• 5 zelta padomi verandas iekārtošanā

    Praktiski padomi
    Anita Pīra
    6. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no izdevniecības arhīva
    Veranda – mājas piebūve, kur noķert pirmos saules starus, iedzert rīta kafiju vai vienkārši, kā saka, pačilot. Kurā mājas daļā labāk ierīkot verandu, kādus apdares materiālus un mēbeles izvēlēties, iesaka interjera dizainers UĢIS PĪRS.

    Veranda ir neapkurināma, no divām vai trim pusēm stiklota telpa – mājas piebūve ar jumtu. Tā ir tradicionāla piebūve gan pilsētas, gan jo īpaši lauku mājai, kas vienlīdz labi iederas kā pie vienkāršas, tā eksluzīvas, vecas un jaunas, mazas un lielas ēkas. Savukārt padomju laikos veranda bija populāra piebūve dzīvojamai mājai, jo nepilnīgās likumdošanas dēļ tā deva iespēju uz vasaras telpu rēķina iegūt papildu dzīvojamo platību.

    Kas jāņem vērā verandas izveidē un iekārtošanā?

    1. Visbiežāk verandu būvē no koka, retāk no tā paša materiāla – ķieģeļiem, blokiem –, no kura veidotas mājas sienas. Pēdējā laikā mūsdienīgām mājām verandas veido arī no stiklotām konstrukcijām. Tradicionāli veranda asociējas ar nelielu rūšu logiem un arī vitrāžas stikliem, taču laikmetīgas verandas var būt arī ar plašām stikla vitrīnām.

    Verandai ir kapitāls pārsegums, un no pārējās mājas daļas tā atdalīta ar sienām, kam ir pietiekama siltumizolācija. Verandas sienu stiklojuma laukums var pat pārsniegt verandas platību. Siltā laikā verandu var izmantot par papildu dzīvojamo platību, bet aukstā laikā tā parasti kalpo kā palīgtelpa. Bieži verandai izveido plašu izeju uz dārzu vai terasi. Veranda var tikt tuvināta dārzam, ja tai izveido transformējamas sienas – tās ierīko tāpat kā salokāmas starpsienas.

    2. Verandu ierīko mājas daļā, kas vērsta uz dienvidiem vai austrumiem. Koka verandai parasti veido karkasa sienas, kas sastāv no vertikāliem statņiem, apakšējā un augšējā vainaga, horizontālā vai vertikālā dēļu apšuvuma un logu aizpildījuma. Lai nodrošinātu pietiekamu skaņas izolāciju un daļēju siltumizolāciju, verandas sienas starp statņiem un ārējo un iekšējo dēļu apšuvumu parasti aizpilda ar siltumizolācijas materiāliem. Verandas jumta segumu veido tādu pašu kā galvenajai ēkai.

     

    Pirmie verandas jeb glāžu istabas ieviesēji Vidzemē bija rakstnieki brāļi Kaudzīši, kuri savai mājai Kalna Kaibēnos piebūvēja verandu.

     

    3.  Tradicionāls apdares materiāls ir krāsoti vai lakoti koka dēlīši. Ja izmanto dabisku koku, to ieteicams apstrādāt ar koksnes aizsardzības līdzekļiem. Mūsu klimatiskajos apstākļos saulainā laikā veranda pārkarst, bet vēsākā laikā atdziest un kļūst mitra, tāpēc verandas virsmu apdarei nav ieteicams izmantot materiālus, kas ir neizturīgi pret mitrumu un temparatūras maiņu, piemēram, papīra tapetes.

    4. Lielāko daļu verandas logu parasti veido neveramus, tomēr vienu vai dažus var ierīkot veramus – vēdināšanai. Verandas iestiklošanai var izmantot arī krāsaino stiklu, šādi tiek bagātināta ēkas fasāde, turklāt saulainās dienās veranda piepildās ar spilgtu, košu gaismu. Krāsaino stiklu parasti ievieto logu augšpusē, jo tādējādi tiek jūtamāk ietekmēts verandas apgaismojums.

    5. Ar verandas interjeru parasti asociējas pītās mēbeles (tās ir vieglas un vajadzības gadījumā ērti iznesamas dārzā), dīvāns ar daudziem spilveniem laiskai zvilnēšanai, kafijas galdiņš, dekoratīvie augi podos un pļavas puķu pušķi vāzēs.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē