• Viens pats mājās. Pirmklasnieks

    Mans Mazais
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    10. septembris, 2012
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    P1281302.jpg
    Foto: Alexander Lyubavin, flickr.com/santea
    P1281302.jpg
    Ja bērns pēc skolas mājās ilgi ir viens pats, vajadzētu vienoties, ko viņš drīkst darīt un ko ne, kādas ierīces drīkst lietot un kādas ne. Konsultē centra Dardedze speciāliste LAILA BALODE.

    Galvenais ir noteikt skaidrus noteikumus, ko bērns mājās drīkst darīt un ko ne. Viens septiņu gadu vecumā spēj droši rīkoties ar gāzes, elektrisko plīti vai mikroviļņu krāsni, bet cits to vēl nespēj. Ja bērnam kopš mazotnes māca rīkoties ar dažādām sadzīves ierīcēm, tad, sākot skolas gaitas, viņš parasti spēj uzsildīt ēdienu. Ja bērns nav apguvis, kā elektrisko plīti vai mikroviļņu krāsni lietot droši un pareizi, labāk mazajam atstāt sagatavotas sviestmaizes, bet vienlaikus sākt mācīt vajadzīgās iemaņas. Ja bērnam aizliedz, piemēram, ieslēgt elektrisko plīti, viņš parasti to izmēģina tad, kad vecāku nav mājās. Bet šādi biežāk gadās kļūmes. Tāpēc labāk, ja jaunas prasmes bērns apgūst kopā ar vecākiem.

    Pirms atgadās kas negaidīts

    * Pirmkārt, redzamā vietā jāpielīmē lapiņa ar vecāku un palīdzības dienestu tālruņu numuriem. Tiem jābūt arī bērna mobilā telefona kontaktos.
    * Otrkārt, bērnam jāiemāca nosaukt savu adresi.
    * Treškārt, jāiemāca, ko teikt palīdzības dienesta darbiniekam. Lai bērns to labāk apgūtu, vēlams izspēlēt lomu spēles, kurās bērnam pa telefonu jānosauc dzīvesvietas adrese, jāpasaka, kas un kur noticis. Piemēram, ka parādījušies dūmi, kāda spēcīga smaka u.tml.

    Ja neviens pazīstams nav gaidāms, bet zvanīšana pie durvīm nerimstas, bērnam nekavējoties jāzvana vecākiem, lai viņi izlemj, ko darīt. Vai arī pašam jāzvana uz palīdzības tālruni 112.

    Ja zvana telefons vai durvju zvans

    Ja pa fiksēto tālruni zvana nepazīstams cilvēks, kurš vēlas runāt ar mammu vai tēti, jālūdz, lai svešinieks piezvana vēlāk. Iespējams, labāk, lai bērns neceļ fiksētās līnijas tālruni, ja viņam ir mobilais tālrunis, kurā redzams, kas zvana. Ja kāds zvana pie durvīm, bērnam jāmāca durvis vaļā nevērt. Ja vecāki zina, ka viņu prombūtnes laikā ieradīsies viņu draugs, par to bērnam jāizstāsta iepriekš. Ja neviens pazīstams nav gaidāms, bet zvanīšana pie durvīm nerimstas, bērnam nekavējoties jāzvana vecākiem, lai viņi izlemj, ko darīt. Vai arī pašam jāzvana uz palīdzības tālruni 112.

    Ja bērns pazaudējis atslēgu

    Tad iedot bērnam savējās atslēgas, lai iet vien mājās, – tas nav risinājums. Ja mazais pēc skolas zvana, ka somā nevar atrast atslēgas, vecākiem jāmet darbs pie malas un jādodas uz mājām nomainīt slēdzenes serdeni. Citādi par bērna drošību mājās nevar būt ne runas.
    Iespējams, kāds bērna atslēgas izvilcis no viņa somas, zinot, kur mazais skolēns dzīvo. Vai arī – bieži vien skolotāja liek dienasgrāmatā ierakstīt adresi. Tad komplektā ar atslēgām zaglim tiek informācija, kuras durvis ar šo atslēgu var atvērt. Skolēnu somas nereti mētājas nepieskatītas! Labāk jau pirmajā skolas dienā vienoties, ka skolotāja neliks bērniem dienasgrāmatā aizpildīt ailes, kurās jānorāda adrese un mājas telefons. Šī informācija skolotājam pieejama skolas kancelejā, bet citiem tas nav jāzina. Taču mazajam dienasgrāmatā obligāti jānorāda vecāku mobilo telefonu numuri, jo reizēm skolotājam sazināties nepieciešams nekavējoties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē