• Kā nopirkt labu duškabīni

    Māja un Dārzs
    Zanda Jankevica
    20. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pirmais iemesls, kāpēc izvēlēties duškabīni, nevis vannu, visticamāk, būs vieta – vannai tās, iespējams, ir par maz, bet duškabīnei pietiek. Ja lēmums par duškabīnes iegādi pieņemts, atliek doties uz veikalu un izvēlēties. Konsultē ĢIRTS BERGŠTEINS, santehnikas salona Sonel pārdevējs konsultants

    Viens no rādītājiem noteikti ir duškabīnes lielums. Izmēri ir dažādi – vismazākā ir vien 70 × 80 centimetru liela, bet populārākais lielums ir 100 × 100 centimetru. Ir arī samērā daudz dažādu izmēru variāciju, kas ļauj pielāgot duškabīni konkrētās telpas lielumam. Kāpēc izmēram ir nozīme? Jo tas noteiks, vai būs ērti mazgāties. Nav prātīgi, taupot naudu, pirkt vismazāko duškabīni, ja cilvēks ir liela auguma un mazgājoties nevarēs ne roku pacelt, ne pagriezties.

    Duškabīne ir ilgtermiņa ieguldījums. Ja to iegādājas labas kvalitātes, ikdienā izmantojot, duškabīne uzticami kalpos vismaz desmit piecpadsmit gadu. Tiesa, ar laiku var nolietoties gumijas blīves duškabīnes durvju apakšā, taču tās var nomainīt.

    Kura ekonomiskāka – vanna vai duša?

    Valda uzskats, ka ūdens patēriņa ziņā mazgāties dušā ir krietni ekonomiskāk nekā vannā. Taču tā gluži nav, jo ūdens patēriņš dušā ir atkarīgs no attiecīgā modeļa ūdens padeves sistēmas. Lai piepildītu vannu, būs nepieciešami vismaz 150 litri ūdens. Dušā vidējais ūdens patēriņš ir ap 15 litriem minūtē. Tātad, mazgājoties dušā desmit minūtes, iespējams iztērēt apmēram tikpat daudz ūdens, cik plunčājoties vannā. Nopietnākie jaucējkrāna un dušas ražotāji jau dušās klausulē ir iebūvējuši ūdens padeves limitētāju. Tā ir detaļa, kas samazina ūdens patēriņu līdz septiņiem astoņiem litriem minūtē. Ja dušas klausulē limitētāja nav, to var iegādāties arī atsevišķi. Šī ir lieliska ziņa zaļi domājošiem cilvēkiem, kuri cenšas taupīt resursus.

    Kas ietilpst duškabīnes komplektā?

    Pilnībā nokomplektētas duškabīnes biežāk piedāvā grūti izsekojams ražotājs par ļoti zemu cenu vai atzīts un labs ražotājs par diezgan augstu cenu. Parasti kabīne ir nopērkama atsevišķi, un tāpat var izvēlēties arī savām vēlmēm, vajadzībām un budžetam atbilstošu duškabīnes paliktni un ūdens maisītāju.

    Forma un materiāls

    • Sienas un durvis
      Duškabīnes var būt gan pusapaļas, gan kantainas. Tradicionāli duškabīni montē stūrī pie sienas, bet ir pieejamas arī tādas duškabīnes, kurām ir visas četras sienas un dažkārt vēl arī griesti, kas turklāt ir aprīkoti ar dušu un, piemēram, tvaika ģeneratoru. Duškabīņu durtiņas var būt iekārtas eņģēs un atveramas vai ievietotas sliedes mehānismā un bīdāmas. Izvēloties duškabīni ar eņģēs iekārtām durvīm, jāņem vērā telpas lielums un iekārtojums, lai durvis varētu brīvi atvērt. Ja telpa ir neliela, piemērotāka būs duškabīne ar bīdāmām durvīm. Neatkarīgi no tā, vai duškabīne ir no ekonomiskās klases vai dārgā, bīdāmo durvju mehānisma darbības princips būtiski neatšķiras, taču kvalitāte gan var atšķirties.

      Kabīnes sienas tiek izgatavotas gan no plastmasas kompozītmateriāliem, gan dažāda biezuma stikla. Plastmasas duškabīne ir lētāka, bet to ir grūtāk kopt, var viegli saskrāpēt. Stikla duškabīnes kvalitāte ir atkarīga no stikla biezuma – parasti tas ir vismaz trīs milimetri, bet labai kabīnei var būt no sešiem līdz astoņiem milimetriem, turklāt stiklam vajadzētu būt drošam, tas nozīmē, ka, saņemot triecienu, stikls var saplaisāt, taču ne izbirt.
    • Karkass
      Duškabīnes sienas kopā satur profili un stabilitāti nodrošina stiprinājumi pie telpas sienas, kuriem arīdzan jābūt izturīgiem. Labi profili būs nevis plastmasas, bet gan metāla. Jo nopietnāks ražotājs un kvalitatīvāka (arī dārgāka) duškabīne, jo nelielāki, toties spēcīgāki tās stiprinājumi.
    • Paliktnis
      Duškabīņu ražotāji parasti piedāvā arī paliktņus. Ja grīdu izbūvē nedaudz slīpu un tajā ir speciāls traps jeb notece, kas nosegta ar dekoratīvu restīti, paliktnis nav nepieciešams.

      Paliktņu izvēle ir visai plaša – pieejami gan dziļāki, gan seklāki. Dziļais paliktnis, iespējams, būs ērts, ja ģimenē ir mazi bērni – to var piepildīt ar ūdeni un izmantot kā vanniņu, taču vecākam cilvēkam tajā var būt grūti iekāpt. Tas gan nav vienīgais rādītājs, kas jāņem vērā, izvēloties paliktni. Jāparedz vieta dušas ūdens sifonam. Lieliski, ja tas ir iebūvēts grīdā! Šāds risinājums ir higiēnisks un praktisks, jo nav iespēju krāties baktērijām un sēnītēm. Ja sifons atradīsies virs grīdas, to slēps paliktnis.
    • Dušas jaucējkrāns un klausule
      Šī noteikti nav pozīcija, uz kuru ekonomēt. Labs krāns un duša kalpos ilgi, bet nekvalitatīvs un lēts pēc neilga laika būs jānomaina. Ja nav vēlēšanās pētīt un izzināt, kurš ražotājs ir uzticams, var veikt vienkāršu eksperimentu – veikalā pacilāt vairākus krānus.

      Ja krāns ir viegls kā pūciņa, tas nevar būt kvalitatīvs. Jo smagāks, jo nopietnāks. Tiesa, uz dušas klausulēm šis tests neattiecas. Drošāk ir iegādāties atzīta ražotāja preci.

    Kā plānot izdevumus?

    Būvējot vai renovējot mājokli, santehnika (arī virtuves tehnika) parasti izmaksā visdārgāk. Aprīkojot dušas telpu, diez vai būs pozīcija, kuras budžetu var samazināt, lai citur to maksimāli palielinātu. Piemēram, nebūtu prātīgi nopirkt izcilu jaucējkrānu un dušu, bet pašu lētāko duškabīni. Santehnikas cenu veido izejmateriāls, pārklājumi un, protams, zīmols un tā reputācija. Taču vienmēr var atrast optimālu risinājumu, jo izciliem ražotājiem ir ne tikai dārgi un ekskluzīvi, bet arī ekonomiska budžeta produkti.

    Ar kādām summām rēķināties? Laba duškabīne maksā, sākot no 300 eiro, bet paliktnis – no 100 eiro. Taču, ja var atļauties, par pilnībā aprīkotu duškabīni var iztērēt arī tik, cik par jaunu auto.

    Duškabīne relaksācijai

    Jā, tādu iespēju duškabīne tik tiešām var nodrošināt. Gaismas rotaļas, mūzika, dažādas intensitātes ūdens strūklas ķermeņa masāžai, ūdens kaskāde, duša kabīnes griestos, no kuras ūdens pār augumu līst kā lietus. Teju visu minēto var iegūt, iegādājoties konkrētus šādi aprīkotus modeļus, bet, piemēram, masāžas strūklu nodrošinātāju var nopirkt arī atsevišķi un uzstādīt, ja vien ir pieejama papildu ūdens padeve. Ja gribas duškabīni ar dažādām funkcijām un ekstrām, tā būtu jāieplāno projektā un jāizveido atbilstoša ūdens padeves sistēma, jau būvējot māju.

    Kā kopt?

    Duškabīnes kopšanai nevajadzētu izmantot ķīmiskus līdzekļus ar hloru, fosforu vai abrazīvas pastas. Tā var sabojāt hromētās detaļas un saskrāpēt stiklu. Jāizvēlas līdzekļi, kas paredzēti tieši duškabīnes kopšanai, un noteikti – mīksta lupatiņa. Parasti vislielākās raizes sagādā kaļķa nosēdumi, taču šo problēmu var atrisināt, jo ir pieejami kopšanas līdzekļi, no kuriem uz duškabīnes sienām veidojas aizsargplēvīte, kas neļauj nogulsnēties kaļķim. Protams, tīrīšana ik pa laikam jāatkārto.

    Ja duškabīnē veidojas pelējums, pie vainas ir slikta ventilācija, un, kamēr tā nebūs uzlabota, pelējums veidosies atkal un atkal. 

    Pirms dodies uz veikalu

    • Apdomā, kāda lieluma duškabīnē būs ērti mazgāties un kā tā iedzīvosies telpā. Uz veikalu vari paņemt līdzi telpas skici ar izmēriem.
    • Izlem, vai būs nepieciešams duškabīnes paliktnis.
    • Izdomā, kāds būs jaucējkrāns – iebūvēts sienā vai uz sienas – un kādas funkcijas tam nepieciešamas.
    • Nosaki pirkuma aptuveno budžetu, tad būs vieglāk piemeklēt atbilstošu piedāvājumu.
    • Dodies tikai uz tādu veikalu, kurā var saņemt profesionālu konsultāciju.

    Garantija

    Visām duškabīnēm ir divu gadu garantija. Tā, protams, neattiecas uz mehāniskiem bojājumiem, kas radušies negadījuma vai neatbilstošas ekspluatācijas dēļ.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē