• Busels debitē rokoperā Sfinksa. Leģendārā loma, pēc kuras Ivars Stonins pirms 20 gadiem pameta Latviju

    Rokopera
    Marta Kalniņa
    24. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ivars Stonins un Maksims Busels slavenā pareģa Eižena Finka lomā.
    Foto: Publicitātes foto
    Ivars Stonins un Maksims Busels slavenā pareģa Eižena Finka lomā.
    Ar stāvovācijām pārpildītā VEF Kultūras pils zālē šajā nedēļas nogalē noslēdzās Jāņa Lūsēna leģendārās rokoperas «Sfinksa» jauniestudējuma pirmizrāde. Daudziem Finks aizvien saistās ar aktiera Ivara Stonina tēlojumu un balsi, bet jaunajam Finkam Maksimam Buselim esot izdevies pārsteigt skatītājus.

    Busela dziedājums pārliecina 
    Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes kopdarbs pirmizrādi piedzīvoja pirms 23 gadiem. Toreiz Latvijas Nacionālajā teātrī to ar labiem panākumiem spēlēja septiņus gadus.

    Tagad režisores Rēzijas Kalniņas vadībā rokopera ieguvisi jaunus akcentus.

    Slavenā pareģa Eižena Finka stāsts šoreiz ir ietērpts lakoniskākā, ar simboliem caurvītā scenogrāfijā un tērpos, klātesot pašam komponistam Jānim Lūsēnam un viņa instrumentālajai grupai.
    Galvenā lomā uzticēta Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra spīdeklim Maksimam Buselam. Skatītāji novērtēja Busela vokālās dotības, jo Finka dziesma viņa izpildījumā skan patiesi labi. Izrādē iesaistīti arī daudzi populāri mūziķi – Beāte Zviedre, Anmary, Antra Stafecka, Atis Zviedris un citi. Rokopera «Sfinksa» ar divām izrādēm šajā nedēļas nogalē viesosies  Vidzemes koncertzālē Cēsis, bet 1. martā būs skatāma Rīgā, VEF Kultūras pilī. Dosies arī uz Liepāju, Ventspili, Ogri un daudzām citām vietām Latvijā.

    Pavisam cits Finks 

    Šī pirmizrāde daudziem teātra faniem liek atcerēties arī pirmo «Sfinksu», kuru 2001. gadā iestudēja Edmunds Freibergs un Regnārs Vaivars. Toreiz patiesi spožs Eižena Finka lomā bija Nacionālā teātra aktieris Ivars Stonins. Jāatzīst gan, sākumā izrāde tika uztverta ar lielu kritiķu pretestību. Tomēr skatītājiem tā patika. Turklāt toreiz kritiķis Normunds Naumanis paziņoja ka rokoperā jābūt vismaz vienam hitam, un šajā neesot. Laiks parādīja, ka tā nebūt nav. Fināla dziesma «Nē, manis nav» Stonina izpildījumā iekrita daudzu cilvēku sirdīs uz mūžu. Tā 2018. gadā nonāca arī Latvijas skaistāko dziesmu topā. Savu smeldzi piešķir arī fakts, ka 2003. gadā Ivars Stonins pavisam pameta teātri un Latviju. Par pēdējo pilienu kļuvusi nevis iznīcinoša kritika, kā toreiz uzskatīja, bet gan rokoperas izrāde, uz kuru viņš atnācis ļoti slims. Pēc izrādes neviens neesot piedāvājis viņu nogādāt mājās, bet naudas taksometram nebija. Nācies iet kājām. Šī nevērība viņam toreiz sāpējusi.


    Taču vēl vairāk sāpējusi nabadzība, kādā esot dzīvojis aktieris,

     

    kurš spēlējis teātrī smagas un atbildīgas lomas. Kad Ivars lūdzis teātra vadībai lielāku atalgojumu, saņēmis noraidījumu. Tāpēc aiz izmisuma atsaucies kādas draudzenes piedāvājumam doties uz ASV. Tur viņš dzīvo jau vairāk nekā 20 gadus. Finka lomu pēcāk daudzis gadus spēlēja Ainārs Ančevskis. 

    Jaunais Eižens Finks – Maksims Busels


    Finks Ivara Stonina izpildījumā.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē