• apceļot pasauli bez naudas?

    Atpūta
    Agnese Zeltiņa
    22. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jautājums, kurš nomoka ne vienu vien ceļotāju un sapņotāju, – kā ceļot vislētāk? Skaidrs, ka pavisam bez naudas nevar (kaut gan ir cilvēki, kas ir pierādījuši pretējo), bet ar pavisam minimāliem līdzekļiem – gan. Pieredzē dalās Agnese Zeltiņa.
    Nākamais: Kā tas darbojas?

    Vai esi kādreiz vēlējies dzīvot Kostarikas džungļos, Venecuēlā, Peru, Taizemē, Kanādā, Jaunzēlandē vai Urugvajā? Apceļot Dienvidameriku, Āziju, Āfriku? Ceļot nevis tikai trīs nedēļas, bet varbūt trīs gadus? Kad pirms sešiem septiņiem gadiem sāku plānot sapņa piepildīšanu par pasaules apceļošanu, daudz laika pavadīju, meklējot, gūglējot, lasot informāciju par iespējām, kā ceļot bez naudas. Bez laimēta miljona kabatā šis plāns varbūt izklausās kā utopija, bet kvalitatīvi apceļot pasauli tiešām var pat tad, ja kabatā ir smieklīgi maz naudas. 

    Ceļojot piepelnīties

    Ja ir vēlme ceļot ilgāku laiku, neizbēgami pienāk brīdis, kad nepieciešams papildināt savus finanšu krājumus.

    Tad nu jāatrota piedurknes un jāiet strādāt.

    Lai apceļotu pasauli, Latvijas jaunieši nereti izmanto brīvprātīgā darba iespējas ar dažādu nevalstisko organizāciju palīdzību, bet dokumentu kārtošana parasti aizņem diezgan daudz laika un iesaistīto pušu reizēm ir vairāk nekā saprašanas, kā arī ierobežots vecuma limits. Ja tev pāri trīsdesmit, jāmeklē citas iespējas.  Piemēram, brīvprātīgā darba iespējas apmaiņā pret dzīvošanu un ēdināšanu. Lai savestu kopā darba meklētājus un darba devējus, izveidotas ērtas interneta vietnes. Visām šīm organizācijām galvenā ideja ir līdzīga, tikai atšķiras specifika.

    Vecākā organizācija, kas sniedz iespējas brīvprātīgi strādāt dažādās saimniecībās un fermās visā pasaulē. Šajās saimniecībās lielākoties uzsvars likts uz ekoloģiski tīru produkciju, pašpietiekamu dzīvesveidu, cilvēka un dabas savstarpēju mijiedarbību. Vēsturiski viss ir aizsācies Anglijā pirms apmēram 40 gadiem, kad cilvēki sāka vairāk apjaust nepieciešamību dzīvot un būt tuvāk dabai, kas nav tik viegli pieejama lielpilsētu iedzīvotājiem. Mums, latviešiem, varbūt to ir grūti izprast, jo lauki ir rokas stiepiena attālumā, gandrīz katram ir kāds radinieks ar lauku māju un dārzu, kartupeļu vagām, varbūt arī upi un pirtiņu.

    Tagad iedomāsimies cilvēkus Ņujorkā! Ko redz viņi, un kādas ir viņu iespējas? 

    Līdz ar WWOOF pasaulē pamazām sāka izplatīties ideja par darbu, kas balstīts uz brīvprātības principa un pieredzes gūšanu apmaiņā pret dzīvošanu. Atšķirībā no tālāk apskatītajiem Helpx un Workaway šai organizācijai nav vienas kopīgas lapas, jo katrā reģionā ir sava organizācija, kas nozīmē, ka, ja ir vēlēšanās palīdzēt un doties uz dažādām pasaules vietām, jāreģistrējās katrā lokācijas lapā atsevišķi, jāmaksā arī reģistrācijas maksa.

    Šeit atrodami dažādi projekti, sākot ar lauku saimniecībām, palīdzēšanu mājās, bērnu pieskatīšanu, beidzot ar mākslas galerijām, sērfošanas skolām, jogas nometnēm, māju celšanu džungļos un palīdzēšanas bezpeļņas organizācijām Āfrikā. Helpx sākumā var šķist neērts, nesaprotams un grūti lietojams, taču tur var atrast ļoti interesantus projektus un vietas visā plašajā pasaulē.

    Dizaina ziņā mūsdienīgāks, ar pielāgotu mobilo lapu un ērtāku meklēšanu, pēdējos gados lietotāju un projektu ziņā izvirzījies priekšā savam priekštecim Helpx. Abiem ir līdzīga ideja, un bieži vien vienu un to pašu projektu var atrast gan Helpx, gan Workaway.

    Raksta turpinājums:

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē