaudēs – visi iemaksāto naudu saņems atpakaļ.»

    Fotogrāfs neslēpj – ar topošās grāmatas bildēm ne visi esot apmierināti.

    «Vienu bildi esmu izņēmis ārā, jo tajā redzamā sieviete to lūdza. Viņa nav slavenība, taču es nevēlos nevienam nodarīt pāri,» stāsta Arnis. Viņš norāda, ka šis projekts ir unikāls, jo mūsdienās tas nebūtu iespējams. «Mēs tagad sevi pārāk labi apzināmies. Zinām to, kā fotogrāfijās ir jāizskatās. Gandrīz visiem telefonos ir kameras, ar kurām bildējam arī sevi. Mums ir atstrādātas pozas, kurās redzama katra fotogēniskākā puse.   Otrs iemesls ir saistīts ar visu pārspīlēto sensivitāti. Sākot ar feisbuku, kurā sieviešu krūšu gali ir tabu, un beidzot ar datu aizsardzības lietām. Ja uz to raugās absolūts burta kalps, šī grāmata nav iespējama,» secina Arnis.

    Apzinās, uz ko parakstās

    Frizieris Pērs Bogomazovs PDz atzīst: «Ik pa laikam mani Arnis ir bildējis nu jau pāris desmitu gadu. Esmu viņam devis atļauju savos mākslas projektos izmantot visas bildes, kurās var redzēt mani.» Pērs kādā bildē redzams gultā kopā ar kādu vīrieti. Šis attēls uzņemts 2001. gadā – tolaik Pēram bija draugs Nikolā no Francijas. «Atminos, ka Nikolā mitinājās dzīvoklī Brīvības ielā, zem kura atradās veikals ar uzrakstu Tapetes. Nikolā teica, ka tas esot smieklīgi, jo franču valodā šis vārds nozīmējot geji,» stāsta Arnis.

    Viņam piebilst Pērs: «Šī bilde ir mazliet inscenēta un patiesībā nav bildēta no rīta. Arnis atnāca pie mums, lai bildētu kaut ko citu, taču tas nesanāca, tādēļ viņš lika mums noģērbties un iekāpt gultā. Arī brīžos, kad uzņemts kaut kas provokatīvs, vienmēr esmu ļoti labi apzinājies, ko es daru. Arņa īpašumā ir daudz provokatīvākas bildes par šo. Pieļauju domu, ka no tām kāda tiks izmantota arī viņa topošajā grāmatā. Es uzskatu, ka tā ir māksla. Manuprāt, katram pilngadīgam cilvēkam, kas jebkad ir parakstījies uz to, ka tiek nobildēts kails, ir jāapzinās savas rīcības sekas,» atgādina Pērs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē