• Visu laiku tek deguns! Ko darīt?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    1. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ko darīt, ja deguns uzvedas kā saplīsis krāns? Otorinolaringoloģe, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Otorinolaringoloģijas klīnikas vadītāja Gunta Sumeraga atbild uz lasītājas vēstuli.

    Lasītājas vēstule: Man jau pāris gadus ir tāda problēma: kad esmu ārā jebkurā gadalaikā vai staigājot pa māju, no deguna pastiprināti tek iesnas. Citādi esmu vesela. Vairākkārt esmu apmeklējusi ārstu, kurš iesaka deguna pilienus, bet man tie nav palīdzējuši. Līvija

    Līvija, pēc apraksta šķiet, ka jums ir tā dēvētais vazomotorais rinīts, kas rodas, ja nav precīzi sasaistīta regulācija starp autonomo nervu sistēmu – simpātisko un parasimpātisko – un deguna gļotādā esošajiem asinsvadiem un dziedzeriem.

    Deguna gļotādā atrodas dziedzerīši, kuri visu laiku ražo gļotas, kas līdzinās ūdenim.

    Degunam no iekšpuses visu laiku jābūt mitram. Parasti gļotāda reaģē uz noteiktu kairinājumu, piemēram, ļoti zemu gaisa temperatūru, putekļiem, kairinošām vielām, kad šis sekrēts izstrādājas vairāk. Citreiz kairinājums ir pavisam nebūtisks, piemēram, ārā ir vēss, un, ieejot siltā istabā vai – otrādi – no siltas istabas ārā aukstumā, deguns sāk tecēt.

    Reizēm tas notiek, arī paturot uz zemes plikas pēdas, ēdot karstu zupu vai asu piparotu ēdienu.

    Jāatzīst, ka ne vienmēr vazomotoro rinītu var īpaši ietekmēt, un reizēm ar to vienkārši jāsamierinās. Dažkārt palīdz glikokortikosteroīdu deguna pilieni, kas sausina degunu, un fizikālās procedūras, piemēram, elektroforēze, par ko vajadzētu konsultēties ar fizikālās terapijas ārstu.  

    Lai mazinātu deguna tecēšanu, iesaku jums norūdīties, iet pirtī, staigāt basām kājām, nebaidīties no aukstuma, mazliet nosalt un pārkarst, lai trenētu termoregulāciju un lai ķermenim, mainoties vides apstākļiem un dažādiem kairinātājiem, nebūtu šoks.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē