• Kuras ir labākās dārza šķēres? Savus favorītus iesaka dārznieki ar pieredzi

    Dārza šķēres
    Lote Auzāne
    6. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai dārza darbos izdotos precīzs grieziens, vajadzīgs ņiprs griežamais, tāpēc jautājam dārza profesionāļiem – kuras dārza šķēres viņi atzinuši par labām?

    Pārbaudītas vērtības

    ILZE GRĀVĪTE, Dārzkopības institūta vadošā pētniece, specializējusies plūmju un aprikožu audzēšanā:

    «Izvēloties šķēres, vispirms pievēršu uzmanību asmeņiem. Ir šķēres ar laktveida asmeni, kas piemērots sausu zaru izgriešanai, jo saspiež koksni, un ar parasto griezējasmeni, ko var izmantot dzīvu zaru griešanai. Svarīga ir asmeņa metāla stingrība – ja tas ātri atasinās, būs neērtības darbā.

    Vislabākās mazās dārza šķēres manā vērtējumā ir Felco, es personīgi lietoju numur 2. Šīm šķērēm ir vairāki plusi:

    • var izvēlēties plaukstas izmēram un pirkstu garumam piemērotākās, jo tās ir dažādu izmēru;
    • šķērēm ir dažādi asmeņi un rokturi (tajā skaitā arī grozāmais rokturis);
    • rokturi ir koši sarkanā krāsā, ko labi var pamanīt, ja šķēres izkrīt;
    • rokturi ir gumijoti – tie neslīd rokās un vēsākā laikā nesaldē roku;
    • asmeņi ir ar stingru metālu, tie ir reti jāasina, kalpo labi;
    • gluži vienkārši ar šīm šķērēm ir viegli griezt!

    Felco šķēres nopērkamas Agrimatco, un to cena atkarīga no veida un lieluma. Vidēji jārēķinās ap 40–50 eiro.

    Vēl savā darbā zaru griešanai augļu kokiem izmantoju Fiskars ražotās pusgarās šķēres (70 cm garās) un garās jeb teleskopiskās šķēres (150 cm). Tās ir labas un cenai atbilstošas kvalitātes. Šīm šķērēm rokturi gan ir melni un dārzā grūti pamanāmi, bet, tā kā šķēres ir pietiekami garas, tās ir grūtāk pazaudēt. Tās var nopirkt gan veikalos K Senukai, gan Depo.»

    Vienas šķēres visam!

    ANTRA BĒRZIŅA, pasniedz lekcijas par dārza veidošanu Latvijas Lauksaimniecības universitātes Mūžizglītības centrā un saimnieko pati savā dārzā Jelgavā:

    «Manas iecienītākās viennozīmīgi ir Felco dārza šķēres, un, cik zinu, arī mani kolēģi no Dārzkopības institūta tās atzīst par labām. Patīk, ka – ja nu kas – var nopirkt atsevišķu asmenīti, nav jāpērk jaunas visas šķēres. Līdz šim gan tāda vajadzība vēl nav bijusi. Agrāk lietoju Fiskars šķēres, bet, ar tām strādājot, roka ātri vien piekusa, resnākus zarus ar tām nevarēja nogriezt.

    Katrā ziņā uz šo instrumentu ieteiktu netaupīt, jo šeit lieti noder teiciens – skopais maksā divreiz! Pati lietoju modeli Felco 11, bet arī par citiem esmu dzirdējusi labas atsauksmes. Izmantoju instrumentu visu dārza augu apgriešanas darbiem – gan krāšņumaugiem, gan augļaugiem.»

    Svētā trīsvienība

    ELGA BRAŽŪNE, dārzniece ar vairāk nekā 40 gadu tomātu audzēšanas pieredzi, dārzniecības Neslinko saimniece:

    «Esmu pārliecinājusies, ka katram darbiņam dārzā vajadzīgs piemērots instruments, lai uzdevums būtu vienkāršāk paveicams. Man ir trīs šķēres. Kociņu un krūmu zaru griešanai Fiskars L70 grieznes ar gariem rokturiem – lai gan no malas varbūt izskatās neparocīgas, tās ir ļoti ērtas, pat bērns ar tām varētu zariņus izgriezt. Tomātu un citu dārzeņu ražas vākšanai izmantoju ļoti sen pirktas šķērītes ar spiciem asmeņiem, kas ir asas un ļoti veikli nogriež augļu kātiņus, neplēš tos. Ražotāja nosaukums tām jau sen izbalējis, tāpēc pat nezinu, kas tās taisījis. Savukārt, kad pēc ražas novākšanas jānovāc un jāsasmalcina laksti, esmu iecienījusi firmas Gardena šķēres. Tiešām ērtas!»

    Smalkiem darbiem – itāļu smalkums

    IMANTS PARFENOVIČS, dārznieks ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi, Zaļenieku kokaudzētavas saimnieks:

    «Kokaudzētavas vairāk nekā 30 gadu pastāvēšanas laikā esam izmēģinājuši ne mazums dārza šķēru. Bijušas gan vilšanās, gan veiksmes stāsti, taču vismaz pēdējos desmit gadus par labām esam atzinuši itāļu firmas Bellota šķēres, ko iegādājāmies uzņēmumā Eva dārzam. Šīs šķēres ar smailiem asmeņiem ir izcili piemērotas potēšanai un spraudeņošanai, kad ir ļoti svarīgi, lai zara grieziena vieta būtu precīza un līdzena, nevis spuraina. Šķērītes ar smailiem asmeņiem der arī ziemciešu apgriešanai, noziedējušo ziedu nogriešanai. Firmas Bellota šķērēm pieejami vairāki izmēri atkarībā no zaru diametra, ko plānots griezt, tāpēc katram būs piemērots kaut kas savs – tikai pētīšanas vaina.

    Labas ir arī Fiskars šķēres – tās vairāk izmantojam zaru izgriešanai resnākiem un cietākiem zariem, piemēram, dižskābardim un citiem kokaugiem ar cietāku koksni. Zaru izgriešanai īpaši piemērotas tās, kurām ir garie rokturi.

    Savukārt vainagu formu veidošanai skujkokiem esam iecienījuši Husqvarna un Stihl dzīvžogu šķēres – veidojot ar mehāniskām šķērēm, vajadzīgs ilgāks laiks un grūtāk iegūt precīzu, simetrisku rezultātu.

    Kalpo jau padsmit gadu!

    GUNTA KRASTIŅA, augļkopības skolotāja Bulduru dārzkopības vidusskolā:

    «Manas iecienītākās ir Felco universālās dārza grieznes, ko iegādājos jau tad, kad tās vēl nebija nopērkamas Latvijā, – manas vecākās dārza šķēres pirms padsmit gadiem ir atceļojušas no izstādes Vācijā. Esmu ar tām ļoti apmierināta! Asmenīši ražoti no kvalitatīva metāla sakausējuma, tās ir ergonomiskas rokai un ļoti labi kalpo. Vienīgi pērkot jāņem vērā griežņu izmērs – tās ir dažādas un pirms pirkšanas jāpatur rokā un jāizmēģina, ar kurām būs ērtāk strādāt. Lai gan šķēres izskatās mazas, tām ir ļoti plašs atvērums, tāpēc, ja būs par lielu, slīdēs ārā no rokas. Grieznes ir tiešām universālas, ar tām var apgriezt gan lakstaugus, gan kokaugus. Arī Bulduru dārzkopības vidusskolā esam tās par projekta līdzekļiem iegādājušies, un audzēkņi ir apmierināti.

    Augļu koku un dekoratīvo koku un krūmu veidošanai labas ir Fiskars grieznes ar teleskopisko kātu – ar tām ir tiešām ērti strādāt. Starp citu, esmu iemanījusies ar tām izgriezt zarus arī zemu augošiem augiem, piemēram, ogulājiem un rozēm, – nav jāliecas un nogriezto zaru ērti var uzreiz izcelt.

    Vēl agrāk iecienītas man bija Sandvik grieznes, bet tādas vairs nav pieejamas. Šim brendam toties ir citi labi dārza instrumenti.»

    Lai mazāk plastmasas detaļu

    VALDA LAUGALE, Dārzkopības institūta vadošā pētniece, specializējas ogulāju audzēšanā:

    «Ja jālieto bieži, vēlams, lai šķēres būtu ērtas lietošanai, lai nav smagas, lai rokturiem ir neslīdīgs pārklājums. Tāpat vēlams, lai šķērēm būtu nomaināms asmenis un nomaināma atspere, lai tās ir ērti nobloķējamas un atbloķējamas. Jāskatās arī, cik resnu zaru griešanai tās paredzētas, piemēram, ogulāju zaru griešanai pietiks līdz 25 mm diametrā. Neiesaku pirkt ļoti lētas šķēres, kurām ir daudz plastmasas detaļu, jo tās parasti ātri sabojājas.

    Es pati darbā pārsvarā izmantoju Felco firmas šķēres, bet mājās – Fiskars grieznes, kas ir lētākas, bet nelieliem griešanas darbiem pietiekami labas. Lai nav zemu jāliecas, krūmu un aveņu griešanai var izmantot arī grieznes ar gariem rokturiem jeb tā sauktās teleskopiskās dārza grieznes, taču jāņem vērā, ka ar tām grūti panākt labu horizontālo griezumu. Griežot paliek celmiņi, kas var būt infekciju avots.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē