• Padomi virtuves atkritumu šķirošanā. Ar ko sākt?

    Māja
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    12. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: j.chizhe / Shutterstock
    No šī gada bioloģisko atkritumu šķirošana ir obligāta un līdzās esošajiem konteineriem katram namam būs vieglāk nodrošināties ar vēl vienu – brūno – konteineru. Tātad laiks sākt šķirot virtuves atkritumus arī tiem, kam nav sava dārza un komposta kastes! Bet kā to darīt un ar ko sākt?

    Konsultē Zane Kopštāle, kompostēšanas eksperte un vides pārvaldības inženiere, vietnes @komposts.lv satura autore un vadītāja.

    Kur un kā šķirot?

    • Traukam, kurā paredzēts šķirot bioatkritumus turpat virtuvē, ir jābūt vizuāli nei­trālam, neuzkrītošam, taču pievilcīgam, jo visērtāk to ir novietot tiešā izlietnes vai virtuves darba zonas tuvumā, tā teikt, pa rokai.
    • Labi, ja traukam ir rokturis, jo kādā brīdī tas būs jāpārvieto, lai saturu izbērtu.
    • Noteikti jālūko pēc tāda toverīša, kam ir vāks.
    • Traukam nevajadzētu būt pārāk lielam, lai regulāri būtu vajadzība to iztukšot, pretējā gadījumā, iztukšojot spainīti reti, mājās varētu rasties nepatīkami aromāti. Vidusmēra visēdāju mājsaimniecībā vairākām dienām pietiek ar aptuveni divu litru spainīti. Konservēšanas un ievārījumu vārīšanas sezonā tas, protams, piepildās ātrāk.
    • Izraugoties materiālu, jāpievērš uzmanība tam, lai tas būtu regulāri un viegli izmazgājams. Visērtāk to darīt ar birstīti, kurai ir kāts.
    • Lai nekrātos mitrums, spainīša apakšā ikreiz pēc tā iztukšošanas un izmazgāšanas var ieklāt kādu papīra salveti vai tualetes papīra loksnes, arī olu kastītes materiāls ir labs šim nolūkam. Tad netīrumi mazāk pielīp pie trauka dibena un tajā arī nekrājas tik daudz mitruma.
    • Ņem vērā! Nevienā pašu veidotā kompostā nevajadzētu likt dzīvnieku izcelsmes produktus – gaļu, zivis, olas, piena produktus. Iekļaujot tos kompostā, ir lielāka iespēja rasties nepatīkamām smakām, vairoties patogēniem jeb nevēlamiem organismiem, kā arī pievilināt grauzējus.
    • Totāls NĒ! Nenes mājās sakrātos bioloģiskos atkritumus uz mežu! Kāpēc tā nav laba ideja? Jo pat dabiskas izcelsmes atkritumi rada ainavas un vides piesārņojumu, turklāt šādā veidā tiek pārvietotas augu un dzīvnieku invazīvās sugas, kā arī tiek pievilinātas sugas, kam konkrētajā vietā nav jābūt. Vārdu sakot, izberot atkritumus tam neparedzētā vietā, tiek kropļota daba.

    Vairāk par virtuves kompostu lasi šajā rakstā! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē