• Vakcinācijas kiberdraudi – pastiprinājušās krāpnieciskas darbības ap Covid-19 vakcīnām

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Picabay
    Krāpnieki nepārtraukti meklē jaunas lietotāju datu zagšanas iespējas. Pērn par vienu no blēžiem ienesīgākajām afērām kļuva pilnīgi jauna iespēju kategorija.

    Viņi plaši izmantoja ar Covid-19 saistītas mēstules un pikšķerēšanas lapas, lai iedzīvotos no gada satraucošākajām un skaļākajām ziņām. Kaspersky pārskats „Surogātpasts un pikšķerēšana 2021. gada 1. ceturksnī” liecina, ka krāpnieki turpina izmantot šo epidemioloģisko problēmu, bet tagad galveno uzmanību velta vakcinācijas procesam.

    Kaspersky eksperti ir konstatējuši dažādu veidu pikšķerēšanas lapas, kas izplatītas visā pasaulē. Tāpat arī mēstulēs saņēmēji tika aicināti vakcinēties, piedalīties aptaujā vai diagnosticēt Covid-19. Piemēram, daži lietotāji Apvienotajā Karalistē saņēma e-vēstuli, kas šķita pienākusi no Valsts veselības dienesta. Saņēmēji tika uzaicināti vakcinēties, bet vispirms vēlme vakcinēties bija jāapstiprina, noklikšķinot uz saites.

    Lai pieteiktos uz vakcinēšanu, lietotājiem bija jāaizpilda veidlapa, norādot personas datus, tostarp bankas kartes informāciju. Tādējādi viņi savus finansiālos un personas datus nodeva uzbrucējiem.

    Vēl viens veids, kā piekļūt lietotāju personas datiem, bija viltotas vakcinācijas aptaujas. Krāpnieki sūtīja e-vēstules lielu farmācijas uzņēmumu, kas ražo Covid-19 vakcīnas, vārdā, aicinot saņēmējus piedalīties īsā aptaujā.

    Par piedalīšanos aptaujā visiem dalībniekiem tika solīta dāvana. Pēc jautājumu atbildēšanas upuri tika novirzīti uz lapu ar „dāvanu”. Lai saņemtu balvu, lietotājiem tika lūgts aizpildīt ar personas datiem detalizētu veidlapu. Dažkārt uzbrucēji lūdza samaksāt simbolisku summu par piegādi.

    Visbeidzot, Kaspersky eksperti atrada mēstules, kas piedāvā pakalpojumus Ķīnas ražotāju vārdā. E-vēstulēs tika piedāvātas preces vīrusa diagnosticēšanai un ārstēšanai, bet uzsvars tika likts uz vakcinācijas šļirču pārdošanu.

    „2021. gadā mēs novērojam 2020. gada tendenču turpināšanos. Potenciālo upuru pievilināšanai kibernoziedznieki joprojām aktīvi izmanto Covid-19 tematiku. Izvēršoties koronavīrusa vakcinācijas programmām, krāpnieki izmanto šo procesu par ēsmu. Nedrīkst aizmirst, ka, lai gan šādi piedāvājumi var izskatīties ļoti izdevīgi, sekmīga darījuma varbūtība ir vienāda ar nulli. Lietotāji var izvairīties no datu un dažkārt arī naudas zaudējuma, ja piesardzīgi izturas pret internetā izplatītiem šķietami izdevīgiem piedāvājumiem,” komentē Kaspersky drošības eksperte Tatjana Ščerbakova.

    Lai nekļūtu par krāpšanas upuri, Kaspersky arī iesaka lietotājiem rīkoties šādi.

    • Skeptiski izturēties pret visiem neparasti dāsniem piedāvājumiem un akcijām.
    • Pārliecināties, ka paziņojumi ir saņemti no uzticamiem avotiem.
    • Nenoklikšķināt uz saitēm aizdomīgās e-vēstulēs, tūlītējās ziņās vai sociālo mediju saziņā.
    • Pārbaudīt apmeklēto vietņu īstumu.
    • Ieinstalēt drošības risinājumu ar atjauninātām datubāzēm, kas ietver informāciju par jaunākajiem pikšķerēšanas un surogātpasta resursiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē