• 10 lietas, kas jāzina par žalūzijām

    Māja
    Kristīne Sēnele
    11. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Logu noformējumā izmaiņas parasti ir rāmākas nekā mājas iekārtojumā vai modē. Īpaši tas attiecināms uz žalūzijām. To izvēlē allaž dominējis funkcionālisms, dekoratīvajam atstājot vien otrā plāna lomu. Tāpēc noskaidrojam, ar ko šosezon kārdina žalūziju pasaule.

    Konsultē salona Kate aizkaru nodaļas vadītāja Kristīne Vēja, Alan Deko pārdošanas vadītāja Inese Gulbe un IKEA interjera dizainere Rita Rimke.

    1. Misija: aizsardzība no saules
      Termins energoefektivitāte aizvadītajā ziemā guvis īpašu skanējumu. Arī žalūzijas var izrādīties labs ieguldījums resursu taupīšanā, jo tie jāpatērē ne tikai telpu sildīšanai, bet arī atvēsināšanai. Īpaši aktuāli tas ēkām ar apjomīgiem stiklojumiem. Atstarojošo žalūziju piedāvājums kļuvis daudzveidīgs, un tam izmantotie materiāli inteliģentāki. Speciāli audumu pārklājumi un tehnoloģiskie risinājumi spēj regulēt ne tikai telpā iekļūstošo saules gaismu, bet arī UV starojumu. Tas savukārt sargā gan mājiniekus no svelmes, gan arī grīdas, mēbeles un vaļējā garderobē izvietoto apģērbu no izbalēšanas. Lai atstaro sauli nav tikai tukša frāze, žalūzijās izmantotie audumi tiek testēti (galvenie kritēriji – atstarošana, transmisija, absorbcija), un ikviens pirms izvēles var pārliecināties, kāds ir konkrētā izstrādājuma sniegums ciparos (precizēt, kāds apzīmējums par to liecina?). Vēl viena labā ziņa – daudzveidīgā materiālu blīvuma izvēle ļauj aizsargāties no saules, bet vienlaikus nezaudēt iespēju redzēt, kas notiek ārpasaulē.
    2. Arī no ārpuses
      Jaunais uzsvars energoefektivitātes kontekstā ir arī uz ārējo žalūziju ierīkošanu, jo tās efektīvāk nekā iekšējās kliedē sauli. Te noderīgs papildinājums ir Screen auduma žalūzijas, kuras izgatavotas no sintētiska materiāla ar sīkiem caurumiņiem. Skats uz ārpasauli caur tumša Screen auduma žalūzijām būs kontrastaināks, bet caur gaiša – mazāk kontrastains. Turklāt tumša auduma žalūzijas vairāk absorbēs siltumu, līdz ar to tas mazāk nonāks telpās.
    3. Tumsai  
      Pilsētās pat gaisma un skaņa var būt piesārņojums. Gaismu necaurlaidīgas, tā dēvētās black out, žalūzijas var glābt miegu no mūžīgās ielas laternu, mirgojošo izkārtņu un cita veida urbānās gaismas. 
    4. Klusumam
      Tāpat ir žalūziju risinājumi skaņas absorbcijai. Piemēram, plisēto žalūziju šūnveida auduma, ko angliski dēvē par honey comb un kas skatā no sāna atgādina bišu stropa šūnas, gaisa kabata iekšpusē darbojas kā skaņas aizsargbarjera. Protams, bezgalīgs klusums neiestāsies, bet sadzīvošana ar ielas trokšņiem var kļūt komfortablāka.
    5. Vieds un vēl viedāks
      Automatizācijas uzvaras gājiens sasniedzis arī žalūziju pasauli. Motorizētas, ar pulti vadāmas ārējās žalūzijas ir ierasta lieta, taču tagad mehanizētākas un viedākas kļūst arī interjera žalūzijas. Ar elektromotoriem tiek aprīkoti praktiski visi žalūziju veidi. Tās regulējamas ne tikai ar pultīm, bet arī no viedierīcēm. Ērtumam var ieprogrammēt, lai, no rīta automātiski atveroties, ielaiž telpā dienas gaismu, bet, aizveroties vakarā, sargā privātumu. 
    6. Saglabā neitralitāti
      Kaut šogad godu izrādām purpursarkanajam, to nez vai manīsim žalūziju piedāvājumā. Šī funkcionālā izstrādājuma krāsu palete arvien ir bijusi neitrāli konservatīva. Pērn tajā dominēja baltais, taču šogad – bēšie un ziloņkaula krāsas toņi kombinācijā ar nomierinoši zilajiem un persiku rozā. Neitrālais uzvar, jo tas sader ar jebkuru interjera stilu un krāsu paleti. Tas labi iederas arī šosezon tik aktuālajā mājīgā interjera konceptā. 
    7. Daudzos slāņos
      Tā kā žalūzijas parasti izvēlas pēc principa atturīgi un funkcionāli, tad kombinēšana ar citu veidu tekstilu var ievērojami mainīt spēles noteikumus. Lai padarītu telpu interesantāku un dinamiskāku, aktuāla kļuvusi logu noformējuma slāņošana, proti, žalūzijas tiek kombinētas gan ar plāna, gan bieza auduma aizkariem. Piemēram, vienkāršas rullo žalūzijas var papildināt ar caurspīdīgiem, neitrāla drapējuma aizkariem, kas, ieturot minimālistisku pieeju, ļauj piešķirt logam dziļumu. Tikpat labi ne tik blīva materiāla žalūzijas var kombinēt ar biezāka auduma aizkariem, pa dienu telpā ļaujot ieplūst gaismai, bet vakaros norobežojoties no svešām acīm.
    8. Kā plisēti svārki
      Vertikālajām žalūzijām privātajās telpās varam pamāt ardievas, taču arvien stabilāku vietu iekarojušas plisētas žalūzijas. Tās vienlaikus piešķir telpai mājīgumu un ir apveltītas ar ļoti labu funkcionalitāti. Galvenokārt to pluss ir ērta stiprināšana pie loga rāmja un iespēja aprīkot ar dažādiem atvēršanas režīmiem, tā regulējot saikni ar ārtelpu. Tāpat tām pieejami dažādu blīvumu audumi. Plisē žalūzijas labi kombinējamas ar dažādu biezumu aizkariem. Turklāt tas ir praktiski vienīgais žalūziju veids, kuru patiešām var mazgāt ar visu mehānismu. 
    9. Otrreiz pārstrādāts un pārstrādājams
      Tekstila un modes industriju uzņemtais ilgtspējības kurss nav gājis secen arī žalūziju pasaulei. Tāpēc šobrīd praktiski ikviena ražotāja piedāvājumā ir kolekcija no otrreiz pārstrādātiem materiāliem, piemēram, romiešu žalūzijas no pārstrādāta poliesters. Tikpat labi žalūzijas var būt arī izgatavotas no tāda materiāla, kuru pēc nokalpošanas var pārstrādāt un atgriezt ražošanā. Zaļš ir jaunais melnais – tas piestāv visiem. 
    10. Koks atgriežas
      Horizontālas žalūzijas ar platākām vai šaurākām koka lamelēm, protams, nav novitāte, taču tieši pēdējos gados ir atguvušas popularitāti. Tās piedāvā pietiekami plašu toņu gammu – pelēcīgo šobrīd pārspējis baltais un dabiskā koka krāsa. Vienlaikus nodrošina nepieciešamo funkcionalitāti, ērti regulējot telpā iekļūstošās gaismas daudzumu, un rada siltu māju izjūtu.

    Pandēmijas inspirēts ir ne tikai darbs no mājām, bet arī dažādu ārtelpu – ziemas dārzu, stikla siltumnīcu – apdzīvošana. Līdz ar to plašāks materiālu klāsts tiek piedāvāts šo telpu žalūziju sistēmām. Kaut gan parasti sintētiskas izcelsmes materiāli pēc skata un faktūras var būt ļoti pietuvināti dabiskajiem. Tie vienlaikus nodrošina vēl lielāku izturību pret UV starojumu, kā arī mitruma kaitīgo iedarbību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē