• Briketes – alternatīva malkai?

    Praktiski padomi
    Liene Millere
    9. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Apkures sezona rit pilnā sparā! Ja lauku mājā jākurina krāsns, aktuāls ir jautājums – ar ko kurināt vislabāk un vislētāk? Konsultē Ingudd Virsis, AS Latvijas Finieris koksnes blakusproduktu tirdzniecības un loģistikas vadītājs.

    Kādi brikešu veidi pie mums ir pieejami?

    Latvijā ir izplatīti trīs brikešu veidi. Visbiežāk izmantotās ir RUF kantainās briketes, kas ir pieejamas visās tirdzniecības vietās. Vēl viens izplatīts brikešu veids ir Pini Kay – cilindra vai kantainas formas briketes ar caurumu vidū, tās ir īpaši blīvas, ļoti ātri iedegas un dod augstu temperatūru. Trešais Latvijā ražoto brikešu veids ir cilindra formas briketes. 

    Brikete būtībā ir sapresēta koksne, ko ražo no koksnes mehāniskās apstrādes laikā radītajiem blakusproduktiem. Nav arī lielas nozīmes, no kādas koksnes briketes tiek ražotas, jo visiem koksnes veidiem ir līdzīga siltumspēja. Izņēmums ir osis un ozols, bet tas ir populārāks, piemēram, Vācijā, jo tur šo koku ir vairāk nekā pie mums.

    Vai kurināt ar briketēm ir finansiāli izdevīgāk?

    Jebkura izdevīguma pamatā ir efektivitāte. Briketes var salīdzināt tikai ar malkas apkuri, jo pārējie veidi – granulas, gāze un elektrība – ir pilnībā automatizēti apkures veidi, kas nodrošina komfortu jeb neprasa īpašu laika ieguldījumu, lai ikdienā apkalpotu apkures iekārtu. Šajā segmentā var rēķināt, kas kuram būs izdevīgāks. Ja mājās ir malkas krāsns vai arī šāda krāsns tiek izmantota kā alternatīva, tad briketes būs izdevīgākas nekā malka. Lai arī malka ir lētāka, tomēr briketes deg ilgāk, tās vienmērīgāk atdod siltumu, kā arī tām nav nepieciešama novietne – tās ir brīvi pieejamas dažādos veikalos un uzreiz lietojamas. Ja vēl ņem vērā, ka briketes ir industriāli ražotas pretēji malkai, kas tradicionāli pašam ir jāsagatavo, t. i., laikus jāiegādājas, jāsagarumo, jāsaskalda un jāsakrauj šķūnī, lai tā dabiski izžūst, tad finansiāli un arī laika ekonomijas ziņā briketes ir izdevīgākas par malku. 

    Jāsaprot, ka jebkuru kurināmā resursa veidu vēlams iegādāties ne apkures sezonā, jo tas būs lētāk. Skatoties uz visiem apkures veidiem no finansiālā aspekta, jāņem vērā fakts, ka, tiklīdz sadārdzinās viens no apkures veidiem, tā automātiski arī pārējie apkures veidi kļūst dārgāki. Piemēram, ja gāze kļūst dārgāka, tad aug pieprasījums pēc cietā kurināmā, jo daudzi to izmanto kā alternatīvu. Vēl viens faktors, kas ietekmē cenu izmaiņas, ir šī brīža politiskā situācija pasaulē, kas nozīmē, ka eksports no austrumiem nav iespējams, tātad Latvija, kas koksnes resursu ziņā ir ļoti pašpietiekama, lielu daļu no tās eksportē uz Angliju un Šengenas zonas valstīm, kur ir augstāks dzīves līmenis un iedzīvotāji par alternatīvu kurināmo ir spējīgi maksāt vairāk.

    Vai pareizs ir ieteikums kombinēt malku ar briketēm?

    Brikešu kombinēšanā ar malku nav nekāda finansiāla vai jebkāda cita ieguvuma. Katram šim koksnes veidam ir atšķirīgs degšanas laiks – malka izdegs pirmā, bet briketes degs ilgāk un ar vienmērīgāku liesmu.

    Kādas ir brikešu būtiskākās priekšrocības?

    Briketes ir ērtāk izmantot nekā malku. Malku jāsāk gādāt jau pavasarī, lai līdz Jāņiem tā būtu sanesta šķūnī, bet briketes neprasa ne fizisku darbu, ne laiku to sagādei. Salīdzinājumā ar malku tās ir arī sausākas, kas nozīmē, ka atdod lielāku siltumu un ir efektīvākas. Ja malka nebūs pietiekami izžuvusi līdz apkures sezonas sākumam (dabiski žāvējot, relatīvo mitruma līmeni koksnē iespējams izžāvēt līdz 18–20%, turpretī koksnes briketēm relatīvais mitrums būs ap 7–10%), tad tās siltuma atdeve nebūs tik efektīva. Arī kurināšanas ziņā briketes ir izdevīgākas, jo tās deg ilgāk un vienmērīgāk.

    Kādi ir brikešu būtiskākie trūkumi?

    Runājot par trūkumiem, jau atkal jāpiemin efektivitāte, kas ir pilnībā atkarīga no apkures krāsns veida un tās lietderības, apkalpošanas un automatizācijas iespējām. Brikešu kvalitāti var ietekmēt tikai veids, kā tās tiek uzglabātas. Ja tās tiek glabātas ārā un ir sabojāts iepakojums, tad mitruma ietekmē tās uzbriest un sairst. Briketes ir jāiegādājas labas kvalitātes, proti, bez nekoksnes piejaukumiem, kvalitatīvi sapresētas un ar zemu pelnu saturu (līdz 0,4%). Salīdzinot ar citiem apkures veidiem, protams, var runāt par finansiālo aspektu, bet tas jāņem vērā tikai tad, ja briketes nav vienīgais kurināmais, kā arī nebūtu korekti salīdzināt briketes ar, piemēram, gāzi, granulām vai siltumsūkņiem, jo šie ir pilnīgi atšķirīgi apkures veidi ar dažādiem lietderības koeficientiem, sākotnējām apkures iekārtas iegādes investīcijām, apkalpošanas izmaksām un lietotājam vēlamo komfortu. Jebkurā gadījumā, skatoties ilgtermiņā, lietderīgāk apkurē ir izmantot vietējā resursa kurināmo.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē