• FOTO: Mana sapņu siltumnīca: 3.vietas ieguvēja – jelgavniece Dace Rēveliņa

    Māja
    Indra Ozoliņa
    27. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Žurnāls “Mans Dārzs” aicināja lasītājus lepoties ar savu siltumnīcu un dalīties praktiskos knifos, kas palīdz tajā saimniekot. Redakcija izvēlējās trīs interesantākos stāstus, kas apliecina – siltumnīcā gan var audzēt tomātus, gurķus un eksotiskākus augus, gan arī to izmantot kā dekoratīvu dārza papildinājumu, kur rast laiku sev un ģimenei.

    Jelgavniece Dace Rēveliņa ar dārza darbiem ir uz jūs, bet šogad uzbūvētajā siltumnīcā ievāca savu pirmo tomātu, gurķu un paprikas ražu.  

    Par siltumnīcu:

    • Izmērs: 10,5 m2.
    • Materiāli: koks un stikls.
    • Ražotājs: Dārza telpa.
    • Cena: no 16 000 eiro.

    Dace strādā par mārketinga projektu vadītāju vīra Intara būvniecības uzņēmumā. «Kad pirms astoņiem gadiem iegādājāmies māju, te bija arī izdemolēta stikla siltumnīca ar sasistiem logiem, un mēs zinājām, ka tās vietā kādreiz būs jauna –no stikla. Ārzemju žurnālos bijām noskatījuši angļu koka un mūra siltumnīcas, un tādu gribējās arī sev. Taču, kad 2019. gadā sākām meklēt, atklājām, ka neviens nepiedāvā šāda tipa siltumnīcas, tāpēc, tā kā mans vīrs ir būvnieks, nolēmām, ka taisīsim paši,» atklāj Dace.

    «Sākām zīmēt dažādus projekta variantus. Vēlējāmies, lai siltumnīca ir ne tikai funkcionāla, bet arī estētiska, acij tīkama. Ģimenē visi nav lieli dārzeņu mīļotāji, tāpēc negribējām milzīgu ēku, kas piestādīta pilna ar augiem. Šāda ir ideāls variants pilsētniecei, kura vēlas kaut ko audzēt, bet negrib tam veltīt pārāk daudz laika. Tā kā abi ar vīru esam vizuāļi, mums siltumnīca plānota ne tikai ražai. Ziemā to izdekorēsim, iedegsim lampiņas un pasēdēsim kopā ar ģimeni un draugiem,» viņa stāsta.

    Siltumnīca ir vien 10,5 kvadrātmetrus liela, un tai blakus 3,8 kvadrātmetru platībā ir saimniecības telpa, kur novietot dārza darbiem nepieciešamās lietas. Stiklojumam izmantots 6 milimetrus biezs rūdītais stikls, bet karkass veidots no līmētām egles koka konstrukcijām, kas samazina vērpšanās un koksnes plaisāšanas risku. Piespiedējlatas stiklojumam ir no ozona, kas ir ļoti noturīgs pret atmosfēras nokrišņiem.

    «Uzreiz zināju, ka negribēšu standarta siltumnīcu, bet audzēšu dārzeņus podos,» teic Dace. «Palasot internetā citu cilvēku pieredzi, šķita, ka tas man ir piemērotākais variants – smuki saliek un tikpat smuki novāc. Ilgi domājām, kādu zemes segumu izvēlēties, un secinājām, ka praktiskākais ir bruģis. To ieklāja un arī pārējos būvdarbus veica mūsu pašu firmas meistari. Plānots, ka siltumnīca kalpos vismaz 10 gadus, ja koka konstrukcijas aizsargkrāsojumu atjaunos reizi 2–3 gados.»

    Vēl saimniece atklāj:

    • Mazākus piederumus var nolikt uz plauktiem, kas izbūvēti siltumnīcai abās pusēs. Taču Dacei darbam vajadzīgos priekšmetus un instrumentus labāk patīk aizvākt, lai apkārt nav nekā lieka.
    • Gar sienām ir nolokāmi ozolkoka galdi, kas tiek atvērti, lai pavasarī uz tiem novietotu stādu podiņus.  
    • Koka konstrukcijas ir apstrādātas ar speciālu eļļu koksnei, kas radīta tieši siltumnīcu koka konstrukciju aizsardzībai.
    • Siltumnīcai ir divas lūkas vienā pusē, kas atveras un aizveras automātiski. Pretējās puses sānā ir vēl viena, kurai pagaidām nav izdomāts atvēršanās mehānisms.
    • Ārpusē ir arī izveidota ūdens noteka, kur aizplūst liekajam ūdenim.
    • Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē