• Dagnija Staķe gadu pēc traģēdijas: Spēju priecāties vien par bērnu panākumiem

    Slavenības
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    8. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Prokuratūrā nonākusi krimināllieta par 2018. gada nogales traģēdiju Jūrmalā, kurā bojā gāja bijušās labklājības ministres vīrs Juris un vīratēvs Gunārs Staķi. 2020. gadā vajadzētu sākties tiesai par notikušo.

    Liktenīgais decembris

    «Gaidām tiesu, kas noskaidros, kurš šajā avārijā vainīgs, kas un kā īsti notika, kā arī piemēros attiecīgo sodu,» gadu pēc notikušās traģēdijas Jūrmalā PDz teic Dagnijas dēls Andrejs Staķis. Viņš ģimenē ir tas, kurš uzņēmies juridiski pārstāvēt ģimeni šajā lietā. «Viena no Andreja izglītībām ir tieši juridiskā,» PDz skaidro Dagnija.

    Viņa atzīst – lai arī pagājis gads, par traģisko avāriju, kas viņai atņēma vīru un vīratēvu, joprojām nav gatava runāt.

    «Ziniet, par aizejošo gadu varu pateikt vien to, ka šis laiks man galīgi nav bijis labs. Un tas nav tikai saistībā ar traģisko avāriju pagājušajā gadumijā… Arī visādi citādi. Izjūtas nav tās pozitīvākās. Mana dvēsele saka – es negribu neko uz āru paust. Tīri cilvēcīgi neesmu spējīga, neesmu gatava pārcilāt atmiņā notikušo. Īpaši jau šajā laikā, jo decembris ir tāds mēnesis… Mēneša sākumā manam vīram ir dzimšanas diena, decembrī – arī pēdējā dzīves diena. Pat nezinu, cik ilgam laikam jāpaiet, lai es varētu runāt…» saka Dagnija.

    «Šobrīd varu tikai priecāties par to, ka joprojām esmu darboties spējīga. Varu palīdzēt saviem ģimenes locekļiem. It kā viss notiek, turpinās. Es gan pacīnījos ar veselības problēmām, arī tagad nāku no medicīnas iestādes, kur biju uz procedūrām. Viss jau notiek. Dārzā raža ir izaudzēta, kompoti salikti vēl vairāk nekā citus gadus…» par savu ikdienu stāsta bijusī ministre.

    «Vienīgie prieka brīži man ir par to, ka manu bērnu kori labi startē starptautiskajos konkursos,» piebilst Staķe, kuras meitas Martas vīrs Jānis Ozols ar kori Maska šogad ieguva Grand Prix Tokijas starptautiskajā koru konkursā, kā arī godpilno otro vietu Eirovīzijas koru konkursā.

    Dzīvības izdzisa, dodoties uz koncertu

    PDz jau vēstīja, ka 2018. gada 29. decembrī pulksten 17.38 Jūrmalā, Meža prospekta un Skujenes ielas krustojuma rajonā, automašīna uzbrauca četriem gājējiem. Gājēji devās uz Dzintaru koncertzāli, kur kora sastāvā uzstājās Dagnijas dēla Andreja Staķa atvase.

    Viens no gājējiem – Dagnijas vīrs Juris Staķis mira notikuma vietā, otrs – Dagnijas vīratēvs Gunārs Staķis – dzīvību zaudēja slimnīcā.

    Pārējie divi cietušie – eksministres dēla Andreja sievas vecāki – ar smagām traumām tika ievietoti Gaiļezera slimnīcas reanimācijas nodaļā. Toreiz Andrejs sarunā ar PDz šaubījās: «Vai tiešām viens transportlīdzeklis var nodarīt tik ļoti lielas traumas? Protams, to noteiks ekspertīze, cik ļoti tās ir smagas. Bet jau tagad acīm redzams, ka smagas – sadragātas kājas, lauztas ribas, sadragātas plaušas, lauzti galvaskausi. Tēvs mira notikuma vietā… Vectēvs nākamajā rītā. Mana sieva ir mediķe. Viņa arī brauca uz koncertu, redzēja savus vecākus guļam uz ceļa… Viņa redzēja, kā strādā mediķi un novērtēja, ka viņu darbs bija profesionāls.» Andrejs ar sociālo tīklu palīdzību arī meklēja notikušā aculieciniekus.

    Policijas rīcībā esošā informācija liecināja, ka gājēji brauktuvi šķērsojuši tam neparedzētā vietā, viņiem nav bijuši arī gaismu atstarojoši elementi.

    Autovadītāja izelpā netika konstatēta alkohola klātbūtne. Par notikušo tika sākts kriminālprocess, tika skaidroti satiksmes negadījuma apstākļi, kā arī vērtēta gan gājēju, gan autovadītāja rīcība.

    Bijušās ministres dēls pēc notikušā pauda, ka vieta, kur notika traģēdija, ir ļoti neērta gan gājējiem, gan šoferiem. Viņš bilda, ka savulaik tur bijusi gājēju pāreja. «Valsts policijai šī vieta ir labi zināma kā kritiskais punkts, un viņi regulāri novēro, vai šeit neiet pāri gājēji. Te blakām ir Dzintaru Mežaparks, arī bērni iet pāri. Jau nākamajā dienā māmiņa ar ratiem gāja pāri. Vajag padomāt, vai te nevajag, piemēram, ieviest barjeru, jo problēma ir jārisina. Šeit ir divas nāves, vai vajag vairāk?» brīdināja Andrejs.

    Jūrmalas dome toreiz paziņoja, ka konkrētajā vietā vēl vienas brauktuves šķērsošanas vietas izveide var izrādīties bīstama. «Neregulējamu gājēju pāreju tur uzlikt nevar, jo vieta tiešām ir bīstama, un satiksme ir ļoti intensīva, savukārt regulējamu pāreju tur ierīkot nevar, jo tāda atrodas turpat netālu,» pauda Jūrmalas domes pārstāve Zane Leite. Tagad Andrejs saka – viņa ģimene nolēmusi, ka neuzstās, lai Jūrmalas pašvaldība šajā bīstamajā vietā ierīkotu gājēju pāreju.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē