• Burvju paladziņš – ģeotekstils. Kāpēc dārznieki no tā atsakās?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    14. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    6/6Ko saka agronoms?

    Ko saka agronoms?

    Stāsta Māris Narvils, agronoms:

    Ģeotekstila jeb agrotekstila izmantošana kļūst arvien populārāka, jo tam ir vairākas priekšrocības, kas atvieglo dārzkopja dzīvi. Ar to, piemēram, var nosegt platības, kas nav paredzētas augu audzēšanai, bet kur vēl nav ieklāts pastāvīgs segums – šķembas, ielikts bruģis.

    Tāpat tas var būt pagaidu risinājums platībās, kas paredzētas augu stādīšanai, bet stādīšana kavējas – nosedzot tiek samazināti augsnes erozijas procesi un liegta iespēja iesēties dažādām nezālēm.

    Vēl viens svarīgs ieguvums – tā kā materiāls ir mitruma caurlaidīgs, tas nodrošina nokrišņu iesūkšanos augsnē, samazina mitruma iztvaikošanu no augsnes un ir izturīgs pret pelējumu. Tas dod būtiskas priekšrocības salīdzinājumā melno polietilēna plēvi.

    Arvien vairāk audzētāji ģeotekstilu izmanto dažādu ilggadīgo stādījumu veidošanai, noklājot apdobes zonu zemenēm, krūmmellenēm, sausseržiem, krūmcidonijām, dažkārt arī tādiem augļu kokiem kā ābeles, bumbieres, plūmes, ķirši u. c. Var izmantot arī dažādām dekoratīvajām kultūrām. Lai izskatītos glītāk, virs agrotekstila var uzklāt organiskās mulčas kārtu. Tomēr jāsaprot, ka ar laiku mulčas kārtā tik un tā sasēsies nezālēs un tās būs jāravē.

    Mazauglīgās, piemēram, smilts, augsnēs, ģeotekstilu var ieklāt starp auglīgo un neauglīgo augsnes slāni, augšējo kārtu papildinot ar melnzemi. Manuprāt, viens no lielākajiem ieguvumiem ir tieši nezāļu nobloķēšana. Tā ir liela priekšrocība, jo atkrīt lielais darbs, lai attiecīgo platību, kur plānots stādīt augus, atbrīvotu no daudzgadīgajām nezālēm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē