• Kā izvēlēties efektīvu pretinsektu aerosolu?

    Aktuāli
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    8. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vairāk stāsta un labākos līdzekļus iesaka Emils Krisjanis, tūrisma inventāra veikalu «Gandrs» pārstāvis.

    Izplatītākā aktīvā viela tiešām iedarbīgos pretinsektu līdzekļos ir DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide). Tam ir īpatnēja smarža, kas atbaida kukaiņus un mūs padara tiem neinteresantus.

    Šobrīd maksimalā pieļaujamā DEET koncentrācija produktos ir 50%, tā ir arī efektīvākā koncentrācija. Salīdzinoši, lielveikalos pieejamajos masu produktos bieži DEET koncentrācija ir tikai ~14%.

    Lielāka DEET koncentrācija garantē arī ilgāku iedarbības periodu. Jā, to var ietekmēt arī apkārtējie apstākļi un aerosola lietotāja aktivitātes, taču, ievērojot ieteikto produktu lietošanas biežumu un daudzumu, tie savu funkciju izpildīs.

    Līdzekļiem ar 50% DEET koncentrāciju iedarbības laiks ir līdz 10 stundām, ar 40% DEET – līdz 8 stundām. Ja plānotās aktivitātes dabā ir īslaicīgas, ieteicams lietot līdzekļus ar zemāku koncentrāciju.

    Pareizi lietojot, DEET saturoši aerosoli ir droši visiem, vienīgi jāizvairās no šo līdzekļu lietošanas ap muti un acīm, lai viela nenonāktu organismā. Tiem, kas dod priekšroku dabīgiem produktiem, veikalos pieejami arī līdzekļi bez DEET to sastāvā.

    No dabiskajām aktīvajām vielām, kas atbaida kukaiņus, var minēt citronellu, citroneikalipta eļļu, lavandu, tējas koka eļļu.

    Iecienīti ir līdzekļi ar aktīvo vielu Citrodiol (citroneikalipta eļļu) un iedarbību līdz 6 stundām. Bērniem īpaši piemērotas lietošanai ir ar Citrodiol piesūcinātas aproces.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē