• Ugunsdzēsēji aicina adventes laikā neaizmirst par drošību

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) statistika liecina, ka ik gadu šajā laikā no bez uzraudzības atstātas iedegtas sveces izceļas vairāki ugunsgrēki. Sagaidot pirmo adventes svētdienu, VUGD atgādina vairākus drošības padomus, lai no degošām svecēm neizceltos liela nelaime.

    Tuvojas Adventes laiks, kad mājas un dzīvokļus, kā arī sabiedriskās ēkas rotās adventes vainagi un svētku noskaņas radīšanai tiks iedegtas sveces.

    Kas jāņem vērā, lai nerastos ugunsnelaime?

    Adventes vainagi un dekori, lielākoties, tiek gatavoti no degtspējīgiem materiāliem, tādēļ ir rūpīgi jāpārdomā sveču izvietojums, lai to liesmas būtu drošā attālumā no dekorācijām un apkārtējiem priekšmetiem un neizraisītu ugunsgrēku, kā arī jāpievērš uzmanība, kur novietots pats adventes vainags vai eglīte un citi Ziemassvētku rotājumi.

    Ja tiek izmantots klasisks adventes vainags, tad tajā ir jāievieto stabili un nedegoši sveču turētāji un tikai uz tiem var likt sveces. Vainagu vai dekoru ir jānovieto uz stabilas un nedegošas virsmas.

    Degošu sveci jānovieto drošā attālumā no aizkariem, mēbelēm vai citiem degtspējīgiem priekšmetiem. Jārūpējas, lai pie aizdedzinātām svecēm nevarētu piekļūt mazi bērni un mājdzīvnieki!

    VUGD aicina atcerēties, ka sveces un vainagus nevar novietot uz televizoriem, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem. Neatstājiet degošas sveces bez uzraudzības, pat ne uz īsu brīdi un, dodoties prom no telpas vai pirms gulētiešanas, pārliecinieties, ka sveces ir nodzēstas!

    Kas jāņem vērā, uzstādot elektriskās virtenes?

    Gadījumā, ja svētku dekorācijām, piemēram, Ziemassvētku egles vai mājas rotāšanai izvēlaties elektriskos rotājumus/virtenes, atcerieties, ka:

    • pirms elektrisko rotājumu/virteņu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un aplūkojiet marķējumu uz virteņu iepakojuma. Ja ieraudzīsiet mājiņas apzīmējumu ar, piemēram, angļu valodas paskaidrojumu “for outdoor use”, tad šis rotājums būs piemērots ēkas vai eglītes greznošanai laukā;
    • iekštelpām paredzētās virtenes nedrīkst lietot ārpus mājas, jo spuldzītes neizturēs gaisa temperatūru svārstības un mitrumu;
    • ja izmantojat jau lietotas elektrisko spuldzīšu virtenes, pārliecinieties, vai tās nav bojātas.

    VUGD atgādina – ja tomēr notikusi nelaime un ir nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, zvaniet uz 112!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē