• Daudzbērnu ģimenes mazbudžeta ceļojums uz Itāliju

    Atpūta
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    13. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock un no personiskā arhīva
    Mūsu ģimenei patīk ceļot, taču, tā kā mūsu ir daudz, vienmēr meklējam ģimenes maciņam iespējami saudzīgus risinājumus. Jau laikus meklējot lētos lidojumus no Rīgas vai Kauņas, šopavasar mūs izvēle bija par labu Itālijas ziemeļiem. Pavadījām tur 10 brīnišķīgas dienas, izbaudot gan lielo Itālijas pilsētu, gan Toskānas, gan arī piejūras un kalnu valdzinājumu.

    Ekonomiska ceļojuma plānošana

    Lēto lidojumu medīšana ir ļoti būtiska ceļojuma plānošanas daļa. Jo pat salīdzinoši lēts lidojums, pareizinot ar mūsu skaitu, pāraug ievērojamā skaitlī. Esmu reģistrējusies vairākos lēto ceļojumu medību portālos, un jaunākie piedāvājumi lidojumiem uz dažādām Eiropas valstīm ik dienu paši iekrīt manā mobilā telefona pastkastītē, piemēram, pirms pāris nedēļām fly4free.com bija ļoti labs piedāvājums Wizzair lidojumam no Rīgas uz Eilatu Izraēlā – tikai par 19 eiro turp atpakaļ. Reizēm, protams, sirds lūst, ieraugot, par cik zemām cenām pieejami lidojumi, piemēram, no Frankfurtes, Minhenes vai Londonas, tomēr, mēģinot izplānot iespējami lētu nokļūšanu uz kādu no šīm lidostām, cena jau atkal kļūst mazāk pievilcīga – esmu pārliecinājusies, ka, meklējot mazbudžeta risinājumus un plānojot ceļojumu pašiem, vērts skatīties tikai uz lidostu tepat Rīgā vai tuvējos kaimiņos Lietuvā un Igaunijā, uz kuru var aizbraukt dažās stundās. Vēl pirms lidmašīnas rezervēšanas ļoti svarīgi palūkot, kāda konkrētajā vietā un iecerētajā laikā ir vidējā apartamentu cena par vienu nakti, jo cenas var ļoti atšķirties sezonā vai nesezonā.

    Šoreiz mans ķēriens bija avio biļetes no Kauņas uz Milānu – par 328 eiro 6 cilvēkiem abos virzienos. Papildus jārēķina pilna bāka degvielas un maksa par autostāvvietu Kauņas lidostā. Un te uzreiz varu padalīties ar pieredzi no sērijas tā darīt nevajag. Pirms automašīnas novietošanas rūpīgi jāizpēta, kādā zonā to atstāj, jo var izrādīties, ka turpat 100 metrus tālāk auto novietošana izmaksā divreiz lētāk. Mēs to nebijām izpētījuši un lepni atstājām auto pie pašām lidostas durvīm.

    Pēc atgriešanās tas bija visai nepatīkams pārsteigums – uzzināt, ka maksa par stāvvietu ir aptuveni divu lidmašīnas turp atpakaļ biļešu cenā.

    Apskates vietas jāplāno ar mēru

    Ko varētu darīt Ziemeļitālijā, bijām izpētījuši jau pirms biļešu rezervēšanas. Dženova, Pizas tornis, Toskāna, Florence, Boloņa Venēcija, Gardas ezers – te ir tik daudz ko redzēt! Mums ar vīru gribējās apskatīt kaut daļu no šā skaistā Itālijas reģiona, savukārt bērnus visvairāk vilināja ūdensprieki, tāpēc kā kompromisa variants tika izvēlēts tā sauktais road trip pa dažādām pilsētām ar nakšņošanu piecās dažādās vietās, vēlams – ūdens tuvumā. Uzreiz gan jāatzīstas, ka daļu no plānotā mēs neaplūkojām un, piemēram, fotogrāfija ar šķībo Pizas torni izpalika, jo brīdī, kad jāpieņem lēmums – braukt automašīnā vēl pusstundu vai stundu ilgāk vai tomēr ātrāk nokļūt galamērķī, lai var pagatavot vakariņas un atpūsties –, izvēle bija par labu otrajam variantam. Taču noteikti iesaku apskatīt Dženovas akvāriju, kas ir viens no lielākajiem Eiropā. Toskāna ir atsevišķa ceļojuma vērta, bet kalni un ezeri Gardas ezera apkaimē ir vienkārši pasakaini! Taču meitām absolūts obligāti vajag bija Starbucks kafejnīca Milānā. Tas ir visā pasaulē ļoti populārs kafejnīcu ķēdes zīmols – līdzīgi kā McDonald’s ātro uzkodu jomā. Vai kūkas un kafija tur garšo galvas tiesu labāk? Nē. Bet meitas nudien bija laimīgas! Un, ja tā, tad bija vērts tur doties.

    Ir vērts apmesties kempingos

    Nevarētu teikt, ka cenas kempingos ir zemākas nekā apartamentos, taču zemākas nekā viesnīcās gan, un piedāvātās infrastruktūras dēļ Itālijas kempingi ir kā mazas kūrortpilsētiņas. Vismaz tajos kempingos, kuros mums laimējās būt, bija īsta bērnu paradīze – ar milzīgiem baseiniem un ūdens trubām, piedāvājumiem lēkt ar gumijām, izstaigāt gaisa trases kokos, īrēt velosipēdus, apmeklēt sporta klubu un vēl dažādām iespējām. Kempinga teritorijā, kur var iekļūt tikai ar īpašām apmeklētāju aprocēm, ir veikali, restorāni, turklāt ar gandrīz tādu pašu piedāvājumu un cenām kā ārpus kempinga teritorijas. Baseinos notiek arī ūdens aerobika, vakaros – diskotēkas, koncerti. Dzīvot var tā sauktajās mobilajās mājiņās vai bungalo tipa namiņos, kur ir viss, kas nepieciešams: labierīcības, duša, virtuve ar ledusskapi un traukiem, lai varētu gatavot mājās, arī TV, internets. Kādā no kempingiem, kuros apmetāmies, bija pat uzsildāma burbuļvanna uz sāna terases. Bērni par to bija sajūsmā! Viens no kempingiem – Isamar Holiday Village – bija jūras krastā netālu no Venēcijas, otrs kalnos netālu no Romas – ar fantastiskiem dabas skatiem un pasakaini veldzējošu kalnu gaisu. Florences apvidū nakšņojām Norcenni Girasole Club. Kā izpētījām, šādi kempingi atrodami teju vai pie katra Itālijas ezera, turklāt ir iespēja dzīvot arī teltīs vai kemperos. Visur ir padomāts par to, lai būtu, ko darīt, un varētu atpūsties jēgpilni – vizināties ar laivu vai katamarānu, noīrēt makšķeri un nopirkt kaut vai vienas dienas licenci makšķerēšanai, supot, burāt, īrēt velosipēdus un vēl, un vēl.

    Divus auto vai vienu?

    Tā kā esam seši cilvēki, tad skaidrs, ka ar standarta piecvietīgu auto mums nepietiek, un viens no lēmumiem, kas bija jāpieņem plānošanas laikā, – īrēt divas mazas vai vienu lielu automašīnu? Septiņvietīgas mašīnas īre diemžēl ir krietni augstāka, tāpēc izrēķināju, ka, pat pērkot divas apdrošināšanas – katrai mašīnai savu –, divu mazu auto īre ir ievērojami lētāka. Tas, ko nebiju ierēķinājusi, – Itālijā ir mazliet dārgāks benzīns (2 eiro par litru), maksas ceļi un par divām autostāvvietām Venēcijā mēs arī samaksājām divreiz dārgāk. Bet apdrošināšana gan ir jāpērk obligāti! Vienā no šaurajiem kalnu ceļiem saskrāpēju savu īrēto auto, savukārt vīram pa ceļam uz lidostu pie gājēju pārejas aizmugurē ieskrēja kāda itāļu kundzīte, kura nesaprata ne vārda angliski.

    Un cik labi, ka ir Waze un Google maps! Izmantojot šīs lietotnes, mēs varējām precīzi izplānot maršrutu, paredzot, lai dienā mašīnā nav jāpavada vairāk nekā četras stundas. Šīs lietotnes spēj aizvest pilnīgi visur! Turklāt maršrutā var iekļaut maksas ceļus un var tos neiekļaut, jo man personīgi maksas ceļi uzdzen paniku – daudzviet atļautais ātrums uz tiem ir 140 km stundā, un, tā kā Ziemeļitālija ir kalnaina, tad liela daļa šo ceļu ved pāri ļoti augstiem tiltiem vai pa gariem tuneļiem. Nevarētu teikt, ka man nemaz nebija bail uz šaurajiem kalnu ceļiem, taču vismaz ātrums mazāks un vairāk iespēju baudīt skaistumu. Turklāt pirmajā dienā uz maksas autoceļa iebraucu nepareizajā iebrauktuvē, kur man neiedeva biļeti, attiecīgi izbraucot man nebija, ko ielikt automātā. Spiežot palīdzības pogu, atsaucās itālis, kurš visai dusmīgi teica, ka man jārunā ar viņu itāliski. Tā kā to es nepratu, viņš sadusmojās un izsita man čeku par 66 eiro, kamēr vīram par šo pašu ceļa posmu bija jāmaksā tikai 19 eiro. Sākumā saskumu, pēc tam nofotografēju čeku un nosūtīju situācijas aprakstu uz Itālijas autostrādes mājaslapā norādīto sūdzību e-pastu. Vēl esot Itālijā, saņēmu ziņu, ka lielā summa ir atcelta un man jāsamaksā tikai 19 eiro.

    Viss garšo labi!

    Ēšanai Itālijā, protams, var veltīt daudz laika un naudas. Cenas veikalos un kafejnīcās ir tādas pašas un pat zemākas nekā Latvijā. Piemēram, vidējā izmēra pica visur, pat Venēcijas vecpilsētas kafejnīcās maksā 6­–8 eiro. Un, lai nu ko, bet cept picas (un arī gatavot saldējumu) šajā valstī prot labi! Un Itālijā nudien ir prieks arī gatavot mājās, lai izmēģinātu dažnedažādu veidu pastas, zivis, sierus un vītinātās gaļas, klāt piedzerot gardu vīnu, kas tur maksā divreiz lētāk nekā Latvijā.

    Taču visvislabāk man gan šajā, gan citos mūsu ģimenes ceļojumos paticis tas, ka mēs kā ģimene visu laiku esam kopā. Pavadot atvaļinājumu mājās, tomēr katram ir savas darīšanas, savi draugi, telefoni, dators, bet te ir lielākoties kopīgas sarunas, kāršu spēles, saldējums, dalīta picas šķēle un daudz smieklu.

    Praktiski ieteikumi

    Šoreiz mums piedzīvojumu nudien netrūka, tāpēc gribu padalīties ar dažiem noderīgiem padomiem, ko darīt, ja nākas piedzīvot ko līdzīgu.

    • Ļoti rūpīgi izpētiet un izmēriet atļautās bagāžas lielumu, jo pērnā gada nogalē daudzām lidsabiedrībām ir mainījušies izmēri, cik liela drīkst būt kabīnē ienesamā bagāža. Es, piemēram, biju kā pašsaprotamu pieņēmusi, ka mazā bagāža nozīmē koferi 40 × 50 × 25 cm, un tikai stundu pirms izbraukšanas, vēlreiz pārbaudot iesēšanās pases, sapratu, ka tur norādītais izmērs ir 20 × 25 × 40 cm. Labi, ka šādā izmērā ir bērnu skolas somas – tajās nācās pārkraut visu, kas jau bija sapakots koferos.
    • Pēdējā mītnes vietā vīrs nozaudēja maku. Skaidras naudas tur nebija, taču ID karte un tiesības gan. Mazliet šaubījāmies, vai vērts iet uz policiju, taču, par laimi, pieņēmām pareizo lēmumu un uz iecirkni aizgājām (jārēķinās gan, ka Itālijā policijas iecirkņi svētdienās un pirmdienās ir slēgti). Iedomājieties, cik liels bija mūsu prieks, kad izrādījās, ka kāds maku atradis un neskartu iemetis policijas iecirkņa pastkastītē.
    • Milānā un citās lielajās lidostās ierašanās jāplāno ļoti laikus. Viens no iemesliem – ja pēkšņi gadās kādā no lielceļiem aizbraukt šķībi, var paiet pusstunda, līdz rodas iespēja apgriezties un atgriezties maršrutā. Otrs – šīs lidostas ir milzīgas, un brīdī, kad tev jau šķiet, ka esi pie īstajiem vārtiem, var izrādīties, ka tas ir tikai sākums garam ceļam uz tava reisa vārtiem. Un visbeidzot, kā rāda mūsu piemērs, neviens nav pasargāts no tā, ka pa ceļam uz lidostu tavam auto kāds uzbrauc virsū!
    • Īrējot apartamentus, ir jāpievērš uzmanība visam, kas ir vai nav iekļauts standartcenā, piemēram, naktsmītnē pie Ledro ezera, kur nakšņojām pēdējās trīs naktis, cenā nebija iekļauti palagi un dvieļi, par tiem jāmaksā atsevišķi. To zinot, dvieļi mums bija līdzi. Nepatīkams pārsteigums, ka šajā naktsmītnē (kas visādi citādi bija ideāla) drošības naudu nepieņēma no kredītkartes, bet tikai skaidrā, attiecīgi bija jābrauc meklēt bankomātu. Un vēl – no mums pieprasīja 70 eiro par mājokļa uzkopšanu, kas nebija norādīts sākotnējā rēķinā. Kad pret to kategoriski iebildu, mums atļāva mājokli sakopt pašiem.
    • Par veselības apdrošināšanu – no iepriekšējo ceļojumu pieredzes varu padalīties, ka ir vērts izvēlēties kredītkarti, kas nodrošina veselības apdrošināšanu visai ģimenei. Kredītkarte ceļojumā ir ļoti noderīga – piemēram, auto īrei –, un kāpēc neizvēlēties tādu, kas ļauj ietaupīt naudu ceļojuma apdrošināšanai?

    Vietnes, kur lūkoties pēc lētiem lidojumiem, naktsmītnēm un auto nomas:

    • Fly4free.com – katru dienu jauni piedāvājumi lidojumiem no dažādām Eiropas valstīm, aptuveni pāris reižu mēnesī te iekrīt arī piedāvājumi lidojumiem un ceļojumiem no Baltijas valstīm. Turklāt ļoti bieži piedāvājumam klāt ir ieteikumi, kur un par cik īrēt auto un mājokli, lai ceļojums būtu iespējami lētāks.
    • Skyscanner.com – ja zini konkrētus datumus un vietu, uz kurieni gribi nokļūt, šajā vietnē var pārbaudīt un atrast vislētāko iespējamo variantu.
    • Kiwi.com – palīgs, lai atrastu lētākos lidojumus, auto īri un naktsmītni.
    • Booking.com un Airbnb.com – abās vietnēs var meklēt naktsmītnes, un interesanti, ka viena un tā pati naktsmītne var būt par mazliet atšķirīgu cenu. No personīgās pieredzes varu ieteikt lūkoties pēc mājokļiem, kas pievienoti nesen un kuriem svarīgas ir lietotāju atsauksmes, parasti jaunām naktsmītnēm arī cenas ir zemākas.
    • https://www.camping.it/en/ – kempingi visos Itālijas reģionos. To ir tiešām daudz! Ar dažādiem ērtību līmeņiem un cenām.
    • Rentalcars.com – ļoti plašas iespējas atrast piemērotu auto.

    Aptuvenās izmaksas 6 cilvēku ģimenei

    * Aviobiļetes – 328 eiro.

    * Īrējot apartamentus, par vienu nakti maksājām 50–70 eiro, viesnīcā – 150 eiro (ar brokastīm), kempingā – 80–130 eiro.

    * Maza piecvietīga auto noma 9 dienām – 60 eiro, apdrošināšana – 90 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē