• Vasaras kungs un ķēniņš – terases krēsls

    Māja
    15. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Atpūta uz lieveņa nav iedomājama bez ērta un stabila sēžamā. Skaidrojam nianses materiālu izvēlē un dodamies labākā eksemplāra medībās! Konsultē Kristīne Šuste, interjera dizainere.
    • Lauku mājai piedien gruntīgs āra krēsls no koka – droša izvēle būs klasisks šūpuļkrēsls vai, piemēram, virvēs iekārts sēdeklis, kas kalpo arī kā šūpoles. Tomēr senatnīgu būvi var atsvaidzināt, arī izvēloties vieglākas konstrukcijas sēdmēbeli,  – viss atkarīgs no saimnieka vēlmēm un gaumes.
    • Lūkojot pēc terases krēsla, jāapsver, cik daudz un bieži tas tiks lietots un kādas ir tā uzglabāšanas iespējas ziemā. Tiesa, āra mēbeles visbiežāk ir speciāli apstrādātas, taču, ja aukstajā sezonā netiek glabātas apsegtas un noslēgtās, sausās telpās, ar laiku tomēr var sākt rūsēt.
    • Metāla krēsls būs vizuāli gaisīgs un ļoti izturīgs, taču jārēķinās, ka vasarā, novietots uz terases, sakarsīs un ērtākai sēdēšanai būs jāpapildina ar tekstilizstrādājumiem – spilveniem, pledu u. c.
    • Plastmasas krēsls ir viegls, ērti pārvietojams un kopjams, taču mazāk izturīgs pret slodzi un vēja brāzmām. Arī tādam jāparedz uzglabāšana telpās ziemā.
    • Modernā klasika – no klūgām, bambusa vai rotangpalmas pīts sēdeklis būs acij tīkams, ergonomisks un sēdēšanai ērts, taču jārēķinās, ka ātrāk noput, pinuma spraugās uzkrājot, piemēram, ziedputekšņus, tāpēc to pēc sezonas nedrīkst atstāt nenomazgātu. No dabiska materiāla pītas mēbeles bieži vien nav apstrādātas ar aizsargājošu līdzekli, tāpēc prasa vairāk uzmanības un rūpju.
    • Sintētiska pinuma krēsls sākotnēji būs lietošanā ērts, taču jārēķinās, ka ar laiku materiāls sāks stiepties un, savlaicīgi nesalabots, var saplīst. 
    •  Apjomīgie auduma sēdekļi uz terases izskatās ļoti stilīgi un sava ieskaujošā dizaina dēļ gan mājinieku, gan viesu vidū parasti ir pieprasītākā terases mēbele. Lai arī parasti ir apstrādāti pret mitrumu, jāatceras, ka tie nav paredzēti salīšanai un, pat ja atrodas zem jumta, arī naktī jānes telpās. Šādas sēdmēbeles pluss – ziemā tā teicami kalpos par klubkrēslu pie televizora.
    • Izvēloties olas formas mēbeli, kas sēdētāju ietver kā kūniņā, vai krēslu ar paaugstinātu atzveltni, tas var kalpot arī kā paslēptuve. Laba izvēle, ja pagalms ir vējains vai ir vajadzība norobežoties no kaimiņu skatieniem. 
    • Salokāms terases krēsls būs nemanāmi uzglabājams un aizņems maz vietas. Iegādājoties vairākus, lieti noderēs viesu reizēs.
    • Mājīgu un bohēmisku iespaidu nodrošinās vairāki dažādas formas terases sēdekļi – taburete, soliņš, atpūtas krēsls un šūpuļtīkls, radot iespaidu par vairākiem terases līmeņiem un zonām. Ja priekšroku dod kokam, jālūko, lai visas sēdmēbeles būtu radniecīgā tonī.
    • Izgatavo pats! 5 fiksās idejas

      1. Viens no vienkāršākajiem veidiem – izmantot koka brusu vai dēli, ko uzliek uz koka bluķīšiem vai cementa blokiem. Apstrādājot ar aizsargkrāsu, šādam krēslam var piešķirt vēlamo toni. Papildu efektam koka detaļas var apdedzināt.
      2. Sēdekli var pagatavot arī no salmiem vai niedrēm, liekot biezā plastikāta apvalkā (šim nolūkam der, piemēram, caurspīdīgās pārnēsājamās plastmasas somas, kādās mēdz pārdot dūnu segas un spilvenus), pilnībā to piepildot. Aizvelk rāvējslēdzēju, un stilīgs pufs gatavs!
      3. Salasa niedres un sasien apmēram 45 × 45 cm augstumā un dziļumā (tas atbilst ergonomiskas sēdēšanas standartiem), izveidojot paralēlskaldni, kas līdzinās garenas formas soliņam (tā garums atkarīgs no niedru garuma). Apsiešanai var izmantot virves, džutas auklas vai ādas strēmeles. Niedres var siet arī cilindra formā, uz tā uzliekot apaļas formas sēžamspilvenu.  
      4. Sēžamos var pagatavot no atšķirīgu diametru bluķīšiem, sazāģējot tos dažādos  augstumos. Tādi noderēs ne tikai sēdēšanai, bet arī glāzes vai grāmatas novietošanai. Lai bluķīšus būtu ērtāk pārvietot, apmēram sprīdi no sēdvirsmas izurbj caurumus. Tajos iever virvi un izveido cilpas, kas pildīs gan dekoratīvu, gan  praktisku funkciju.
      5. Aktuālas ir tā sauktās palešu sēdmēbeles, ko jau gatavas var iegādāties interneta veikalos. Taču terases mēbeli no paletēm var izgatavot arī pats. Tādā gadījumā lieti noderēs speciālie palešu mēbeļu spilveni, kas pieejami dažādās krāsu variācijās.

      Foto: Shutterstock

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē