• Kas ar tevi notiek pēc dzemdībām?

    Grūtniecība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    2. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Deviņus grūtniecības mēnešus tavs ķermenis pielāgojies bērniņa iznēsāšanai, bet pēc viņa piedzimšanas tas meklē ceļu atpakaļ pie sevis. Konsultē sertificēta vecmāte un dūla Aiva Zeidmane.

    Pēcdzemdību periods ilgst sešas līdz astoņas nedēļas pēc dzemdībām, un šajā laikā tu esi ļoti jūtīga gan fiziski, gan emocionāli. Visintensīvākā atgriešanās pie sevis notiek šajās pirmajās nedēļās, tāpēc dod sev laiku un uzlūko savu ķermeni ar pieņemšanu. Kad mazulis guļ, apgulies un domās aprunājies ar savu ķermeni. Mēģini apjaust, kā jūtas vēders, starpene, iegurņa rajons? Ko saka mugura un krūtis?

    Divas piena upes

    Pārmaiņas jau grūtniecības laikā piedzīvo tavas krūtis. Dažkārt mammas raizējas, ka no mazuļa zīdīšanas mainīsies krūšu forma. Tas ir mīts, krūtis mainās jau bērniņa gaidīšanas laikā un neatkarīgi no tā, vai tu mazuli zīdi vai nezīdi.

    Pirmajās trijās dienās pēc dzemdībām šķiet, ka krūtis ir tukšas un pieniņa īsti nav. Liekot mazuli pie krūts, viņš tā kā klauvē pie piena durvīm, līdz tās atveras. Tavas krūtis ir jutīgas, karstas, smagas, kļuvušas divus vai trīs izmērus lielākas. Mazulim zīžot, krūts galā rodas ar aci nesaskatāmas mikroplaisiņas, pa kurām mēdz pielavīties mikroorganismi, kas var radīt infekciju. Tāpēc krūtis ir īpaši kopjamas jau kopš pirmās dienas pēc dzemdībām. Vienlaikus daba ir paredzējusi krūts galu un oreolu zīdīšanai, jo tur ir biezāka un mazāk jutīga āda.

    Apmēram pēc divām nedēļām krūtis kļūst mazākas, jo ķermenis saprot, cik daudz piena tavam mazulim vajag. Piena ražošanā piedalās vairāki hormoni, divi no tiem ir prolaktīns un oksitocīns. Prolaktīns padod impulsu, cik daudz piena vajadzēs bērniņam, bet oksitocīns atbild par piena izdalīšanos. Oksitocīns ir arī mammas un bērna mīlestības, kontakta hormons. Ja nepieciešams pienu pavairot, esi kopā ar bērnu, jo smadzenēs nostrādās klikšķis – redzot bērnu, kam vajag ēst, krūtis uz to reaģē un padod pienu.

    Daļa mammu sastopas ar piena krīzēm, kas biežāk var piemeklēt mazuļa pusotrā mēnesī, trešajā mēnesī un tuvojoties pusgadiņam. Piena krīze nav saistīta ar piena samazināšanos, bet ar to, ka mazulis prasa vairāk piena. Tev var šķist, ka krūtis ir mazas un tukšas un ka piens beidzies. Bet tā nav!

    Ko vari darīt?

    • Jau grūtniecības laikā nopērc pāris vienu divus izmērus lielākus krūšturus, kas tev noderēs pirmajam pēcdzemdību brīdim.
    • Kop krūtis no pirmās dienas, jo tā varēsi nosargāt krūts galus no asins tulznām. Apmēram pirmo nedēļu pēc dzemdībām pēc zīdīšanas krūts galu un oreolu apsmērē ar biezu ziedi, piemēram, Purelan, Bepanthen, kas pirms mazuļa zīdīšanas nav jānomazgā. Pēc tam liec krūštura ieliktnīti, arī tad, ja pieniņš netek. Ieliktnītis veicina dziedēšanu, veic tādu kā kompreses darbu. Apkārt vari aplikt arī kāposta lapas, ko samīkstini, padauzot ar gaļas āmurīti, un to visu liec krūšturī.
    • Arī krūts pārējā daļa prasa kopšanu. Jau grūtniecības laikā lieto kādu veikalā nopērkamu krūšu eļļu vai pagatavo to pati. Piemēram, ņem mandeļu eļļas bāzi, sajauc kopā ar kviešu asnu eļļu – tā veicina audu elastību un mazina striju veidošanos. Eļļu masējošām kustībām smērē arī zīdīšanas laikā – tas mazina piena sastrēgumu un uzlabo audu elastību. Aprūpējot krūtis, būsi kontaktā ar sevi un, masējot ar eļļu, spēsi sataustīt, vai krūtīs nav izveidojušies kādi neizzīsti piena kunkuļi, kas vēlāk var izraisīt mastītu.
    • Ja ir piena krīze, dari visu, lai ražotu vairāk piena. Guli starp ēdienreizēm, jo izgulējusies mamma ražo vairāk piena nekā negulējusi. Dzer siltas pienu ražojošas tējas, piemēram, Welleda zīdīšanas tēju, fenheļa, koriandra, ķimeņu, kumelīšu tēju. Tējas dzer saldas, jo no salda ražojas piens! Zīdot mazuli, silto tēju turi blakus un padzeries, jo ķermenis vieglāk atdod pienu, ja viņam kāds to kompensē. Paēd, nedzīvo pusbadā un biežāk zīdi mazuli, tad piens būs! Bērniņu var zīdīt ik pēc pusotras stundas, vispirms dodot vienu krūti vidēji 15 minūtes, tad otru tikpat. Pēc pāris dienām piena atkal būs vairāk, mazulis labāk gulēs un būs omulīgāks. Novērota pat tāda sakarība – ja mazulis aizmieg izsalcis, viņš rociņas savelk dūrītes, bet paēdis mazulis guļ atbrīvoti, saujiņas vaļā.

    Vēders kā maiss

    Sākumā pēc dzemdībām vēders tev karājas kā tukšs maiss. Kad mazulis ir puncī, viņš tavus vēdera dobuma orgānus sastumj augšpusē. Pēc dzemdībām visi orgāni, sevišķi zarnas, neatrodot savu vietu, sakrīt tā kā čupā. Vēderā ir haoss, jo pēkšņi tas ir tukšs. Arī diez cik glīti tas neizskatās, taču pieņem sevi veselīgi! Patausti savu vēderu un dzemdi, jo to līdz astotajai desmitajai dienai pēc dzemdībām var sataustīt caur vēderu. Ar katru zīdīšanas reizi dzemde arvien vairāk savelkas, atgūst iepriekšējo stāvokli, ieslīdot atpakaļ savā mājiņā mazajā iegurnī. Pakāpeniski vēders kļūst plakanāks, nedaudz savelkas un apmēram sešās astoņās nedēļās tas atgūst iepriekšējo izskatu. Brīnišķīgs palīgs ir arī mazulis, kas zīžot noēd 500 kaloriju dienā. Gadās, ka mamma pēc dzemdībām kļūst apaļāka. Reizēm tā notiek, jo pēc dzemdībām mainās vielmaiņa, bet reizēm pēcdzemdību grūtsirdība un negulētās naktis mudina uz pastiprinātu ēšanu, un tad daudzas sevi mierina ar ēdienu un našķiem.

    Ko vari darīt?

    • Dibena, urīna izvadkanāla un maksts sfinkteri, mazulim dzimstot, atrodas zemāk, garās saitēs, un tās tev pēc dzemdībām atkal jāsastiprina. Tāpēc pirmās sešas nedēļas pēc dzemdībām noteikti netrenē vēdera presi! Ja sāksi veikt vēdera presi par ātru, sfinkterus izstumsi laukā, tiem nebūs iespējas atgriezties savā vietā, bet tu vari iegūt urīna un gāzu nesaturēšanu, maksts noslīdējumu un dzemdes izkrišanu. Tāpēc otrajā dienā pēc dzemdībām liec bērniņu sev uz augšstilbiem, atlaidies gultā, ķermeņa augšdaļu noliec lejā, iegurni pacel augšā un veic iegurņa pamatnes muskuļu treniņu, cik vien iespējams savelkot un atslābinot muskuļus. Tā vingro 30 reizes dienā ar katru sfinkteri, un ar laiku tev pazudīs sajūta, ka viss krīt laukā.
    • Urīnizvadkanāla sfinkteri vari trenēt čurājot, palaižot un apstādinot strūklu, bet dibena sfinkterus – it kā nokniebjot kaku.
    • Sešas astoņas nedēļas pēc dzemdībām vari sākt trenēt vēdera presi, izpildot klasisko vingrojumu.
    • Pēcdzemdību periodā saudzējama ir arī mugura, jo, turot punci, grūtniecības laikā tā pastiprināti izliecas. Kad vēdera vairs nav, mugura vēl sāp, muguras muskuļu saites ir garākas un vājākas. Tāpēc pēc normālām dzemdībām nav ieteicams nēsāt pēcdzemdību jostu (arī vēderu savelkošās biksītes), tādējādi radot maldīgu priekšstatu mugurai, ka vēdera preses muskuļi ir sastiprinājušies. Nēsājot jostu, muskuļi nestiprinās, un tu vari iedzīvoties muguras problēmās. Muskuļi stiprinās tad, ja tu kop ķermeni, bet galvenais – vingro!

    Kā jūtas starpene?

    Dzimstot mazulim, tava starpene var iegūt plīsumus. Dažreiz tās ir vien virspusējas gļotādas skrambas, dažreiz saplīst arī virspusējie vai pat dziļie muskuļaudi, kurus noteikti sašuj. Pārbraucot mājās, iespējams, arī tev rodas jautājums, kā manam dupsim klājas? Nekaunies, paņem spogulīti un apskaties, kā tur lejā izskatās! Jo veselīgāk, ar mīlestību un pieņemšanu tu spēj uz to skatīties, jo plīsumi un šuves nešķiet tik briesmīgi. Ja redzētais tevi tomēr satrauc, atceries – aprūpē sevi un pēc apmēram divām nedēļām viss būs tikpat skaisti, kā bija. Starpenes audi ir radīti dzemdēšanai, tie ir īpaši ar to, ka spēj plīst un plesties, un pēc tam sarauties atpakaļ.

    Līdz pat diviem mēnešiem pēc dzemdībām tev var būt izdalījumi no maksts. Pirmajās pāris dienās tie var būt pavisam sārti, vēlāk krāsoties brūngani. To daudzums pakāpeniski samazinās, līdz, sasniedzot desmito dienu, tie kļūst gandrīz caurspīdīgi. Iespējams, zīdot mazuli izdalījumi atkal kļūst sārtāki un apjomīgāki. Tā notiek dzemdei savelkoties un iztīroties, un tā tam jābūt!

    Pirmās pāris dienas pēc mazuļa piedzimšanas var nebūt vēdera izejas, jo mīkstie vēdera preses muskuļi vēl nav sastiprinājušies. Dažkārt trūkst drosmes sadūšoties arī pirmajai čurāšanas reizei, jo tev var mazliet sūrstēt, taču tas pāries.   

    Ko vari darīt?

    • Apmazgājies ar tīru ūdeni vairākas reizes dienā, sevišķi pēc tualetes apmeklējuma.
    • Lietojot pēcdzemdību paketes, atrodi arī laiku gaisa peldēm, jo skābekļa klātbūtnē dzīšana norit veiksmīgāk.
    • Ievainoto starpenes audu dzīšanu veicina siltas sēdvanniņas. Tās pagatavo, siltam ūdenim pievienojot kumelīšu, pelašķu, kliņģerīšu, ozolmizu vai citas zāļu tējas novārījumu. Šādu vanniņu baudi 20 minūtes.
    • Lai veicinātu vēdera izeju, vari iedzert linsēklu novārījumu. Linsēklas satur daudz gļotvielu, kas ieslidina zarnu sieniņas un nodrošina fēču apjomu.
    • Mazināt sūrstēšanas sajūtu čurāšanas laikā palīdz silta ūdens strūkla. Izmanto dušu vai bidē.

    Hemoroīdi

    Hemoroīdi var saasināties gan grūtniecības pēdējos mēnešos, gan parādīties pēc dzemdībām. Hemoroīdi ir taisnās zarnas apakšējās daļas vēnu mezglveida paplašinājumi, kas var asiņot, iekaist, sāpēt, niezēt. Ja hemoroīdi ir dziļāk tūpļa zarnā, tu jūti tikai sāpes un pamani asiņošanu, savukārt, ja tuvāk anālajai atverei, no tās var izspiesties ciets, sāpīgs mezgls vai vairāki mazi, sāpīgi mezgliņi.

    Ko vari darīt?

    • Pēc iespējas izvairies no aizcietējumiem, lietojot pietiekami daudz šķidruma.
    • Ja hemoroidālie mezgli ir tūskaini un piebrieduši, parasti palīdz medus kompreses, ko uzliek sāpīgajam rajonam. Var likt arī svaigu, rīvētu kartupeļu kompreses.
    • Pēc katras vēdera izejas vai uz nakti vari likt Preparation H vai Hemoral svecītes, smiltsērkšķu svecītes.
    • Necel neko smagāku par savu bērniņu!

    Atsāpes

    Ja tev piedzimis lielāks mazulis, trešais vai ceturtais bērniņš, iespējams, piedzīvosi atsāpes – velkošas sāpes vēderā. Tās ir dabisks fizioloģisks process, kura laikā dzemde saraujas un atgūst iepriekšējo izmēru.

    Izteiktākas atsāpes ir pirmajās divās dienās pēc dzemdībām, jo tajās dzemde visstraujāk mazinās. Sākot no trešās dienas, atsāpēm vajadzētu kļūt mazāk izteiktām. Taču velkošu sajūtu vēdera lejasdaļā var just arī ilgāk par nedēļu, bet nedaudz – līdz pat sestajai nedēļai. Visbiežāk atsāpes jūtamas mazuļa zīdīšanas laikā.

    Ko vari darīt?

    • Atsāpes vieglāk pārlaist, dziļi un mierīgi elpojot.
    • Tās mazina arī raspodiņu tēja, ko vari dzert katrā bērniņa zīdīšanas reizē.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē