• Pirmais lidojums bez niķiem un asarām

    Attiecības
    Laura Ikauniece
    4. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Uz ko jābūt gatavam un kā sagatavoties pirmajam ceļojumam lidmašīnā kopā ar mazuli, lai piepildītos pilota novēlētais: Patīkamu lidojumu! Pieredzē dalās trīs mammas.

    Baiba Okmane dzīvo Norvēģijā un kopā ar meitu Emmu pirmo reizi lidoja 8 mēnešu vecumā. Anna Ešenberga ir mamma Madarai, un mazā ceļotāja sava gada un pāris mēnešu vecumā jau ir lidojusi 24 reizes, bet Daces Lambertes meitiņa Margrieta pirmo reizi lidoja uz Ameriku, kad viņai bija 4 mēneši.

    Kādus ratus labāk ņemt līdzi?

    Baiba: – Lidostas piedāvā nodot bērna ratiņus bagāžā bez maksas vai nodot tos tieši pirms iekāpšanas lidmašīnā. Mēs ceļojām ar lietussarga tipa ratiem un nodevām tos tieši pirms iekāpšanas lidmašīnā. Ar šiem ratiem nebija problēmu arī drošības kontroles laikā – tos viegli salocīt un arī uzlikt uz lentes līdzās pārējai rokas bagāžai caurskatīšanai.

    Dace: – Ja līdzi ņemsiet ratus, iesaku lidostā ierasties laicīgi. Ratu iečekošanai jāierēķina papildu laiks. Mēs līdzi ņēmām ratiņus ar kulbu, kas drošības kontrolē sagādāja neērtības – rati bija jāizjauc un jāuzliek uz drošības kontroles lentes. Izrādījās, ka kulba tur neietilpst, tāpēc vīram ar kulbu rokās bija jāiziet cauri drošības kontrolei.

    Ejam cauri drošības kontrolei!

    Baiba: – Jātur īkšķi, lai nekas nepīkstētu, citādi būs jānovelk kāds apģērba gabals vai apavi, bet ar bērnu rokās sanāk tāda zilonīša manevrēšana uz bumbas. Vieglāk, ja blakus ir bērniņa tētis vai cits ceļabiedrs, kas mazo paturēs, kamēr mamma iziet drošības kontroli, bet ja nav… Daudzās lidostās tādēļ padomāts par krēsliņu bērnam pie drošības kontroles, ja mazais uz mirkli jānoliek.

    Pārdzīvot pacelšanos un nolaišanos

    Baiba: – Daudzu aviokompāniju noteikumi paredz, ka mazuļiem vecumā līdz diviem gadiem papildu sēdvieta lidmašīnā nav paredzēta, tāpēc viņiem jāsēž klēpī vienam no vecākiem, pacelšanās un nolaišanās brīdī jābūt piesprādzētiem ar speciālu mazuļu jostu pie mammas vai tēta jostas. Pēdējās 20 lidojuma minūtes bija vissmagākās – lidmašīnai pazeminot augstumu, bērniņš vairāk jūt gaisa spiedienu un sākas raudāšana. Tad jādod kaut kas padzerties vai jāliek pie krūts, lai neaizkrīt austiņas.

    Anna: – Ģimenes ārsts nomierināja, sakot, kamēr avotiņš bērniņam vaļā, viņš lidojuma laikā neizjutīs nekādu spiedienu uz ausīm. Tā kā tolaik baroju mazo ar krūti, bija ļoti ērti viņu ēdināt, kad vien bija vajadzība, īpaši lidmašīnas pacelšanās un nolaišanās brīdī.

    Ēdiens līdzi lidmašīnā

    Anna: – Lidmašīnā drīkst ņemt līdzi jau sagatavotu pudelīti, gan arī atsevišķi iebērtu piena maisījumu mazākā trauciņā (lielo iepakojumu arī drīkst, bet tas aizņems pārāk daudz vietas). Karsto ūdeni var dabūt gan lidostās, gan kafejnīcās, gan lidojuma laikā un pagatavot maisījumu vai putru. Ieliku rokas bagāžā arī burciņas ar augļu biezenīšiem un atsevišķā trauciņā sagrieztus augļus.

    Baiba: – Ne reizi nav nācies lidostā sniegt paskaidrojumus par pudelīšu vai burciņu saturu bērnam. Galvenais – neaizmirst šo pārtiku lielajā koferī, bet drošības kontrolē izņemt burciņas no somas kopā ar citiem šķidrumiem. Lidojuma laikā daudz jādzer. Ja mazulis nav liels ūdens cienītājs, izņēmuma kārtā šoreiz laba būs arī kāda saldināta suliņa – galvenais, ka šķidrums! Ņēmām līdzi arī augļu smūtijus, kurus mazie ērti var paši izsūkt no paciņas.

    Izklaides bērnam laika īsināšanai

    Anna: – Lidmašīnā ņēmām līdzi dažādas uzkodas un rotaļlietas bērnam. Lai būtu viegli kustēties līdzi mazulim, svarīgs ir arī ērts apģērbs vecākiem. Tomēr vēl būtiskāk – būt pašiem mierīgiem un uztvert visu pozitīvi, ļaut bērnam arī savu reizi pabļaustīties, paraudāt un nejusties par to vainīgiem.

    Baiba: –Emmu interesēja avīzes, papīra maisiņi un viss, kas nemaz nav paredzēts mazuļa rotaļām. Līdzi ņēmām arī grāmatiņu ar krāsainiem attēliem, skanošu rotaļlietu.

    Vieta mazulim lidmašīnā

    Dace: – Nevēlējāmies maksāt par papildu vietu, tāpēc bijām gatavi visu lidojuma laiku bērniņu turēt rokās. Galu galā lidmašīnas personāls tomēr atrada papildu vietu, kur mazo varējām noguldīt. Mājupceļā bez maksas pieteicām aviokompānijā mini gultiņu, ko piestiprina atsevišķā salona daļā pie mūsu sēdvietām. Sākotnēji gultiņa šķita nestabila un aizdomīga, bet meitiņa mums ir viegla, labi gultiņā ietilpa un tur saldi čučēja.

    Anna: – Ja lidojums būs ilgāks par trim stundām, iesaku iepriekš uzrakstīt aviokompānijai vēstuli, norādot lidojuma datumu un laiku, un palūgt šūpulīti bērnam (baby cot). Tikai tas ir paredzēts pavisam maziņiem. Mēs savu meitiņu brīžiem guldījām uz nolaižamā galdiņa, kas atbalstīts uz spilvena tētim klēpī, vai arī blakus krēslā, ja tas bija brīvs. Nolaižot galdiņu, gan jābūt ļoti uzmanīgam ar bērna guldīšanu, jo priekšā sēdošais var pēkšņi atgāzt krēslu un bērnu satraumēt. Ja tā dara, jāpabrīdina priekšā sēdošais pasažieris. Taču pacelšanās un nolaišanās brīdī ikviens mazulis līdz 2 gadu vecumam jātur klēpī, ja vien, protams, nelido, līdzi ņemot savu auto krēsliņu, bet tad gan ir jāpērk atsevišķa biļete bērnam par pilnu samaksu!

    Nomierināšanas paņēmieni

    Dace: –Tikko iekāpām lidmašīnā, mazā kļuva kreņķīga. Iepriekš bijām sacepuši un sasaiņojuši cepumiņus gadījumā, ja meitiņa neuzvestos mierīgi, lai varētu pacienāt pasažierus. Pie cepumiņiem zīmīte «Šis ir mans pirmais lidojums. Iespējams, būšu nemierīga un raudāšu. Jau iepriekš atvainojos, mani vecāki dara visu nepieciešamo, lai mani nomierinātu. Paldies!» Tā kā meitiņa bija mierīga, cepumiņus tā arī neizdalījām.

    Anna: – Mums līdzi vienmēr ir Lego, ar ko var spēlēties lidmašīnā uz galdiņa, grīdas, krēsla. Meitiņai patīk arī žurnāli – visa veida, der pat lidmašīnas drošības instrukcija. Pavisam ārkārtējās situācijās rādām viņai filmiņu par Teletūbijiem.

    Vai, reģistrējoties lidojumam, mammām ir priekšroka?

    Lidostā Rīga strādājošajām aviokompānijām reģistrācijas un bagāžas nodošanas rinda ir kopīga visiem ekonomiskās klases pasažieriem, arī vecākiem ar bērniem. Atsevišķa rinda ir biznesa klases pasažieriem. Tomēr pasažierus ar bērniem mēdz pieaicināt pie reģistrācijas galda bez rindas gadījumos, ja biznesa klases reģistrācijas galds ir brīvs.

    Lietas, kas bērnam noderēs lidojuma laikā

    • Autiņbiksītes.
    • Mitrās salvetes.
    • Bērns lidojumam jāsaģērbj pēc sīpola principa – kārtām, lai pēc vajadzības var viegli noģērbt kādu jaku nost.
    • Lodger Bunker vai sedziņa, kur satīt bērniņu gulēšanas laikā.
    • Lakatu zīdīšanas laikam. Ja vēlies delikāti mazuli pabarot, izvēlies sēdvietu tuvāk logam. Piesedzoties ar lakatu, to varēs izdarīt bez svešiem skatieniem.
    • Slingu vai ergosomu (ja mazajam ir vismaz gads). Izkāpjot no lidmašīnas, paies laiks, kamēr sagaidīsi ratus. Ar slingu būs ērtāk!
    • Krūzīti ar vāciņu, no kuras dzēriens tik viegli neizlīst, ja nejauši gadīsies trauku apgāzt.
    • Biezenīti burciņā, ko mazais ēd, vai piena maisījumu.
    • Pārsteigumu mazulim. Viņam patiks, ja lidmašīnā iedosiet kādu jaunu rotaļlietu, kas pievērsīs bērna uzmanību uz ilgāku laiku.
    • Mazuļa dzimšanas apliecību. Līdz 2 gadu vecumam bērnam atsevišķa biļete nav nepieciešama, bet lidostā var palūgt uzrādīt dokumentu, kas apliecina mazuļa vecumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē