• Grūtniecības kalendārs: 29.–32. nedēļa

    Grūtniecība
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    26. oktobris, 2015
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ir sācies pēdējais grūtniecības trimestris. Kļūst fiziski grūtāk, jo jūtami palielinājies ķermeņa svars, arī vēders ir acīm redzami liels. Var sākt trūkt pacietības, jo gribas ieraudzīt savu bērniņu.
    • Strauji pieaug organismā cirkulējošo asiņu daudzums, un sirdij ir lielāka slodze, tāpēc, iespējams, jutīsi sirdsklauves, reiboņus vai nespēku. Palielinātās dzemdes dēļ jūtams spiediens uz kuņģi, aknām un diafragmu, tāpēc atkal var parādīties slikta dūša, dedzināšana, spiediena sajūta pakrūtē.
    • Iespējams, tu vairs nevari naktī nogulēt bez tualetes apmeklējuma. Tas tādēļ, ka dzemde spiež uz urīnpūsli, taču pastāv arī pieņēmums, ka biežā urinēšana palīdz topošajai māmiņai sagatavoties bērniņa nakts barošanai. 
    • Naktīs tavi sapņi var būt satraucoši un spilgti, dažkārt pat nelāgas lietas par dzemdībām un bērnu. Taču nesatraucies – tas ir normāli un nebūt nenozīmē, ka pēkšņi ar tevi vai tavu bērniņu kaut kas nav kārtībā.
    • Priecīgākā ziņa – tev sācies pirmsdzemdību atvaļinājums, izbaudi to. Palutini sevi un atpūties. 
     
    Tavs bērniņš
    • Bērniņš sver 1600–1900 gramu un ir aptuveni 40 centimetru garš. Galvas, roku un kāju proporcijas ir tādas, kādas tās būs, mazulim piedzimstot. Daudzi iekšējie orgāni jau pilnībā izveidojušies.
    • Mazuļa kustības kļuvušas spēcīgākas, tās var redzēt arī no ārpuses, var pamanīt mazītiņas rociņas vai kājiņas kontūru uz punča. Turpina attīstīties mazuļa dzirde, attīstījusies tauste un garšas kārpiņas. Bērniņš vingrinās elpot, cilājot krūšu kurvi. Ar speciālu aparātu labi dzirdams, kā strādā mazuļa sirsniņa. Ja gaidāmais mazulis ir puisītis, viņa sēklinieki no vēdera dobuma, kur tie attīstījās, noslīd maisiņos. 
     
    Attiecības un sekss
    • Ja neesat to vēl izdarījuši, ir laiks pieteikties topošo vecāku kursos. 
    • Grūtniecības laikā mīlēšanās nereti ir īpaši patīkama, jo paaugstinātais hormonu līmenis topošo māmiņu padara vieglāk uzbudināmu, turklāt nav jāraizējas par izsargāšanos. Baudiet šo laiku!
     
     
    Uzturs un fiziskās aktivitātes
    • Tavs puncis nu ir paprāvs! Kāpjot pa trepēm, vari aizelsties. Apavi, ko valkāji pirms grūtniecības, iespējams, vairs neder, jo kājas ir nedaudz pietūkušas. Izvēlies ērtus un viegli uzvelkamus apavus.
    • Dzer daudz ūdens, ēd augļus un skābpiena produktus, lai novērstu aizcietējuma rašanos. Ēd biežāk, bet mazākām porcijām, guli uz augstāka spilvena.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē