• Kā pašam atjaunot lietotu virtuves skapi?

    Mēbeļu atjaunošana
    Zane Blanka
    Zane Blanka
    13. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Living4media
    Šķiet, nevienā citā mājas telpā kā virtuvē nav vajadzības vienuviet uzglabāt tik daudz sīku vienību – produktus, garšvielas, traukus, rīkus, gadžetus un aksesuārus. Piecos soļos skaidrojam, kas jādara, ja gribas atjaunot lietotu koka virtuves mēbeli. Konsultē ALISE ĀBELE, mēbeļu restaurēšanas studijas Pavasara mēbeles vadītāja.

    Pārliecinies, vai mēbele nav sapelējusi!

    Pirmkārt, pelējumu var saost, tam ir specifisks aromāts. Otrkārt, to var ieraudzīt – par pelējumu liecina pelēkzili plankumi uz koksnes. «Mēbeli, ko skāris pelējums, neieteiktu atjaunot, jo no pelējuma pavisam atbrīvoties ir ļoti grūti, tas izdodas patiešām reti, arī izmantojot tam paredzētos līdzekļus. Pat ja estētiski izdodas mēbeli saglābt, pelējums mēbelē paliek un pēc laika atkal kļūst redzams. Turklāt pelējums ir kaitīgs cilvēka veselībai, un nevajadzētu mājās turēt mēbeles, ko tas skāris,» komentē Alise Ābele un īpaši iesaka uzmanīties, pērkot mēbeles lietoto preču veikalos.

    «Diemžēl pieredze rāda, ka īpaši bieži pelējums skar tieši mēbeles, ko lietoto preču veikali iepērk Holandē, Zviedrijā. Nav īsti zināms, kur tās pirms tam atradušās, bet bieži vien ilgstoši stāvējušas angāros, noliktavās ar augstu mitruma līmeni.»

    Protams, mēbele var būt sapelējusi, arī stāvot pašu bēniņos, pagrabā vai šķūnī, bet tad tā bēda nav tik liela, jo nesamaksā par to naudu. Ja šādu virtuves skapi atrodi kaut kur savas vecās mājas krāmu kaudzē un tas nelāgi ož, kā arī ir cietis no mitruma, lai droši pārliecinātos par pelējuma sēnes klātbūtni, ir vēlams to ienest sausā, siltā telpā un ļaut tam izžūt.

    Ja pelēkzilie plankumi uz tā saglabājas arī pēc izžūšanas, tas diezgan droši liecina, ka pelējuma sēne ir skārusi koka šķiedras.

    Tāpat nelāgais, specifiskais pelējuma aromāts pēc izžūšanas nepazūd. Ja tas bijis tikai mitrums, tad aromāts ar laiku mazinās.

    Lai mazinātu aromātu skapja iekšpusē:

    • Sajauc kopā etiķi ar sodu un ar šo šķīdumu izmazgā mēbeles iekšpusi.
    • Novieto skapī atvērtu trauciņu ar maltu kafiju. Tā absorbēs nelāgos aromātus. (Klasiska metode, ko izmatot arī smakas noņemšanai ledusskapī.)
    • Ja aromāts spēcīgs, skapja iekšpusi var izkrāsot, par pamata kārtu izmantojot gruntskrāsu. Gruntskrāsa it kā ievāko virsmu, ar ko tiek pārklāta, un šī krāsas kārtiņa iekapsulē arī visas smakas.

    Nobiedē ķirmjus!

    Slavenais ķirmis ir sīka, brūna vabolīte, kurai ļoti garšo koks. Par to, ka mēbelē mitinās ķirmji, liecina svaigas ķirmju mielasta pēdas – gaiši, nelieli (apmēram uzasināta zīmuļa galiņa platumā) simetriski caurumiņi, kā arī smalkas koka skaidas (gandrīz kā putekļi) zem mēbeles.

    «Tas, ka vecā mēbelē ir pa kādam caurumiņam, ir pilnīgi normāli, par to satraukties nevajadzētu, tomēr jāskatās, vai to nav daudz,» saka Alise Ābele. Var gadīties, ka ķirmji mēbelē kādreiz dzīvojuši, bet vairs tajā nemitinās, tad caurumiņi būs tumši, nevis gaiši. Arī tad, ja redzams viens vai divi caurumiņi, stipri satraukties nevajadzētu, tomēr bieži vien – ja ķirmji apmetušies mēbelē uz dzīvi – uz vienu kvadrātcentimetru var būt pat desmit un vairāk ķirmju izgrauzto caurumu. Vēl vērts zināt, ka ķirmjiem patīk mitrums, un, ja mēbele ilgstoši stāvējusi kādā noliktavas telpā pie sienas, diezgan droši, ka apskādēta būs tā daļa, kas atradusies pie sienas, jo tur mitrums ir lielāks.

    Veikalos nopērkami dažādi līdzekļi ķirmju apkarošanai, piemēram, impregnētāji, ar ko iesaka mēbeli pārkrāsot, tādā veidā iznīdējot kukaiņus, tomēr Alise Ābele kā praksē pārbaudītu un visefektīvāko uzskata vecās skolas metodi – terpentīnu.

    Kāpēc tik svarīgi no ķirmjiem atbrīvoties? Jo viņi ir dikti ēdelīgi un no vienas pusdienu vietas labprāt pārcelsies uz nākamo – kādu koka krēslu, galdu vai, kas krietni ļaunāk, koka sijām, jumta konstrukcijām. Turklāt ķirmji ir viltīgi – viņus tik drīz nemaz nevar redzēt, jo viņi ļoti aktīvi darbojas koka iekšpusē, izgraužot sarežģītas ejas, tuneļus un labirintus.

    Gadījies sastapties ar koka krēsla kāju, kas no iekšpuses apstrādāta tā, ka to var saspiest gluži kā sūkli.

    Šis, protams, ir ekstrēms piemērs, un ne vienmēr ir tik traki. Ķirmju apsēstas mēbeles nav gluži bezcerīgs gadījums, ir glābjamas, bet prātīgāk to būtu uzticēt meistariem.

    Ar terpentīnu pret ķirmi

    Terpentīna metode ir šāda. Izvēlas terpentīnu uz dabiskās bāzes un ar šļirci iepilda ķirmju izgrauztajos caurumos. Pēc tam katru caurumiņu aizšpaktelē ciet. Mēbeli uz pāris dienām atstāj un nekustina, lai varētu novērot, vai ķirmji turpina savus kaitnieciskos darbus – par to liecinās smalkās skaidiņas uz grīdas.

    Labs produkts!

    Apelsīnu terpentīns – dabisks, ekoloģisks produkts, kas tiek iegūts no apelsīnu mizām un nesatur mākslīgas piedevas, turklāt patīkami smaržo. 14,65 eiro, celsim.lv

    Noslīpē, ja vajag

    Tas, vai mēbele jāslīpē, atkarīgs gan no tās virsmas kvalitātes, gan mēbeles saimnieka perfekcionisma, kā arī no apstākļiem, kādos tā tiek atjaunota, jo slīpēšana ir diezgan putekļains darbiņš.

    Slīpēšanu ieteicams veikt tad, ja mēbeli gribas pārkrāsot un panākt gludu, perfektu rezultātu, bet izejas materiāls ir krietni padzīvojis un cietis, tam ir daudz negludumu, vietām nolupusi veca krāsa un citas vizuālas nepilnības. Ja vēlas veikt pamatīgāku slīpēšanu, Alise Ābele iesaka izvēlēties gludekļa tipa slīpmašīnu – tā ir pietiekami kompakta un arī ērta lietošanā, turklāt ar to varēs veiksmīgi darboties arī kāds, kuram slīpēšanas darbos pieredzes nav.

    Ja nopietna slīpēšana mēbelei nav nepieciešama, var izlīdzēties ar smilšpapīru. Būvniecības preču veikalos nopērkami smilšpapīra klucīši – ar tiem var pāriet pāri kantītēm, maliņām un citiem nelieliem negludumiem.

    Mazgā, gruntē, krāso!

    Kā jebkuras virsmas krāsošanā, labam un noturīgam iznākumam ļoti svarīgi ir rūpīgi veikti sagatavošanas darbi. Vispirms vienmēr jāsāk ar mēbeles kārtīgu nomazgāšanu. «Izmanto parasto sūklīti un tā raupjo pusi. Sajauc sodu ar ūdeni vai ar kādu mazgāšanas līdzekli, es dodu priekšroku parastajam Cif. Un ar mitru, bet ne slapju sūkli rūpīgi nomazgā visas virsmas. Svarīgi, lai pirms virsmu apstrādes uz tās nepaliek putekļi un citi netīrumi, kā arī, piemēram, tauku pleķi,» skaidro Alise Ābele.

    Kad mēbele nomazgāta, tā jānogruntē ar gruntskrāsu. Gruntskrāsas galvenais uzdevums ir nodrošināt labāku virsmas saķeri ar krāsu, kā arī nobloķēt apakšējos slāņus. Proti, ja tumšu mēbeli vēlas pārkrāsot par gaišu, gruntskrāsa nosedz veco toni, un tas nespīd cauri.

    Jāatceras, ka gruntskrāsa jāklāj ļoti plānā, virsmu viegli sedzošā kārtā un tai jāļauj labi nožūt, vismaz 24 stundas.

    Pavasarī un rudenī varbūt pat ilgāk, jo tad gaisa mitruma dēļ viss žūst ilgāk.

    Kad virsma nogruntēta un nožāvēta, to var viegli noslīpēt ar smilšpapīra klucīti un klāt virsū krāsu. Alise Ābele iesaka izvēlēties mēbeļu krāsas, bet pati praksē pārbaudījusi un par labu risinājumu mēbeļu krāsošanai atzinusi arī krāsas, kas paredzētas āra fasādēm, jo tās ir izturīgas pret dažādu veidu apstākļiem. Lai iegūtu maksimāli perfektu rezultātu, krāsu uz mēbelēm vislabāk klāt ar mazu porolona rullīti, un jāklāj 4–5 kārtās. Uzklājot pirmo kārtu, uzreiz atklāsies kādi defekti, kuri pirms tam varbūt nav redzami, tos tad var aizšpaktelēt ar špakteli koka virsmai, noslīpēt un klāt nākamo kārtu.

    Alise Ābele iesaka trīs gruntskrāsas:

    Tikkurila Otex uz alkīda bāzes, ar nepatīkamu smaku, bet efektīva.

    Tikkurila Otex Akva uz ūdens bāzes, bez aromāta, veselībai draudzīgāka izvēle.

    Vivacolor Special Primer bloķējošā gruntskrāsa, var izvēlēties tumšām mēbelēm, ko vēlas pārkrāsot gaišas.

    Vai lakot?

    Alise Ābele iesaka uzmanīties ar mēbeles lakošanu, jo tas ir darbiņš profesionāļiem. «Ja krāsa ir kvalitatīva un izturīga, tad uzskatu, ka var iztikt bez lakošanas.

    Turklāt mājas apstākļos var būt grūti perfekti nolakot, jo visapkārt ir mikropūciņas un putekļi, kas var izbojāt rezultātu.

    Tomēr, ja gribas mēbeles krāsojumu padarīt izturīgāku pret triecieniem, laku var ieklāt starp krāsu slāņiem. Piemēram, ja krāso piecos slāņos, tad laku uzklāj virs trešā krāsas slāņa. Tad vienu dienu nogaida, kamēr laka nožūst, un nākamajā var turpināt krāsošanu,» skaidro Alise Ābele, piebilstot, ka viņa iesaka izvēlēties laku uz ūdens bāzes, jo tai nav nepatīkamā aromāta.

    Ātra un lēta metode, kā uzfrišināt koka mēbeli!

    Ja mēbeli negribas krāsot, tikai piešķirt esošajai virsmai svaigu skatu, iespējams, pilnīgi pietiek ar šādu vienkāršu metodi. Sajauc olīveļļu ar etiķi proporcijā 1:1, ar otu uzklāj mēbeles virsmai. Notur 15–30 minūtes un tad ar kokvilnas drāniņu rūpīgi iepulē virsmā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē