• Izglāb tomātu – iedod kāliju!

    Tomāti
    Jūlija Vilcāne
    11. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kālija trūkums tomātam
    Foto: Jūlija Vilcāne
    Kālija trūkums tomātam
    Daudziem augiem kālijs vajadzīgs pat vairāk nekā slāpeklis, jo nodrošina ne tikai ūdens apriti, bet arī izturību pret slimībām.

    Pazīmes, ka kālija trūkst

    Augs nespēj veidot pietiekami sulīgus augļus, pārvietot cukurus un cieti, uzkrāt ūdeni arī ziemai, palielinās dažādu slimību izplatība. Kā tas izpaužas praktiski?

    • Gurķi veidojas nelielāki, ir mazāk sulīgi, ar īpatnēju – velkošu – rūgtumu. Starp citu, gurķiem kālijs nepieciešams 1,5–2 reizes vairāk nekā slāpeklis.
    • Tomātiem rodas tā sauktie zaļie pleciņi – cietas, zaļas šķiedras. Īpaši tā notiek lielaugļu, vērša sirds tipa tomātiem. Parasti maldīgi tiek vainota šķirne, tomēr patiesā problēma ir nepietiekams kālija nodrošinājums.
    • Augļu kokiem, kam hroniski trūkst kālija, raksturīga lielāka zaru, dzinumu vēžu izplatība, kas, sākot augus pienācīgi nodrošināt ar kāliju, samazinās.

    Kad lietot?

    Kāliju bieži uzskata par rudens mēslojumu, bet tā nav. Tas vajadzīgs, jau sākot ar augļu aizmešanos. Galvenokārt tas jālieto divos augšanas periodos – no ziedēšanas līdz augļu briešanai, kā arī vēlāk rudenī.

    Kāliju (K) mēdz jaukt ar kalciju (Ca) līdzīgo nosaukumu dēļ, bet tie ir atšķirīgi elementi!

    BIO drošs

    Kālijs ir viens no tiem elementiem, ko augiem var nodrošināt bioloģiski, jo galvenie kālija mēslošanas līdzekļi – kālija magnēzijs (saukts arī par patentkāliju) un kālija sulfāts – tiek iegūti raktuvēs un ir atļauti lietošanai bioloģiskajā saimniekošanā.

    Kuru izvēlēties?

    1. Kālija magnēzijs – to lieto daudzgadīgajiem augiem, sākot no to pamošanās un ziedēšanas sākuma.
    2. Tomātiem, gurķiem labi derēs patentkālijs, ko augsnē iestrādā, augus stādot vai īsi pirms ziedēšanas.
    3. Kālija sulfāts ir bāze daudziem šķīstošajiem mēslojumiem, piemēram, sarkanajam Kristalonam, kas piemērots augļu fāzei. Gan zemenēm, gan tomātiem to sāk lietot, tiklīdz aizmetas augļi, pamīšus ar citiem mēslojumiem vai papildus, ja augsne sagatavota bagātīgi.
    4. vai monokālija fosfātu lieto arī rudenī – daudzgadīgajiem augiem, lai nodrošinātu augu rudens, ziemas vajadzības. Tas palīdzēs augiem labāk pārziemot.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē