• Vairs nevaru braukt autobusā! Bet ļoti gribas ekskursijā…

    Mentālā veselība
    Indra Ozoliņa
    9. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ģimenes ārste Evelīna Beire lasītājai stāsta, kas var izraisīt nelabumu, braucot autobusā.

    Lasītājas vēstule: Nevaru braukt ekskursijā ar sabiedrisko transportu. Ja paredzēts brauciens, kļūst slikti, visu laiku jāiet uz tualeti čurāt. Reizēm piemetas caureja. Ir tāds kā švakums un nosvīstu galīgi slapja. Vienreiz nācās lūgt šoferim pieturēt, braucot uz Rīgu, pirms pieturas vietas. Braucot ar savu mašīnu, viss ir kārtībā. Tuvāko mēnešu laikā paredzēta ekskursija ar autobusu, kuru ļoti negribētos atteikt. Ko jūs man ieteiktu darīt?  Aina

    Aina, visticamāk, šāda reakcija ir saistīta ar veģetatīvo nervu sistēmu, kas reaģē uz trauksmi konkrētā situācijā, piemēram, jūsu gadījumā – dodoties ekskursijā. Reizēm cilvēks trauksmi īsti pat neizjūt, bet viņam ir jūsu minētie simptomi – slikta dūša, svīšana, vēdera darbības traucējumi utt. Vislabāk šādā gadījumā palīdzēs līdzekļi, kas nomierina nervu sistēmu.

    Varat mēģināt lietot baldriāna tabletes vai vīgriežu tēju. Jārēķinās gan, ka tās var izraisīt nelielu miegainību.

    Ja gribat justies pavisam droši, iesaku aprunāties ar savu ģimenes ārstu, lai izraksta kādu medikamentu, kas nerada miegainību un nomierina nervu sistēmu, piemēram, Noofen vai Adaptol.

    Lūk, ko par šo saka Rīgas Stradiņa universitātes Psihiatrijas un narkoloģijas katedras vadītājs profesors Elmārs Rancāns:

    – Aprakstītā situācija ļoti atgādina paaugstinātas trauksmes pazīmes. Tā līdzīga sajūtām, kuras daudzi jūt pirms eksāmeniem, taču – izteiktākā pakāpē. Kaut gan subjektīvi šīs sajūtas ir nepatīkamas, tās, visticamāk, nav somatiskas slimības pazīmes, kas apdraud veselību un dzīvību. Lai kvalificēti izvērtētu šo stāvokli un rekomendētu labāko ārstēšanu, es iesaku pēc iespējas drīzāk apmeklēt ģimenes ārstu, kam ir pieredze trauksmes stāvokļu ārstēšanā, vai ambulatoru psihiatru. Cilvēkiem ar šādiem stāvokļiem var būtiski palīdzēt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē