• Augļu dārzs aprīlī. Kuri ir steidzamākie darbi šomēnes?

    Dārzs
    Ilze Grāvīte
    3. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Nataliia Melnychuk / Shutterstock
    Aprīlis ir labs laiks augļu dārza papildināšanai ar jauniem augļu kokiem un ogu krūmiem. Šomēnes arī jāturpina dārza augu veidošana, ziemas bojājumu novēršana un pārdomāta augu mēslošana, lai tos sagatavotu jaunajai sezonai.

    Konsultē Ilze Grāvīte, Dr. agr., agronome, Dārzkopības institūta vadošā pētniece.

    • Pēc iespējas agrāk – kamēr augsnē vēl saglabājušies sniega kušanas ūdeņi – stādi kokus un krūmus. Vietās, kur ziemas atkušņos stāvēja ūdens, krūmus stādi paaugstinātās dobēs. Stādi krūmus 5–10 cm dziļāk, nekā auguši, vieglākā augsnē dziļāk, smagākā – seklāk. Pēc iestādīšanas krūma zarus apgriez, atstājot 2–3 pumpurus virs augsnes. Stādot augļu kokus, ja ir augumu samazinošs potcelms, potējuma vietu stādi virs augsnes virskārtas. Ja kokam ir sēklaudžu potcelms, potējuma vietu stādi nedaudz zem augsnes virskārtas.
    • Rūpīgi pārbaudi koku stumbrus un resnāku zaru pamatnes, vai nav sala un saules radītu bojājumu, lai laikus apkoptu brūces. Ja manāmi mizas iegrimumi vai sveķojošas brūces, bojāto mizu ar nazi apgriez līdz veselajiem audiem un apstrādā ar brūču ziedi, 1% vara vitriolu u. c. Nesakoptās brūcēs var sākt attīstīties slimību ierosinātāji un kaitēkļi. Mizas atlupumus vai plīsumus apsmērē ar brūču ziedi un apsien ar stingru, bet elastīgu materiālu, lai miza nekalst. Pēc kāda laika pārraugi, vai apsēji (arī piestiprinātās etiķetes) nežņaudz koku. 
    • Ja nepieciešams, augļu kokiem un ogulājiem dod organisko vai minerālo mēslojumu, taču atceries, ka bīstamāk ir augu pārmēslot nekā nemēslot!
    • Vecākiem augļu kokiem veido vainagus. Arī krūmogulājiem vēl var veidot krūmus, izgriežot zemos, vārgos un novecojušos zarus. 
    • Avenēm, kazenēm uzsien jaunos dzinumus, lai, sākot ražot, ogas tos nenoliec un nenolauž. 
    • Zemenēm novāc vecās lapas, uzirdini apdobes. Apdobju agra irdināšana samazinās gan kailgliemežu, gan kaitēkļu savairošanos.
    • Pēc iespējas agrāk pārroc komposta kaudzes, jo tā var iznīcināt kaitēkļus un to kāpurus (maijvaboles, zemesvēžus u. c.), kas tur mīt ziemas guļā. 
    • Var sākt potēt jaunākos augļu kokus. Ja potzari glabāšanas laikā ir kļuvuši sausāki, tos pirms potēšanas ieteicams izmērcēt visā garumā – labāk nokrišņu ūdenī.
    • Sāc raudzēt dabīgās sulas – jāņogu, plūmju, ābolu. Maijā tās noderēs kukaiņu slazdu gatavošanai.
      Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē