• Dārza darbi augustā: Puķu dārzs

    Dārzs
    Iveta Bērziņa
    2. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jāturpina ierastie vasaras darbi – augu kopšana, kas ietver gan augsnes irdināšanu starp augiem, nezāļu ravēšanu, noziedējušo ziedkopu un bojāto augu daļu izgriešanu, gan kaitēkļu iznīdēšanu – taču jādomā arī par vasaras sezonas noslēgumu un pamazām jāgatavojas nākamajam gadam.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva.

    Konsultē Iveta Bērziņa, dārzniece stādaudzētavā Bērziņi

    • Ja nelīst, dārzs jālaista. Karstajās dienās vislabāk darīt no rīta. Vakarā labāk nelaistīt, jo augusta naktis kļūst vēsas, ar aukstu rasu, kas tāpat jau veicina augu slimību attīstību.
    • Vismaz uz pusi var apgriezt lavandu, mārsilu, raudeņu, perovskiju cerus, lai tie atjaunojas un vēl priecē ar saviem ziediem. Līdzīgi rīkojies ar pārziedējušām lobēlijām, agerātiem, alisītēm un citām nelielām vasaras puķēm. 
    • Augusta vidū var ieviest nelielas korekcijas augu ēdienkartē, stipri samazinot slāpekļa (N) devu, bet palielinot kālija (K) daudzumu. Laba elementu attiecība: NPK 3–10–15. Mēslošanu turpini reizi divās nedēļās vai katrā laistīšanas reizē ar vāju mēslojuma devu.
    • Toveraugi, balkona kastes, iekaramie podi prasa lielāku uzmanību, jo augi straujāk patērē substrātā esošo ūdeni. Tāpēc tiem noteikti vajag mēslojumu katrā laistīšanas reizē.
    • Augustā parasti izrok un sadala pārstādīšanai pavasarī un vasaras pirmajā pusē ziedošās ziemcietes. Šim darbiņam labāk atvēlēt kādu apmākušos dienu, lai augiem vieglāk iedzīvoties pēc pārstādīšanas. Svarīgi – nerakt sausus vai, vēl trakāk, izkaltušus augus! Tie noteikti jāpadzirda, lai atspirgst. Mēneša beigās roc un dali arī peonijas. Ja pirms Jāņiem iesētas divgadīgās puķes – atraitnītes, neaizmirstulītes, mārpuķītes, uzpirkstītes un vēl citas –, tad mēneša vidū tās var izstādīt dārzā, vēlams, pastāvīgā vietā. Arī tam labāk izvēlēties apmākušos dienu.
    • Stādi un pārstādi lilijas! Ja iegūta kāda reta vai ļoti dārgas šķirnes lilija un gribas to pavairot, tad, rokot sīpolus, pievērs uzmanība to zvīņām, kas mēdz atlobīties no sīpola, vai arī mazajiem, tumši brūnajiem vairsīpoliņiem, kas dažām sugām veidojas uz garajiem ziedkātiem. Gan zvīņas, gan vairsīpoliņus iestādi atsevišķā kastītē un uzmani, lai neiekalst. Izveidosies saknītes, un pavasarī varēsi izpiķēt podiņos, bet vēlāk vasarā – izstādīt dobēs.
    • Laiks istabas puķes nogādāt atpakaļ telpās! Tās pārlūko, apgriez bojātās lapas, noziedējušos ziedus, atbrīvo no kaitēkļiem, ja tādi savairojušies, nomazgā podus.
    • Ja ir vēlme nākamajam gadam saglabāt skaistās pelargonijas, fuksijas vai krāšņās vasaras puķes, seko līdzi laika ziņām, lai pirms salnu iestāšanās tās pagūtu nogādāt drošībā. Tas attiecas arī uz toveraugiem.
    • Domājot par nākamo gadu, tagad ir iespēja savākt daudzu ziedošo augu sēklas – gan viengadīgo, gan daudzgadīgo. Šim nolūkam der atstāt neizgrieztu kādu lielu ziedu, lai tas briedina sēklas. Tās ievāc saulainā dienā, izžāvē, izbirdina no sēklu pogaļām, attīra, saber papīra aploksnītēs un uz katras uzraksta nosaukumu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē