• Prīmula podiņā. Vai tā augs arī dārzā?

    Puķe
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    9. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Prīmulas
    Prīmulas
    Prīmulas podiņā veikalos nav nekas neparasts, bet reizēm gadās tik krāšņi eksemplāri, ka gribas to iestādīt dārzā. Ko darīt, lai prīmula izdzīvotu līdz pavasarim? Vai tā ziedēs arī nākamgad? Atbild Ilze Briģe, dārzniece, Bulduru dārzkopības vidusskolas siltumnīcu vadītāja.

    No visa kompleksa, kas prīmulai vajadzīgs – gaismas, siltuma un barības vielām –, mājās parasti siltuma ir par daudz, bet gaismas un barības vielu par maz. Varbūt tas arī nav tik svarīgi, ja puķi podiņā turēs tikai pāris nedēļu un pēc tam izmetīs. Taču, ja grib to stādīt dārzā, tad gan jāpacenšas. Jāliek pēc iespējas gaišākā un pavēsā vietā, piemēram, uz palodzes, un ne tikai jāaplaista, bet palaikam arī jāpabaro.

    Nederēs veco laiku ieteikums mēslot reizi nedēļā vai retāk. Mūsdienīgās siltumnīcās, kur prīmulas augušas, tās baro regulāri, pat katrā laistīšanas reizē. Tiesa, ar vāju barības šķīdumu. Tāpēc arī mājās mēslojumu ūdenim var pievienot katrā laistīšanas reizē. Taču – daudz vājākā koncentrācijā, nekā ieteikts, ja mēslo reizi nedēļā vai divās.

    Mājās var lietot jebkuru mēslojumu, kas domāts ziedošiem telpaugiem. Protams, izņemot specifiskos orhidejām, acālijām vai kaktusiem paredzētos. Noderēs universāls telpaugu mēslojums, piemēram, mūsu pašu Latvijā ražotais Vito. Ja uz pudeles minēta koncentrācija un ieteikts lietot reizi nedēļā, bet jūs laistāt divreiz, tad atšķaidiet divreiz vājākā koncentrācijā. Ja laistāt trīsreiz nedēļā, tad ar trīsreiz vājāku šķīdumu; ja katru dienu – tad ar septiņreiz vājāku. Kārtīga barošana liks puķēm arī ziedēt krāšņāk. Citādi gadās tā, ka no veikala atnestai prīmulai visi mājās plaukušie ziedi ir daudz sīkāki, jo augu baro daudz pieticīgāk nekā siltumnīcā.

    Prīmula jālaista un jāmēslo regulāri, nevis kampaņveidā!

    Tomēr tikpat ļoti jāsargās arī pārlaistīt. Milzu kļūda ir ļaut augsnei podā izkalst un tad uz diennakti iemērkt to ūdenī, lai augs atdzeras. Tāda slīcināšana ir kategoriski aizliegta, jo saknes ūdenī nespēj elpot un sāk pūt. Ja ļoti gribas, iegremdēt var uz pāris minūtēm, pieturot podiņu zem ūdens. Kad tas vairs nelaiž burbuļus, jāceļ ārā un jāļauj liekajam ūdenim notecēt.

    Kad visi ziedi noziedējuši, augu pārvieto vēsākā vietā, piemēram, verandā, un turpina laistīt. Kamēr augam ir zaļas lapas, tas jāturpina arī barot. Tā prīmulai jāpalīdz izturēt līdz tam pavasara brīdim, kad jau var stādīt dobē.

    Diemžēl bezstubļa prīmulas mūsu apstākļos nav gluži piemērotas audzēšanai dārzā. Bet tieši bezstubļa prīmulas – kompakta auguma, lieliem, krāšņiem ziediem – ir liela daļa no tām, ko ziemā un agri pavasarī pārdod podiņos un stāda kompozīcijās. Ja ļoti gribas saglabāt ilgāk par vienu sezonu, protams, var mēģināt tās pavasarī iestādīt dobē. Ja kādu ziemu bezstubļa prīmulas izturēs, tas drīzāk būs laimīgs gadījums, nevis likumsakarība. Var mēģināt rudenī izrakt, salikt kastītēs un nolikt pārziemināt vietā, kur temperatūra nenokrīt mīnusos, piemēram, pagrabā, un pavasarī atkal stādīt laukā.

    Audzēšanai dārzā tomēr piemērotas citas prīmulu sugas: mūsu pašu gaiļbiksītes (Primula veris), rožainās (Primula rosea), dižās (Primula elatior) prīmulas. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē