• 8 svarīgi darbi, kas jūlijā jāpaveic puķu dārzā

    Divgadīgās puķes
    Marija Semerova
    1. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ehinācijas
    Foto: Pixabay
    Ehinācijas
    Konsultē Marija Semerova, Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošā speciāliste.
    • Vasaras pilnbrieds, un puķu dobēs darāmā netrūkst. Rušini, ravē, laisti, pabaro! Puķu labsajūta un krāšņums ir tavās rokās.
    • Dālijas ir krietni paaugušās, tāpēc vajag tās piesiet pie koka mietiem, lai vējš un lietusgāzes neizgāž stublājus.
    • Atceries, ka dālijas ir gards kumosiņš gliemežiem. Izmanto limicīdus, piemēram, Ferramol, Gusto, Lima Oro. Šie pretgliemežu līdzekļi noderēs, lai pasargātu arī samtenes, vasaras dālijas, ligulārijas un hostas. Rūpīgi izlasi un ievēro lietošanas instrukciju. Tava precizitāte ietekmēs rezultātu cīņā ar ēdelīgajiem dārza viesiem.
    • Regulāri nogriez rozēm noziedējušos ziedus. Veic pēdējo mēslošanu ar komplekso mēslojumu, kuram ir lielāks slāpekļa saturs. Apskati rožu jaunos dzinumus un galotnes. Tā ir iemīļota vieta laputīm. Vēlreiz apstrādā rožu krūmus ar fungicīdu pret sēņu slimībām. Ievēro 2–4 stundu bezlietus periodu. Pievērs uzmanību lapu apakšpusēm! Sausā un karstā laikā tur tīk apmesties tīklērcei. Regulāri apsmidzini rožu krūmus ar ūdeni, cenšoties samitrināt lapu apakšpuses. Tīklērcei ļoti netīk ūdens.
    • Neaizmirsti astilbes! Šīm ziemcietēm patīk mitrums, un vasaras karstumā tās vajag laistīt, jo astilbēm sūcējsaknes atrodas tuvu augsnes virskārtai. Tai kļūstot pārāk sausai, šīm puķēm sāk brūnēt lapas, līdz nokalst. Regulāri laistot astilbes un arī kazbārdi, lapas saglabās zaļumu līdz pat vēlam rudenim.
    • Nogriez vecos ziedkātus agri ziedošajām ziemcietēm  – gandrenēm, delfīnijām, arī īrisiem un vēlajām peonijām. Peonijām vecos ziedus griez līdz pirmajai lapai.

    Arī vasaras viengadīgajām puķēm regulāri aizvāc noziedējušos ziedus. Tas veicinās jaunu ziedu veidošanos.

    • Pienācis laiks sēt divgadīgās puķes  – kāršrozes, uzpirkstītes, deviņvīru spēku, mārpuķītes, atraitnītes, čemurneļķes jeb studentu neļķes  – un ziemcietes  – delfīnijas, ozolītes, zilpodzes, ežziedes, pulkstenītes, ehinācijas, armērijas… Daudzas divgadīgās puķes teicami iesējas pašas, ja vien atstāj kādu nenogrieztu ziednesi ar sēklām. Sēklas izbirs, sadīgs, un tev tikai jāpagaida, līdz saaugs. Vēlāk ar dēstu lāpstiņu izraksi druknākos jaunos stādus. Ja sēklas iegādājies dārzkopības veikalā, sēj podiņā, kastītē vai dobē. Seko līdzi augsnes mitrumam – neiekaltē un arī nepārlaisti! Podiņam vai kastītei vari uzlikt stiklu, novieto vieglā ēnā vai noēno. Neaizmirsti pielikt etiķetes! Tiklīdz starp dīgļlapām pamani īstās lapas, pienācis laiks piķēšanai.
    • Ja narcises vienā vietā augušas 5–6 gadus, tās pēc lapu nodzeltēšanas jāpārstāda. Izraktos sīpolus nomazgā un novieto noēnotā vietā ar labu gaisa ventilāciju. Sīpolus apžāvē, notīri, uzmanīgi apskati un tad sadali. Visus mīkstos, sīpolu mušas kāpuru bojātos izmet. Neliec tos komposta kaudzē! Ja vieta, kur stādīt narcises, ir nolūkota iepriekš, tikko izraktos sīpolus sadali un stādi uzreiz, neiekaltējot saknes. Narcisēm patīk mālaina un auglīga dārza augsne ar pietiekamu mitrumu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē