• 3 aromātiskas garšaugu izlases vasarai. Iesaka audzētāji

    Dārzs
    Ilze Klapere
    7. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Līga un Vitauts Karlsoni savā saimniecībā specializējas garšaugu stādu audzēšanā. Viņu piedāvājumā ir gan visiem pazīstami garšaugi, gan tādi, kurus daļa pircēju pie viņiem ierauga pirmoreiz. Lūk, viņu 3 populārākās izlases, kas var kalpot kā ieskats plašajā garšaugu pasaulē.

    Karlsonu 3 TOP garšaugu izlases

    1. Noslēpumainie svešinieki
      Olīvzāle, karijzāle, līpija, citronverbēna, Meksikas agastahe, maksi salvija, oregano hot&spicy, kolas krūms, ananasu salvija

      Nav tā, ka šie būtu jaunumi Latvijas tirgū, bet tomēr – katru gadu daudzi pircēji par šiem dzird pirmo reizi! Olīvzāle un karijzāle – Latvijā dārzā neziemo, bet, ja gribas, var pārziemināt podos siltumnīcā vai vēsākās telpās. Dažādas nezināmākas salvijas, gan daudzgadīgas, gan viengadīgas, piemēram, ananasu salvija – viengadīga, strauji aug, zied sarkaniem ziediem. Smaržo debešķīgi, pēc gataviem ananasiem. Izcils garšaugs dzeramā ūdens bagātināšanai, tējām un desertiem.
      Vai pazīsti lipiju? Ja zināma cukura aizstājēja stēvija, tad zini – lipija ir vēl saldāka! Līga saka, ka vieglāk audzējama nekā stēvija, proti, kuplāk aug un nav jābaidās pārlaistīt, uz ko savukārt jutīga ir stēvija.
    2. Vidusjūras trīsvienība
      Baziliks, rozmarīns, timiāns

      Baziliks, rozmarīns un timiāns – šie ir garšaugi, kurus vidējais latvietis ir iepazinis un labprāt lieto savā virtuvē. Baziliks vispopulārākais ir pie tomātiem un mocarellas siera, timiāns pie zivīm un gaļas ēdieniem, rozmarīns tāpat un arī vēl ar ceptiem dārzeņiem. Visiem šiem garšaugiem arī ir dažādas šķirnes – bazilika un timiāna šķirnes lielākoties atšķiras ar citādas krāsas un lieluma lapiņām, kā arī aromātu niansēm (piemēram, kanēļa baziliks vai citrontimiāns), bet rozmarīns izskatā ir salīdzinoši vienāds, atšķiras formas (piemēram, stāvus augošais vai nokarenais) un mazliet arī garšas nianses.
    3. Piparmētru dažādība
      Spāņu piparmētra, šokolādes piparmētra, Marokas piparmētra, apelsīnu piparmētra, upeņu piparmētra u.c.

      Piparmētras ir vieni no pieprasītākajiem garšaugiem, un te ir arī ļoti plaša šķirņu dažādība – gan izskatā, gan garšas niansēs. Attēlā redzamas vien dažas – spāņu piparmētra, šokolādes piparmētra, Marokas piparmētra, apelsīnu piparmētra, upeņu piparmētra… Nav nozīmes nosaukt, kura tieši ir kura, jo bez pasmaržošanas dzīvajā savējo izvēlēties būs ļoti grūti! Līga novērojusi: «Viens no topa jautājumiem tirgū ir: «Vai jums ir PARASTĀ piparmētra, tā klasiskā?» Un tad ir jāsāk runāties un smaržot visas pēc kārtas, jo – zināt, kā izrādās? Katram cilvēkam ir sava pieredze un sava izpratne par to, kura tad ir īstā piparmētra – vienam tā ir «koši zaļa ar grubuļainām lapiņām», otram «tā zaļi pelēcīgā ar pūkainām lapiņām», trešais izosta visu piedāvājumu un paziņo, ka īstā ir šī, bet tā izrādās šokolādes piparmētra! Katram savs, un mēs to respektējam, necenšamies cilvēkam iegalvot, ka viņa izvēlētā nav īstā, klasiskā.»

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē