• Kā rīkoties, ja bērnam ieaudzis kājas nags

    Bērna veselība
    26. decembris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ik nedēļu vismaz četriem tīņiem Bērnu slimnīcā jāoperē ieauguši nagi. Ko darīt, lai līdz tam nenonāktu, skaidro Bērnu ķirurgs, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ķirurģijas klīnikas vadītājs, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Aigars Pētersons un podoloģe Veselības centrā 4 Inita Seļicka, kura specializējusies ārstnieciskajā pedikīrā, tai skaitā ieaugušu nagu ārstēšanā, arī pusaudžu pēdu ikdienas aprūpē.

    Parasti ieaugušo, sastrutojušo un varen sāpīgo nagu upuri slimnīcā nonāk svētdienas vakarā. Un – par lielām šausmām vecākiem – tiek sūtīti atpakaļ mājās, nevis uzreiz guldīti zem skalpeļa. Kāpēc?

     

    Nags ieaug, jo…

    Pārāk šauri apavi, nepareizi apgriezti nagi un nepareizs pēdas noslogojums – šī kombinācija komplektā ar anatomiskām īpatnībām ir galvenais ieaugušu nagu cēlonis. Plus vēl higiēnas kļūmes.

    Iekaisušu nagu uzreiz operēt nedrīkst – būs nejaukas sekas!

    12–13 gadu vecumā pusaudži sāk strauji stiepties garumā, un jaunas bikses viņiem parasti vajadzīgas ne tikai uz 1. septembri – tās jau Ziemassvētkos kļuvušas  par īsu! Tieši tāpat aug arī pēda. Taču, ja bikses vecāki vēl nopērk, tad par apaviem nereti aizmirst – kā bērns sāk mācību gadu, tā tajos pašos līdz pat vasaras sākumam nostaigā. Turklāt pusaudžu teju goda jautājums ir – nevilkt skolā maiņas apavus. Un ja vēl izdodas ar tām pašām modīgajām botām piedalīties arī sporta nodarbībās, tas tīnim skaitās vispār super! Tikai ne viņa pēdām. Visu dienu pavadot sasvīdušās krosenēs (meitenes – ziemas zābakos) un siltās telpās, sāk vairoties pēdu sēnītes. Katram desmitajam naga ieaugšanu veicina tieši tās! Un, ja vēl kāju sviedrēšanai komplektā nāk līdzi nepareiza nagu griešana,  nepatikšanas ir garantētas.

    Sasvīduši apavi rada izcili labvēlīgu vidi pirksta pūžņošanai. Visbiežāk nags ieaug īkšķim. Jo tas ir pirksts, kuram staigājot jāiztur vislielākā slodze, un arī vislielākais spiediens apavos. Kad naga plātnītes sānmala iespiežas zem naga valnīša un rodas iekaisums, nadziņš ieaug. Tāpēc pēdu aprūpes speciālisti iesaka podometrijas izmeklējumu, lai pārbaudītu pēdas biomehāniku. Proti, kā pēda darbojas un kā tiek noslogota. Parasti vecāki satraucas par plakano pēdu, tomēr praksē biežāk sastopama dobā – pacēlums par augstu, līdzi ar to pēdas priekšējā daļa tiek pārslogota. Nereti vērojama arī asimetrija, par ko liecina nevienmērīgs apavu nodilums. Tādā gadījumā vajadzētu doties pie tehniskā ortopēda, kas ieteiks apavos ievietojamas zolītes.

    Pastiprināta vērība bērna pēdām jāpievērš arī tad, ja viņa organisms ir novājināts, pusaudzim ir cukura diabetes vai kāda cita hroniska kaite. Dažkārt ieaugšanu veicina iedzimtība un nagu forma. Bet – jebkurā gadījumā pirmā izvēle ir vēršanās pie podologa, ģimenes ārsta vai dermatologa, negaidot, kad nags ieaugs tiktāl, ka bez ķirurģiskas iejaukšanās vairs neiztikt. Savlaicīgi uzsākot ārstēšanu un ievērojot higiēnas pamatprincipus, ar nagiem viss būs kārtībā.

     

    Operāciju atliek

    Vēl viena patiesība… Nags neieaug vienas dienas laikā – parasti iekaisums rodas tad, kad higiēna novārtā atstāta jau mēnešiem ilgi. Neizturamās sāpes, satūkušais, sarkanais pirksts un asaras tīņa acīs vecākiem liek sēsties mašīnā un svētdienas vakarā traukties uz Bērnu slimnīcu, jo skaidrs, ka tādā kondīcijā uz skolu rīt iet nevar! Tomēr ātra risinājuma nebūs – ķirurgs uzdos mājasdarbus un sūtīs bērnu pie ģimenes ārsta, lai tas izvērtē, vai nav nepieciešama dermatologa vai podologa konsultācija. Kāpēc? Tāpēc, ka strutainu iekaisumu operēt nedrīkst, bet tā mazināšana var prasīt pat pāris nedēļas.

    Lai gan pati iekaisuma ārstēšana ir lēta un vienkārša: vanniņas + aptiekā bez receptes nopērkamā betadīna ziede. Ja ķirurgs pirkstu ar izteiktām iekaisuma pazīmēm operētu uzreiz, tavs tīnis riskētu iedzīvoties nejaukās komplikācijās. Viņš var dabūt nopietnu dziļo audu infekciju (panarīciju) vai pat osteomielītu – kaulu smadzeņu iekaisumu. Tāpēc, ja nepieciešams, ieaugušo nagu operē pēc tam, kad mazināts iekaisums.

    Parasti tā ir neliela ķirurģiska manipulācija dienas stacionārā, izmantojot lokālu vai vispārēju atsāpināšanu. Dakteris iztīra brūci, apstrādā naga gultni un izgriež ieaugušo nagu. Bet! Operācija negarantē, ka nags vairs neieaugs. Ja paradumi būs palikuši tie paši vecie, agrāk vai vēlāk nags ieaugs atkal.

     

    LĪDZEKĻI IEKAISUMA MAZINĀŠANAI

    • Kājas vanno 2 reizes dienā, ikreiz 15–20 minūtes. Ūdenim jābūt siltam.
    • Ūdenim pievieno kumelīšu novārījumu vai sagatavo 5% sālsūdens šķīdumu, vai arī vieglu zilo graudiņu šķīdumu.
    • Pēc vannošanas traumētajai vietai jāuzliek pārsējs ar iekaisumu mazinošo Betadine ziedi (20 g tūbiņa maksā 4,50 eiro).

     

    Ko dara podologs?

    • Ja vienīgais vaininieks izrādījušies pārāk šauri apavi, tad parasti pietiek ar PIRKSTU STARPLIKU, kas neļauj pirkstiem spiesties vienam uz otra virsū. Un, protams, jāizvēlas bērna kājai atbilstoša izmēra kurpes vai zābaki.
    • Ja nadziņš vēl tikai gatavojas ietiekties pirksta audos, neko daudz nevajadzēs. Podologs noapaļos naga maliņu un to TAMPONĒS. Tātad zem naga maliņas ar speciālu instrumentu palīdzību tiks ievietots plāns, salvetei līdzīgs materiāls, norobežojot nagu no valnīša un neļaujot tam ieaugt.
    • Ja naga sānmala ir ļoti saliekusies, tad, iespējams, vajadzēs SKAVAS. Tās var būt pavisam vienkāršas – uz naga uzlīmē plāksnīti, vai arī savelkamās, kas darbojas līdzīgi kā zobu breketes. Tad skavas izskatās kā maza stieplīte, kam vidū ir cilpiņa. Šī stieplīte tiek pielīmēta pie naga malām vai aizāķēta aiz tām, un tad speciālists cilpiņu pakāpeniski, ilgākā laika periodā, savelk, ceļot uz augšu ieaugošos stūrīšus un iztaisnojot nagu.

     

    Podologs tavam bērnam NEVARĒS LĪDZĒT DIVOS GADĪJUMOS

    1. Ja pirksts ir ļoti, ļoti sastrutojis un vajadzīga anestēzija, lai to savestu kārtībā.
    2. Jāņem vērā, ka pirkstiņa aprūpe var būt sāpīga, tas ir filigrāns darbs, un kāja jātur mierā. Ir reizes, kad podologs vēl nemaz nav sācis runāt, bet vecāki un citi ģimenes locekļi jau metas virsū pārbiedētajam pusaudzim – viens tur aiz rokām, otrs aiz kājām un trešais vēl uzgāžas virsū. Lūk, šādas metodes mediķi neatbalsta, un podologa kabinetā nekas ar varu nenotiek. Ja neizdodas sarunāt ar labu (bet parasti tomēr izdodas), tad jānāk citreiz.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē