• Vai zināji? Augsti papēži var būt kaitīgi
    tavai veselībai!

    Slimības
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    9. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja jautātu, kas dara sievieti seksapīlu un pievilcīgu, ļoti iespējams, viena no biežākajām atbildēm būtu – augstpapēžu apavi. Sava taisnība jau ir, taču vai zināji, ka pārāk augsti papēži kaitē veselībai?

    Papēžu nēsātājas vīriešiem šķiet pievilcīgākas, jo papēži gaitu vērš sievišķīgāku, vairāk grozās gurni, soļi kļūst mazāki, gaita līganāka. Un, protams, arī citas vizuālās priekšrocības – kājas šķiet garākas, gurni slaidāki, sieviete izskatās elegantāka un seksapīlāka. Augstie papēži sievietei arī piešķir trauslumu un gaisīgumu: mazliet virs zemes, pēda izskatās mazāka, bet pati sieviete – tāda, kas pat aizbēgt nespēs, tāda, kuras misija ir tikt iekarotai un saldi padoties.

    Taču šeit varētu pārfrāzēt teicienu – kas par daudz, tas par skādi. Papēži nedrīkst būt pārāk augsti, un augstpapēžu apavos nav ieteicams staigāt visu dienu.

    Ko ļoti augsti papēži var nodarīt veselībai?

    Patiešām augstu papēžu (virs 7 cm) valkāšana var radīt vēnu, mugurkaula, ceļgalu, locītavu un citas problēmas, nerunājot nemaz par iespējamiem klupieniem un kritieniem, kas var rezultēties pat ar lūzumiem..

    • Veicina priekšvelves deformāciju. Par to var vēstīt dedzinoša sajūta pēdās, izspiedušies pirkstu kauliņi, locītavu sāpes.
    • Var rasties arī sāpes kāju pirkstos – par to iemeslu kļūst nerva iekaisums starp trešo un ceturto pleznas kauliņu, kur, nēsājot šaurus apavus, visvairāk tiek saspiesta pēdas velve.
    • Augstu papēžu valkāšana var radīt kāju pirkstu un nagu deformāciju.
    • Ja neērtā kurpē kāja izļogās, rezultāts var būt potīšu mežģījums.

    Kurpes, kam papēdis augstāks par 6 cm, jānēsā ne vairāk nekā divas stundas dienā, bet labāk vispār pietaupīt tikai svinīgiem notikumiem.

    Ja kājas apavos nogurušas…

    • Atnākot mājās, atslābini pēdas. Spēcīgi izmasē visu pēdu un pēc tam vēl izberzē to ar dūri. Pēc tam pastaigā basām kājām, vislabāk – pa speciālo masāžas paklājiņu.
    • Vakarā vērts veltīt desmit minūtes mazai kāju un pēdu pavingrināšanai. Guļus uz grīdas pavēzē kājas šķērītē vai velosipēdā. Pēc tam (labāk stāvus, bet var arī sēdus) ar kailu vai zeķē ieautu pēdu viegli piespied pie grīdas un ar pēdu un kāju pirkstiem paapļo tenisa bumbiņu. Pēdas pamatni, pirkstus, papēdi, tad otru pēdu. 
    • Pirms gulētiešanas izvanno pēdas – 10 minūtes paturi siltā sālsūdenī vai ārstniecības augu uzlējumā.
    • Bieži maini apavus – augstus papēžus pret zemiem, vienu fasonu pret citu! Vislabāk maini tos vairākas reizes dienā – pārvelc citas kurpes darbā, uzauj ērtākus apavus, atnākot mājās, uzvelc citas, vakarā izejot.

    Vai mīnusiem pretī var likt arī kādu plusu?

    Tomēr velns nav tik melns, kā viņu mālē, un, jā, līdzās subjektīvajai seksualitātei un pievilcībai augstu papēžu valkāšanai ir arī kāds pozitīvs efekts. Veronas Universitātes ginekoloģe uroloģe Marija Cerruto izpētījusi, ka augsto papēžu valkāšanai ir arī savi plusi veselības jomā. Izmērot iegurņa muskulatūras aktivitāti, izrādījās, ka sievietēm, kuras valkā augstus papēžus, tie ir vairāk attīstīti un labāk trenēti.

    Ja šie muskuļi ir trenēti, seksuālā dzīve ir daudz labāka, uzbudinājums spēcīgāks un ir lielāka iespēja sagādāt baudu otram.

    Taču ne tikai tas – trenēti starpenes un iegurņa muskuļi palīdz arī citu iekšējo orgānu veselībai. Šie muskuļi parasti pavājinās pēc dzemdībām. Protams, ir izstrādāti vingrojumu kompleksi to trenēšanai un stiprināšanai, bet vai daudzas tos pilda? Pēc Marijas domām, augsto papēžu valkāšana arī ir viens no šādiem vingrinājumiem. Tomēr papēžiem jābūt stabiliem, ar tievajiem spicpapēdīšiem šādu jauku efektu dabūt nevarot! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē