• Aktieris Pauls Iklāvs taisa maskas no bērza tāss

    Slavenības
    Anastasija Kuzminova
    7. novembris, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Valmieras Drāmas teātra aktieris nācis klajā ar revolucionāru piedāvājumu – sācis veidot īpašas sejas maskas no bērza tāss. Dienā viņš saņemot pusotra desmita pasūtījumu.

    Ieelpo mežu – ar šādu saukli zīmola Mask of letin jeb Letiņu maska autors Pauls Iklāvs uzrunājis cilvēkus, aicinot ieviest savā dzīvē vairāk dabas. «Parasti mēs braucam pie dabas, bet ar šādu masku dabas klātbūtni varam ienest savā ikdienā,» PDz stāsta Iklāvs. Savam izgudrojumam Pauls gan negrasās saņemt medicīniskas maskas statusu.

    «Šī ir dzīvesveida maska, kuru var lietot arī pēc pandēmijas. Tā arī nav ņirgāšanās par ieviesto obligāto masku valkāšanu. Es to atbalstu. Uz publiskām vietām dodos paša dizainētā maskā. Sākumā daudzi domāja, ka šī maska ir joku izstrādājums, bet tagad saprot – deguna un mutes aizsegs var būt arī tāds,» tā Iklāvs.

    Ideja par šādu alternatīvu sejas maskām Paulam dzima ārzemēs. «Atpūšoties Francijā, bija obligāti jālieto maskas. Sabiedrība par to nedusmojās, visi saprata, ka situācija ar vīrusu ir smaga un var vēl pasliktināties. Vienreizlietojamās maskas man bieži saplīsa, tādēļ gribējās kaut ko funkcionāli noturīgāku un ekoloģiskāku,» atminas aktieris.

    Atgriezies Latvijā, viņš pieķērās bērza tāsij kā maskas izejmateriālam. «Zinātnieki bērzu mizā esot atraduši betulīnu, kam piemīt antivīrusu un antibakteriāla iedarbība. Savukārt senie latvieši stādīja bērzus pie mājām, lai aizbaidītu ļaunos garus,» to, kāpēc sācis apstrādāt tāsi, pamato aktieris. Pusotru mēnesi Pauls pētījis iespējas koka mizu izmantot masku veidošanā. «Vērtēju nepieciešamo biezumu, platumu, mitrumu, spiedes iespējamību. Izveidoju ap 90 variantu, līdz ideālais prototips bija gatavs. Maskā ir vieta degunam, un arī sānu daļā tā nerīvē ādu,» stāsta Pauls.

    Nu jau viņš sasniedzis līmeni – ja materiāls atrasts, masku varot izgatavot 15 minūtēs. Protams, gadoties, ka procesā kāds tāss gabaliņš nolūst, tad atkal viss jāsāk no jauna. «Cilvēki netic, ka no šāda materiāla var izgatavot sejas masku – tāss asociējas ar kaut ko cietu, raupju un smirdīgu. Patiesībā mana maska ir tikai par dažiem gramiem smagāka nekā no auduma taisītās.

    Turklāt tā ir vairākkārt lietojama – uzpūt tik dezinfekcijas līdzekli, un masku atkal var lietot!

    Ja maska saplīst, to var izmantot iekuram,» sava izgudrojuma plusus uzskaita Pauls.

    Aktieris atzīst, ka vislabāk viņa izveidoto produktu uztver vecāki ļaudis, kuri daudz savas dzīves laika pavadījuši dabā. Tāss masku rūpniekam ir lieli nākotnes plāni – Pauls ar savu izgudrojumu vēlas iekarot ASV, Skandināvijas un Eiropas valstu tirgus. Netrūkstot arī latviešu, kuri savā īpašumā par 10 eiro grib iegūt bērza tāss masku. Dienā aktierim esot ap 15 pasūtījumu. Mizu masku pirkšanas bumu viņš sagaida 18. novembrī un Ziemassvētkos. «Galvenais, lai cilvēki, kas nopirkuši manu masku, to lietotu, nevis tikai izmantoto paņirgšanai,» tā Pauls.

    1 komentārs

    Janīna Rukmane
    Iekaros ASV, Skandināviju, Eiropu, laikam visu pasauli... taisīs masveidā, un īpaši to sapratīšot vecie ļaudis... Tur būs vajadzīgas tonnas ar tāsi! Man 80, un gribētu zināt, kādi izskatīsies mūsu meži ar bērziem bez ādas (tāss) ???

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē