• Jumta likums – uzlikt un aizmirst! Kādu segumu izvēlēties?

    Jumts
    Kristīne Sēnele
    18. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    5/8Metāla jumta segumi (profilētie, valcētie)

    Metāla jumta segumi (profilētie, valcētie)

    Šie ir vieni no populārākajiem jumta klājumiem, galvenokārt pateicoties profilētajiem metāla segumiem. Kāpēc? Jo līdz šim (metāls pēdējā laikā ļoti sadārdzinājies) tie bija cenas ziņā pieejami, turklāt tos var uzlikt arī pats vai jēdzīga jumtu licēju komanda. Pie profilētajiem pieder trapeces, dakstiņprofila un, kā to mēdz dēvēt, click profila loksnes. Pēdējās kļūdaini mēdz saistīt ar valcprofilu, jo ar valcēšanu (īpašu metāla lokšņu savienošanas veidu) tām nav nekāda sakara.

    Profilētajiem segumiem komplektā pieejami arī visi standartizētie jumta papildelementi. Tos ar jumta skrūvēm, caursitot segumu, stiprina pie jumta konstrukcijas, un tieši tie mēdz pievilt, laikapstākļu vai kvalitātes dēļ nolietojoties ātrāk nekā pats jumta klājums. Kā stāsta jumiķi, šiem materiāliem īsti nav labās prakses, piemēram, kā tiešām kvalitatīvi iestrādāt jumta logu vai piestiprināt drošības elementu – sniega barjeru. Un tas jau atkal var samazināt jumta kalpošanas ilgumu.

    Izvēloties lētākos profilētos materiālus, risks ir arī nekvalitatīvs pārklājums, kas ātri nolietojas.

    Otrs izplatītākais metāla segumu veids ir valcētie jumti. To ieklāšana ir roku darbs, kur vajadzīgs prasmīgs meistars un atbilstošs instrumentu klāsts. Bet tieši šim klājumam izmantotā metāla lokšņu savienošana (valcējot), padara to izturīgu un ilgmūžīgu. Stiprinājumi (klemmeri) tiek paslēpti falcēs, un tie tiek pasargāti no apkārtējās vides ietekmes.

    Valcprofilu atšķirībā no profilētajiem materiāliem var izmantot dažādas sarežģītības jumtiem, turklāt ar ļoti minimālu slīpumu – sākot no 3 grādiem. Profilētajiem savukārt vajag vismaz 12 grādus.

    Lai metāla jumta segums kalpotu, tas nedrīkstētu būt plānāks par 0,5 mm, un ieteicamais ir poliuretāna (PUR) pārklājums.

    Valcprofilam pieejami dažādi metāla veidi: cinkots vai krāsots skārds, alumīnijs, titāncinks, kapars (varš). Secība, kādā minēti metāli, norāda arī uz to kvalitāti un ilgmūžību, kur dārgākais un izturīgākais ir kapars.

    Metāla jumtus iesaka pāris reižu gadā pārbaudīt. Tiem, kas kā kurināmo izmanto malku, jārēķinās, ka izmeši ap skursteni reaģē ar metālu un var paātrināt tā rūsēšanu.

    Arī karstums un kondensāta veidošanās noturama grožos, ja būs pareizi izbūvēti bēniņi un nodrošināta adekvāta jumta plaknes vēdināšana.

    Metāla jumti ir skaļākie (dzirdēs lietu un krusu) no jumta segumiem, taču šobrīd pieejamas dažādas skaņu slāpējošas tehnoloģijas.

    Materiāla cena: no 18 eiro/m2, taču dārgākie materiāli var būt arī vairāk nekā 80 eiro/m2.

    Kalpošanas ilgums: profilētajiem galvenokārt atkarīgs no stiprinājumu noturības, dažkārt tie labi kalpo vien 15 gadu. Valcprofilam – no 30 gadiem skārda līdz pat 300 gadiem kapara jumtam. Skārda jumta mūžu iespējājams pagarināt, to pārkrāsojot.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē