• Kas ir grūtnieču iesnas?

    Grūtniecība
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    12. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Jo lielāks grūtniecības laiks, jo vairāk jūtu vieglu aizdusu un par sevi liek manīt aizlikts deguns – vai tās varētu būt tā sauktās grūtnieču iesnas? Ko darīt, lai mazinātu nepatīkamās sajūtas? Konsultē Iveta Beihmane, vecmāte Liepājas reģionālajā slimnīcā.

    Vecmāte Iveta Beihmane skaidro, ka tūska ir biežs simptoms grūtniecības laikā. Kādai grūtniecei būs tūskainas kājas, kādai – roku pirksti, vēl kādai būs izteikta deguna tūska jeb tā sauktās grūtnieču iesnas, ko veicina arī hormonālās izmaiņas organismā. Var būt arī vēl tāda dīvaina izpausme kā deguna vizuāla palielināšanās, kas arī saistīta ar tūsku un hormonālajām izmaiņām. Lai gan iesnas pārsvarā ir neinfekciozas, jāņem vērā, ka grūtniecības laikā organisma aizsargspējas ir pavājinātas, tāpēc var būt arī baktēriju vai vīrusu izraisītas iesnas.

    Nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos, ar iesnu un tūskas simptomiem tomēr jāvēršas pie ārsta, lai izvērtētu, vai tās ir grūtnieču iesnas vai kaut kas nopietnāks.

    Grūtniecības laikā deguna tūsku pilnībā mazināt neizdosies, taču pašsajūtu var uzlabot deguna skalošana ar jūras ūdeni vai fizioloģisko šķīdumu, veicot inhalācijas. Lai naktī būtu vieglāk elpot, jāguļ nedaudz stāvākā pozā. Jāskatās, vai mājās nav pārāk sauss vai mitrs gaiss. Grūtniecības laikā jāizvairās no tūsku mazinošo medikamentu lietošanas, īpaši pirmajā trimestrī, taču vienmēr ir atkāpes. Ja elpošana ir ļoti apgrūtināta gan pa dienu, gan naktī, jākonsultējas ar savu aprūpes speciālistu, kas ieteiks atbilstošākos deguna pilienus.

    Otrajā vai trešajā trimestrī var parādīties arī aizdusa. Augot dzemdei, elpas trūkums un aizdusa var būt biežāki, jo dzemde spiež uz diafragmu, kas savukārt samazina vietu plaušām, kur izplesties. Viegla aizdusa nav nekas bīstams, taču situācijā, kad ir ļoti grūti ievilkt elpu, nevar viegli paelpot un parādās sirdsklauves, nekavējoties jāmeklē ārsts vai jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē