• Dārza darbi jūlijā: sakņu dārzs

    Dārzs
    Māris Narvils
    1. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Jūlijs dārzeņkopim ir sarežģīts mēnesis, jo, ņemot vērā ļoti atšķirīgos veģetācijas periodus, visi darbi iespējami reizē: sēja, stādīšana, rušināšana ar nezāļu apkarošanu, laistīšana, papildmēslošana, augu veidošana un ražas novākšana.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Māris Narvils, agronoms, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā.

    • Tām kultūrām, kas vēl aktīvi aug (galviņkāpostiem, ziedkāpostiem, brokoļiem, rutkiem, rāceņiem, kāļiem, burkāniem), jāseko līdzi mitrumam, nepieciešamības gadījumā laistot. Ja mitruma trūkst tādām zaļumu kultūrām kā dilles, spināti, redīsi, kressalāti, salāti, arī ziedkāposti, brokoļi, agrie galviņkāposti, var sākties problēmas ar izaudzētā kvalitāti – piemeklēt priekšlaicīga fizioloģiska novecošana, kas izraisa audu cietēšanu, ziednešu veidošanos. 
    • Tomātus laisti reti, bet bagātīgi. Ļoti svarīgs mitrums ir gurķiem, jo tiem ir vāja sakņu sistēma. 
    • Mēneša sākumā rudens ražai izstādi ziedkāpostus, brokoļus, galviņkāpostus.
    • Uz Jāņiem sētajiem rutkiem, rāceņiem, kāļiem, arī burkāniem rūpīgi jāseko līdzi sadīgšanai. Ja laiks ir silts, attīstība dārzā notiek strauji un nezāles var pārņemt jaunos dīgstus. 
    • Nezāļu apkarošanu nedrīkst nokavēt, tādēļ pie sējas, piemēram, burkāniem, piemet klāt kādas strauji dīgstošās sēklas – kā redīsus.
    • Jūlijā nezāļu apkarošana kļūst sarežģītāka, jo klāt nāk visu dārzeņkopju bieds – sīkziedu galinsoga, kas ļoti mīl siltumu. Tās apkarošanai jāizvēlas veca Mēness fāze, jārušina ar plāna asmens kapli vai ar rokām stumjamiem agregātiem, kam ir līdzīgi asmeņi. Svarīgi to darīt, kad ir saule un vējš, lai nezāļu saknes, tajā skaitā galinsogas, pilnībā izkalstu un ietu bojā. Ja izmanto rušinātājus, frēzes, tad dari to reizi 7–10 dienās. 
    • Mēslošanu turpini ilga veģetācijas perioda dārzeņu kultūrām. Tomātiem un gurķiem siltumnīcās – tikai mēslojumu, kas paredzēts ražas vākšanas laikam.
    • Tur, kur, tiek novākta raža un nav plānots audzēt vēl kādus dārzeņus, sēj zaļmēslojuma kultūras (eļļas rutkus, baltās sinepes, facēliju, auzas) vai to maisījumus. Mērķis – ielabot augsni un neļaut attīstīties nezālēm. 
    • Kāpostu dzimtas dārzeņiem, tajā skaitā sakņaugiem, kaitēkļu ierobežošanai izmanto agrotīklu. Var izmantot arī speciālos pretinsektu tīklus. 
    • Tomātiem rūpīgi veic pazaru izlaušanu un uzsiešanu. Ja augsne ir bez mulčas, vismaz reizi nedēļā uzirdini. Tomātu ķekaros izknieb vājākos augļaizmetņus. 
    • Gurķiem dzinumus, kas sasniedz augšējo stiepli, laid atpakaļ uz leju, līdzīgi rīkojies ar sāndzinumiem, kas sasniedz augšējo stiepli, proti, veido tā saukto lietussargu.
    • Pastiprināti vēdini siltumnīcu, ja vajadzīgs – krīto vai kaļķo jumtu.
    • Parūpējies, lai dārzā būtu, kur patverties dabiskajiem kaitēkļu ienaidniekiem – vardēm, krupjiem, ķirzakām, skrejvabolēm. Tāpat ik pa laikam sēj čemurziežu dzimtas augus, lai būtu, kur mājot dažādu kaitēkļu ierobežotājiem – zeltactiņām, jātnieciņiem, spožlapsenītēm… Visiem kukaiņiem un arī putniem karstā laikā ir vajadzīgas dzirdinātavas.
    • Rūpīgi vāc ražu tomātiem, gurķiem, kabačiem, cukīni, patisoniem, zaļumiem. Turpini sēt zaļumu kultūras, salātus. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē