• Dārza darbi novembrī: Košumkrūmu un dekoratīvo koku ieziemošana

    Dārzs
    Linda Neško
    5. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: JGade / Shutterstock
    Novembrī beigušies rudens stādīšanas un košumdārza kopšanas darbi. Tagad laiks domāt par dekoratīvo koku un krūmu sagatavošanu veiksmīgai pārziemošanai. Kad nokrīt koku lapas, var priecāties par skujeņu formām un izrotāt dārzu ar solārajiem gaismas objektiem.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Linda Neško, ainavu arhitekte, pasniedzēja

    • Tik vēlā rudenī vairs nav ieteicama krūmu vainagu aktīva griešana vai formas veidošana, bet var nogriezt atsevišķus zariņus, kas iepriekš nav ievēroti un izliecas no krūma silueta.
    • Ja kāds krūms vai dekoratīvs koks nopirkts emociju iespaidā rudens gadatirgū vai izpārdošanā un tam īsti vēl nav sagatavota īstā vieta dobē vai zālienā, to var pierakt dārza zonas zemē ar visu toveri. Iestādīto augu kārtīgi salaista un apber ar vismaz 20 centimetru mulčas kārtu, veidojot kalniņu pie auga stumbra pamatnes. Pavasarī, kad zeme būs atkususi un būs skaidrs, kur stādam ir īstā vieta, to varēs iestādīt dobē vai teritorijā pa īstam.
    • Vēlā rudens mēnesī viens no svarīgākajiem darbiem ir sagatavot jaunos kociņus ieziemošanai. Savlaicīga un kārtīga stumbru ietīšana būs drošākais veids, lai sīkie grauzēji un zaķi netiktu klāt garšīgajai mizai un to nenograuztu ziemas mēnešos. Labākais veids, kā kociņu pasargāt, ir to ietīt elpojošā materiālā (agroplēvē) un vēl nelielā (10–20 cm) attālumā no koka stumbra to aptīt ar metāla sietu, kura acu lielums nepārsniedz 5 × 5 cm. Protams, var izmantot arī egļu skujas, kas pataupītas, ja iepriekš griezts parasto egļu dzīvžogs vai skuju stādījumi.
    • Noteikti aptin potējuma vietas dekoratīvajiem potcelma augstuma kociņiem (sevišķi ieteicams augststumbra potējuma rozēm un dekoratīvajiem jaunajiem vītolveidīgajiem). Vispirms ieteicams potējuma vietu nosegt ar sausām paparžu lapām, pa virsu piesienot 15 cm garus egļu zariņus.
    • Piesedz vīnogas un krūmrozes. Auga stumbra pamatnes vietai uzber zemes vai kūdras kalniņu un virsū liek egļu vai priežu zarus.
    • Dārzs novembrī ietinas biezā un pelēkā miglas apmetnī. Rudens salnas ainavu padarījušas vizuāli viengabalainu. Lielākos krāsu akcentus ainavvidē piešķir tieši dzeltenzaļie un zilgansudrabotie skuju kokaugi. Atceries, spilgtas krāsas dažādu formu skujeņus vislabāk stādīt dobes otrajā stādījumu rindā. Tad tie savu krāsu izteiksmīgumu parādīs tieši garajos un pelēkajos rudens mēnešos, kad ziemciešu stādījumi dobes priekšplānā jau būs nogriezti.
    • Novembra vakaros, kad tik ļoti pietrūkst gaismas, dārzā var izvietot solāros gaismas objektus (spīd no gaišajā dienas laikā baterijā uzkrātās enerģijas). Aktuālākais šobrīd ir izgaismot skaisti veidoto krūmu un koku formas un stādījumu grupas. Ja vēlas izcelt koka mizas faktūru, apgaismojumu novieto stumbra priekšā, izgaismojot koku no galvenās skata līnijas, piemēram no virtuves vai dzīvojamās istabas loga. Ja vēlas izgaismot krūma vai koka siluetu, apgaismojumu novieto tieši aiz stādījuma skata virzienā no svarīgākā skatupunkta. Nevajag virtenes cieši apsiet ap koka stumbru, bet uzlikt mākslinieciski brīvi un nokareni. Šādi apgaismojumi kokaugiem nekaitē.
    • Iespējams, solārais apgaismojums nebūs tik spilgts, kā gribētos, bet šāda apgaismojuma izvēle krietni ietaupīs budžetu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē