• Ar humoru uz Eirovīziju – kas mūs varētu pārstāvēt?

    Slavenības
    Anastasija Kuzminova
    Inese Mizovska
    5. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Dziesmu konkurss Supernova startēs 5. februārī, un vairāki dalībnieki ceļazīmi uz Eirovīzija mēģinās nopelnīt jokojoties. Eilands konkursam joka pēc pieteicis savu draugu, Bermudu divstūris apdziedās sliktos puišus un meitenes – vai latviešu humoram ir vieta nopietnā konkursā?

    Kurš viņus izvēlējās

    «Šogad saņēmām rekordlielu pieteikumu skaitu – 130 dziesmas dažādos žanros. Bija pops, elektroniskā, tautas mūzika un pat smagais roks,» PDz sacīja LTV Bērnu, jauniešu un izklaides raidījumu redakcijas vadītāja Agnese Štrause-Kubliņa.

    Kad tapa zināms Supernovas pusfināla dziesmu saraksts, daudzi bija neizpratnē par izvēlētajām kompozīcijām un metās kritizēt žūrijas spēju izvērtēt, kas tad īsti der Eirovīzijai.

    «Dziesmas nelipīgas un uzspēlēti prikolīgas», «man šķiet, žūrija grib apkaunot Latviju», «eiropieši šo jau ir atskatījušies,» komentē ļaudis sociālajos tīklos.

    To vārdus, kas pieņēmuši lēmumu par dziesmu izvēli, gan pagaidām plašākai publikai uzzināt neesot ļauts.

    «Žūrijā ir gan starptautiski mūzikas eksperti, gan vietējie profesionāļi. Drošības apsvērumu dēļ žūrijas sastāvu varēsim izpaust, kad Eirovīzija būs noslēgusies. Pagaidām tā ir konfidenciāla informācija,» pauda Štrause-Kubliņa.

    Viņa piebilda, ka žūrija izvērtēja gan vokālu, gan dziesmas uzbūvi – tās oriģinalitāti, aranžējumu, vēstījumu, atbilstību mūsdienu tirgus tendencēm, kā arī dziesmas potenciālu konkurēt starptautiskajā mūzikas tirgū.

    Jānis Pētersons

    Būšot seksīgi un zaļi

    «Būt zaļam ir forši un seksīgi. Ja salāti izglābs planētu, tas būs lieliski,» dziesmas Eat Your Salad piedziedājumā skandē grupa Citi zēni.

    «Šogad debitējām Supernovā, un dziesma ir mūsu nevainības zaudēšana,» sarunā ar PDz joko grupas solists Jānis Pētersons. «Šī dziesma ir par to, ka gaļas vietā jāēd dārzeņi, vajag saudzēt dabu un mīlēt citam citu.»

    Kaut grupā ir tikai viens vegāns, mūziķi ir pārliecināti – viņu visu pienākums ir runāt par vides problēmām, un lietas labā katrs var sākt kaut ar mazumiņu – savas ēdienkartes mainīšanu.

    «Ja pasaulslaveni sportisti ēd dārzeņus, kāpēc mēs to nevaram? Ja uzvarēsim Supernovā, pilnībā mainīsim paradumus un piekopsim zaļo dzīvesveidu,» sola Pētersons. Redzam, ka aktīvistu centieni pievērst sabiedrību zaļākam dzīvesveidam līdz šim nav bijuši tik veiksmīgi, tādēļ mēģināsim runāt tā, lai cilvēki ieklausītos.  Caur vieglas erotikas prizmu tas nostrādās,» pārliecināts ir Jānis, kurš uz skatuves stāsta, ka gaļas vietā izvēlas sulīgus dārzeņus un sievietes.

    «Mūs jau ir pieminējuši pasaules mūzikas apskatnieki, un jūtamies par to lepni. Mēs atšķiramies no citiem dalībniekiem. Ir pierasts, ka uz Eirovīziju sūta balādes, bet mūsu mērķis ir rādīt īstu šovu, parādīt, ka arī latvieši māk forši dejot. Būs draiski!» sola viņš.

    Par to, kādēļ izvēlējušies humoristisku piesitienu savai konkursa kompozīcijai, Jānis teic: «Jūtu, ka šobrīd visiem vajadzīgs kāds saulstariņš dzīvē, jo pandēmijas ierobežojumi nav tikai pie mums. Gribam ļaut cilvēkiem uz brīdi aizmirsties. Arī pasaules mūzikā šobrīd ir šī tendence – nenopietnība,» uzskata viņš un cer, ka uzvaras gadījumā nacionālajā konkursā grupa spēs Latviju pārdabūt pāri melnajai svītra un startēt Eirovīzijas finālā.

    Apvienība Citi zēni sevi dēvē par repa prinčiem.
    Apvienība Citi zēni sevi dēvē par repa prinčiem.

    Marats Ogļezņevs un Emīls Balceris

    Apdzied Latvijas sliktos puišus un meitenes

    Grupu Bermudu divstūris veido divi komiskie tēli – brālēni Biceps un Triceps, kurus uz koncertiem pavada rajona bračkas Snickers, Lee, Saldais un bungu pavēlnieks Vicītis.

    Viņiem esot apnikušas mūsdienu dziesmas ar četriem akordiem, tāpēc pirms desmit gadiem puiši nolēmuši iet tālāk un rakstīt dziesmas ar vienu akordu. Pavēstot par startēšanu Supernovā, grupa vēsta: «Draugi, labākie gani pasaulē, pierunājāt.» Tomēr pat kvēlākie grupas fani sociālajos tīklos sūrojas, ka šī nebūt neesot spēcīgākā puišu dziesma.

    Apvienības kodolu veido Marats Ogļezņevs un Emīls Balceris, kuri kā grupa Musiqq jau ir startējuši Eirovīzijā. Šoreiz viņi piedalās ar Ogļezņeva radītu kompozīciju, un saka, ka esot sarakstījuši sliktāko dziesmu Eirovīzijas vēsturē, jo tās nosaukums ir Bad. «Mēs esam puikas no Latvijas, mēs esam sliktie. Un ar meitenēm ir tāpat – viņas ir sliktas,» angļu mēlē skandē Biceps un Triceps.

    Intars Busulis

    Šī nav nekāda joku dziesma!

    Konkursā ar dziesmu He, She, You & Me startē mūziķu Intara Busuļa un Reiņa Sējāna pirms pieciem gadiem izveidotā muzikālā apvienība Bujāns. «Mēs dziedam latvāņu – latviešu un angļu valodas – krustojumā. Vārdi ir viegli saprotami un ar jēgu. Tā ir dziesma par mīlestību – kā to meklēt un atrast. Kompozīcija par to, ka viss izdosies,» saka Busulis un apgalvo – viss esot nopietni, un pie humoristiskā žanra apvienība savu kompozīciju nepieskaitot.

    «Šī nav nekāda joku dziesma! Tie, kas domā pretēji, laikam nekad nav mīlējuši un nezina, kas ir mīlestība,» spriež viņš. «Ja būs mīlestība, būs arī panākumi šai dziesmai,» saka viņš.

    «Mums galvenais ir nodot pareizo vēstījumu pasaulei, nevis uzvarēt, jo mūzikā nav sacensības,» uzskata mūziķis. «Ieejot līdz kaulam šajā dziesmā, mēs varam abstrahēties no ļaunuma, kas valda apkārt.»

    Sava mīlas hita popularizēšanai Bujāns šonedēļ devās Rīgas ielās ar divstāvīgu autobusu. «Autobusa tēma tagad ir modīga politiķu vidū, un arī mēs priecāsimies trīs stundu garumā satikt savus atbalstītājus,» tā Busulis.

    Bujāns dalībnieki apgalvo – viņu kompozīcija ir visnotaļ nopietna, jo apdzied mīlestību.
    Bujāns dalībnieki apgalvo – viņu kompozīcija ir visnotaļ nopietna, jo apdzied mīlestību.

    Ralfs Eilands

    Ar vieglu roku tapis joks

    Dziesma Rich Itch vēsta par uzdrīkstēšanos laist pa dzīvi piektajā ātrumā, un sākotnēji patiešām bijusi joks.

    «Rich Itch, kuru sarakstīju pusstundā, tapa kā joks. Es to pieteicu konkursam kā Kaspara Breidaka solodziesmu, viņam to nemaz nezinot. Kad tapa zināms, ka tā ir nokļuvusi labāko vidū, Kaspars drīz vien saprata, kurš viņu izjokojis. Tā nu mums ar Kasparu vajadzēja meklēt veidus, kā uzstāties.

    Vienojāmies, ka dziesmu izpildīs mūsu apvienība Mēs jūs mīlam, un tas paredz to, ka uz skatuves varēs būs jebkurš, bet mēs ar Kasparu paši tur nebūsim. Lūk, tas, ka solisti nemaz neatradīsies uz skatuves, patiešām ir kas nebijis! Tagad apspriežam, ko mūsu vietā uz skatuves varētu darīt citi,» noslēpumains ir Ralfs.

    Vaicāts, kādēļ viņš un Breidaks paši nevēlas kāpt uz Supernovas skatuves, Ralfs teic – viņš to visu jau ir gana izbaudījis.

    «Es jau esmu pārstāvējis Latviju Eirovīzijā. Man pietika – vienreiz izdarīju, patika, pietiek! Startējam bez lielām ambīcijām. Tā kā šis viss sākās nenopietni, tad tā arī turpinām un īpaši neiespringstam. Ja cilvēkiem mūsu ar vieglu roku radītais joks patiks, priecāsimies, jo neraujamies uz konkursu, lai tagad tērētu lielu naudu. Tomēr, ja nospīdēs veiksme, būsim priecīgi braukt uz Eirovīziju Itālijā.»

    Ralfs Eilands un Kaspars Breidaks startēs ar joku dziesmu, kas tapusi nieka pusstundā.
    Ralfs Eilands un Kaspars Breidaks startēs ar joku dziesmu, kas tapusi nieka pusstundā.

    Viedokļi

    DJ Rudd jeb Rūdolfs Budze, mūzikas producents

    Šādas dziesmas devalvē konkursa būtību

    «Es cienu gan Intaru, gan Reini un Bermudu divstūra čaļus, taču nesaprotu viņu motivāciju pieteikties Supernovā ar komiskām dziesmām. Manuprāt, Latvijai nebūtu jānodarbojas ar balagānu Eirovīzijā. Ja mākslinieki Eirovīzijas nacionālajai atlasei pieiet kā jokam, tas devalvē šī konkursa vērtību. Tā nav pareizā pieeja.

    Neesmu gan domājis, kādēļ vairāki mūziķi šogad vēlas startēt tieši ar šādām dziesmām. Strādāju Universal Music Group, un šobrīd visu enerģiju veltām mūsu māksliniecei Aminatai, kas piedalīsies konkursā. Kopumā pusfinālam ir izvēlēti atsevišķi labi skaņdarbi, kurus mākslinieki nepasniedz kā joku.»

    Roberto Meloni, mūziķis

    Tas ir bezgaumīgi un vecmodīgi

    «Manuprāt, tas ir neadekvāti un bezgaumīgi piedāvāt Eirovīzijai lētu joku dziesmu, turklāt tas ir vecmodīgi. Es paklausījos pusfinālam izvēlētās joku dziesmas, un lielākoties tajās nekā nav. Man smiekli par tām nenāca. Manuprāt, tāda jokošanās neuzrunās skatītājus Eiropā. Jāatceras tomēr, ka dziesma pārstāvēs visu Latviju.

    Jā, mums Pirātos arī bija tāds šovs, bet tas bija absolūti pārdomāts,» uzsver Roberto. Kulinārijas šova vadītājs un dziedātājs divreiz ir piedalījās Eirovīzijā – 2007. gadā ar konkursam izveidotu apvienību Bonaparti.lv un 2008. gadā – grupu Pirates of The Sea. Pirāti, kurus daudzi tolaik uztvēra vien kā komisku šovu, pat iekļuva konkursa finālā un ierindojās 11.vietā.

    «Šogad es novēlu veiksmi Aminatai un Markum Rivam.»

    Bijušas gan uzvaras, gan izgāšanās

    Teju katru gadu Eirovīzijā ir pa kādam komiskam šovam, un dažkārt šāda atļaušanās pat vainagojusies ar uzvaru konkursā.

    Dschinghis Khan (1979)

    Speciāli konkursam 1979. gadā tika izveidota vācu grupa Dschinghis Khan. Tās dalībnieki uz skatuves virpuļoja košos Austrumu stila tērpos, un dejotājs Luijs Potgiters atveidoja valdnieku Čingishanu. Vāciešu ēverģēlības finālā izpelnījās ceturto vietu.

    Lordi  (2006)

    Pirmo uzvaru Somijai konkursā atnesa smagā metāla grupa Lordi. Viņi bija tērpušies baisās maskās un kārtīgi bruņojušies ar pirotehniku.  Šādas izdarības un dziesma Hard Rock Hallelujah bija pa prātam gan kārtīga šova, gan smagās mūzikas cienītājiem. Somu monstri, kas savā daiļradē iedvesmojušies no Kiss, pamatīgi sapurināja jau mazliet iesīkstējušo dziesmu konkursu.  «Mums nav nekāda sakara ar Sātanu, un tā ir tikai izklaide, šovbizness,» katrā intervijā atgādināja grupas dalībnieki. 

    Verka Serdjučka (2007)

    Ukraiņu dziedātājs un humorists, kurš uzstājas komiskā dāmas tēlā, Eirovīzijas faniem paliks atmiņā ar dziesmu Dancing Lasha Tumbai. «Sveiki, mani sauc Verka Serdjučka, un angliski es nesaprotu,» dziesmas sākumā paziņoja Andrijs Danilko un turpināja virknēt vārdus angļu, vācu un ukraiņu valodā. Tas skatītājiem patika tik ļoti, ka Danilko konkursa finālā Helsinkos palika otrajā vietā.

    Dustin The Turkey (2008)

    Tītars Dastins konkursa finālā neiekļuva, taču sagādāja daudz jautrības konkursa skatītājiem. Īru komiķis Džons Morisons dziesmā apdziedāja grupu U2, mūziķi Bono un populāro īru deju šovu Riverdance. Nacionālās atlases žūrija šo dalībnieku izvēlējusies, jo Tītara uzstāšanās laikā smējušies kā kutināti. Īru mūzikas eksperti gan šo iznācienu nodēvēja par apkaunojošu.  

    Buranovas vecmāmiņas (2012)

    Krieviju konkursā Baku pārstāvēja udmurtu mūzikas grupa Buranovas vecmāmiņas. Kundzes, kas muzikālo darbību sāka 1968. gadā, izpildīja dinamisku dziesmu Party for Everybody un palika godpilnajā otrajā vietā. Viņas saņēma punktus no visām valstīm, izņemot Šveici, un tieši šo punktu vecmāmiņām pietrūka, lai pārspētu Zviedrijas pārstāvi Lorīnu.

    Končita Vursta (2014)

    Austrijas pārstāvja transpersonas Končitas Vurstas iznāciens gan nebija gluži joks, lai gan bārdaino dāmu kleitā daudzi uztvēra kā šova elementu. Izpildītāja Toma Neivirta neordinārais skatuves tēls šajā gadījumā bija vismaz puse no uzvaras. Transpersona, kuru dēvēja par Bārdaino desiņu, balādē Rise Like a Phoenix runāja par atdzimšanu jaunā veidolā, par personības brīvību: «Reiz es atdzimšu, es celšos kā Fēnikss.» Viņš kļuva par vienu no visu laiku visvairāk aprakstītajiem Eirovīzijas dalībniekiem. Pirms diviem gadiem bārdainās dāmas imidžu Neivirts nomainīja uz daudz vīrišķīgāku tēlu. Viņš atzina – tolaik gribējis būt kā Selīna Diona, bet tagad pienākusi jauna ēra viņa muzikālajā darbībā, un bārdainā dāma ir pagātne.

    Frančesko Gabani (2017)

    Itālim, kurš kopā ar dejojošu gorillu izpildīja dziesmu Occidentali’s Karma, bukmeikeri solīja uzvaru Eirovīzijā Kijevā.  Savā kompozīcijā Gabani asprātīgi ironizēja par Rietumeiropas kultūras virspusību, tomēr dziesma finālā ierindojās 6. vietā.

    Neta Brazila (2018)

    Izraēlas pārstāve Neta Brazila ar dziesmu Toy plūca uzvaras laurus 2018. gadā Eirovīzijā Portugālē. Viņas uzstāšanās kļuva par konkursa vēsturē skatītāko videoklipu YouTube. Brazila uz skatuves atdarināja vistas klukstēšanu un spārnu vicināšanu, dziedot: «Neesmu tava rotaļlieta, tu, stulbais puika!» Lai gan pirms tam jaunā sieviete par šo jancīgo kompozīciju tika daudz kritizēta, viņa pārliecinoši triumfēja.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē