• Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma uz bezdarbniekiem?

    Attiecības
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai uzreiz pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām var iegūt bezdarbnieka statusu un saņemt bezdarbnieka pabalstu? Un kā to aprēķina? No darba algas pirms bērna kopšanas atvaļinājuma vai no sociālajām iemaksām, kas veiktas bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā?

    Mammas jautājums: 

    «Pēdējo mēnesi saņemu pilnu bērnu kopšanas pabalstu. Taču tā kā savā iepriekšējā darba vietā neatgriezīšos, gribētu reģistrēties kā bezdarbnieks. Vai pareizi saprotu, ka bezdarbnieka pabalsts man tiks aprēķināts no iepriekšējās sociālo iemaksu algas, kas bija pirms bērnu kopšanas atvaļinājuma?»

    Atbild Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras konsultanti*:

    Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir:

    • ja ir piešķirts bezdarbnieka statuss;

    • ja apdrošināšanas stāžs bezdarba gadījumam nav mazāks par vienu gadu;

    • ja 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas vismaz 12 mēnešos ir iemaksas bezdarba gadījumam.

    Persona, kas kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem vecāku vai bērna kopšanas pabalstu, ir apdrošināta bezdarbam. Šajā periodā bezdarba un pensiju apdrošināšanai tiek veiktas iemaksas no valsts pamatbudžeta noteiktās summas (apdrošinātā ir tā persona, kura saņem vecāku/bērna kopšanas pabalstu) .Valsts iemaksas tiek veiktas līdz bērna pusotra gada vecumam (veido apdrošināšanas periodu – stāžu).

    Jāņem vērā, ka vecāku pabalstu un bezdarbnieka pabalstu nevar saņemt par vienu un to pašu periodu, tāpēc, ja mamma nolēmusi pārtraukt darba attiecības, tad pieprasīt bezdarbnieka pabalstu var uzreiz pēc tam, kad beidzas aprēķinātais vecāku pabalsts (tas ne vienmēr sakrīt ar bērnu kopšanas atvaļinājuma beigām). 

    Sākotnēji jāiegūst bezdrabnieka statusu. Bezdarbnieka statusu var iegūt Nodarbinātības valsts aģentūrā ( www.nva.gov.lv). Savukārt, bezdarbnieka pabalstu var pieprasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (www.vsaa.gov.lv). Iesniegumu var iesniegt, nosūtot to elektroniski uz e-pastu [email protected] (ja ir drošs elektroniskais paraksts), pa pastu uz deklarētās dzīvesvietas nodaļu vai izmantojot portāla www.latvija.lv E-iesniegumu VSAA pakalpojumiemautentifikācijai izmantojot vienu no piedāvātajiem veidiem, piemēram, internetbanku, tālāk sekojot dotajiem norādījumiem.

    Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. Ja noteiktajā kalendāra mēnešu periodā, par kuru aprēķina vidējo iemaksu algu, attiecīgajos kalendāra mēnešos ir atšķirīgi algas apmēri, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinot netiek ņemta vērā 1 lielākā un 1 mazākā alga.

    Ja bērna kopšanas pabalstu/vecāku pabalsta saņēmējs, tiek atbrīvots no darba, iegūst bezdarbnieka statusu, taču nepieciešamajos visos 12 mēnešos, par kuriem aprēķina vidējo algu (darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss), darba devēja iemaksu nav, un visā vidējās algas aprēķina periodā persona bija saņēmusi tikai vecāku un bērna kopšanas pabalstu, un/vai arī saņēma maternitātes pabalstu, tad bezdarbnieka pabalstu aprēķina, ņemot vērā darba stāžu un algu, paredzot iespēju atkāpties līdz pirmajai algai (parasti aprēķinot pabalstu no iemaksu algām, kas bija pirms bērna/u dzimšanas).

    Ja darba attiecības ir pārtrauktas sakarā ar darba ņēmēja pārkāpumu, vai paša vēlēšanos, tādā gadījumā bezdarbnieka pabalstu piešķir pēc diviem mēnešiem no bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Visos pārējos gadījumos, bezdarbnieka pabalsts tiek piešķirts ar dienu, kad iesniegti nepieciešamie dokumenti pabalsta pieprasīšanai.

    Bezdarbnieka pabalsta apmērs par vienu kalendāra dienu ir:

    – ja apdrošināšanas stāžs ir no 1 līdz 9 gadiem ieskaitot – pabalsta apmērs ir 50% no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;

    – ja apdrošināšanas stāžs ir no 10 līdz 19 gadiem ieskaitot – pabalsta apmērs ir 55% no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;

     Bezdarbnieka pabalstu no 01.01.2020. izmaksā:

    - pirmos divus mēnešus – pilnā apmērā no piešķirtā pabalsta apmērā, – nākamos 2 mēnešus tas tiek izmaksāts – 75% no piešķirtā pabalsta apmēra, – nākamos 2 mēnešus tas tiek izmaksāts – 50% no piešķirtā pabalsta apmēra, un pēdējos divus mēnešus – 45% apmērā no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta.

    Bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu var saņemt vienlaicīgi ar bezdarbnieka pabalstu.

    *Sniegtā konsultācija nav uzziņa un nav saistoša piešķirot pakalpojumu, tai ir tikai informatīvs raksturs!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē