• VIDEO: Argentīnā atklāts līdz šim lielākā dinozaura skelets

    Interesanti
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    23. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Zinātnieki Argentīnā atklājuši 98 miljonus gadus senu fosīliju, kas varētu būt līdz šim lielākais atrastais dinozaurs pasaulē, vēsta aģentūra AFP.

    Argentīnas dienvidrietumos, Patagonijā, zinātnieki atklājuši milzu fosīliju, kas varētu būt līdz šim lielākais atrastais dinozaurs.

    Iespaidīga izmēra kauli pieder milzu zauropodam, kas ir 10–20% lielāks nekā līdz šim lielākais identificētais dinozaurs, ziņo Lamacas nacionālā universitāte. Iepriekš atrastais ielākais dinozaurs jeb  Patagotitan mayorum svēris ap 70 tonnām un bijis 40 metrus garš.

    Līdz šim izrakti divi duči astes skriemeļu un iegurņa kauli. Zinātnieku svētais grāls būtu lielo augšstilba vai apakšdelma kaulu atrašana, kas ļautu noteikt dinozaura svaru.

    Iespaidīgās fosīlijas tika uzietas vēl 2012. gadā Neukvenas upes ielajā, bet arheoloģiskie izrakumi sākās tikai 2015. gadā. 

    «Mums ir vairāk nekā puse no astes un daudz gurna kaulu,» saka paleontologs Hosē Luiss Karvaljido no Egidija Feruljo muzeja. «Pārējais ir dziļāk zemē, tā kā mūs gaida vēl vairāki gadi izrakumos.»

    Fosīlijas vecums ir ap 98 miljoniem gadu, norāda Sapalas pilsētas Dabaszinātņu muzeja direktors, ģeologs Alberto Garrido. «Mēs uzskatām, ka šis eksemplārs varētu būt pilnīgs vai gandrīz pilnīgs,» par dinozaura skeletu saka zinātnieks. «Viss atkarīgs no tā, kā veiksies izrakumos. Taču neatkarīgi no tā, vai šis būs lielāks vai nē, šādu izmēru neskarta dinozaura atrašana ir jaunums pats par sevi.»

    Zauropodi bija īpaši milzīgi zālēdāji dinozauri ar garu kaklu un asti, lielākie sauszemes dzīvnieki, kas jebkad dzīvojuši uz Zemes.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē