• Vai varu tikt pie steidzama nosūtījuma uz izmeklējumu?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    12. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Uz lasītājas vēstuli atbild Evija Štālberga, Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

    Lasītājas vēstule: Vai ir kādas likumīgas iespējas ģimenes ārstam uzrakstīt steidzamo CITO nosūtījumu uz izmeklējumu, ja situācija ir steidzama, bet ne tik ļoti, lai sauktu ātros un ārstētos slimnīcā? Konkrēti mani interesē gastroskopija 80 gadus vecam cilvēkam.

    Jau pāris mēnešus ar pārtraukumiem ļoti sāp vēders, uznāk neciešamas lēkmes.

    Ģimenes ārsta izrakstītās zāles nepalīdz, tagad jāveic gastroskopija, bet rindas ir garas. Pat par maksu jāgaida divi trīs mēneši. Ģimenes ārste sacīja: kad sameklēsiet, kur un kas veiks izmeklējumu, tad uzrakstīšu jums nosūtījumu. Marija

    Valsts apmaksātus diagnostiskos izmeklējumus, tajā skaitā fibrogastroskopiju, veic vairākās ārstniecības iestādēs. Ja tuvākajā iestādē pēc šā pakalpojuma jāgaida garā rindā, tad jāinteresējas par iespējām citā iestādē, kurai ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu (NVD). 

    Reizi mēnesī ārstniecības iestādes apkopo informāciju par gaidīšanas rindām un NVD to publicē tīmekļa vietnē www.rindapiearsta.lv.

    Tajā var noskaidrot, kur nepieciešamais izmeklējums tiek piedāvāts kā valsts apmaksāts un kāds ir aptuvenais gaidīšanas laiks.

    Piemēram, Rīgas ārstniecības iestādēs īsākais gaidīšanas laiks valsts apmaksātas fibrogastroskopijas veikšanai šobrīd ir no divām nedēļām līdz diviem mēnešiem. Lai noskaidrotu aktuālo informāciju par gaidīšanas rindas garumu konkrētajā brīdī un pierakstītos, jāsazinās ar ārstniecības iestādes reģistratūru. 

    Savukārt, ja cilvēkam nav piekļuves internetam vai viņš to neizmanto vecuma vai veselības stāvokļa dēļ, informāciju par rindām var noskaidrot, zvanot uz NVD Klientu apkalpošanas centra bezmaksas informatīvo tālruni 80001234. 

    Jā, Marija, ģimenes ārsts, izvērtējot slimnieka anamnēzi, sūdzības un fizikālās izmeklēšanas datus, var lemt par nepieciešamā izmeklējuma steidzamību un neatliekamā gadījumā nosūtījumā veikt atzīmi CITO, kas nozīmē, ka ārstniecības iestādē pakalpojums tiks sniegts prioritāri.

    Tas ir pilnīgi likumīgi, jo paredzēts līgumā ar ārstniecības iestādēm par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

    Par CITO nosūtījumu ir jāinformē ārstniecības iestādes reģistratūra pierakstoties, un tas jāņem līdzi uz izmeklējumu. Katra ārstniecības iestāde nosaka individuāli, kādā veidā rezervēt laiku šādiem gadījumiem. Dienu skaits, kurā jāveic izmeklējums, nav noteikts.

    Savukārt, ja pacienta gadījums atbilst zaļajam koridoram (aizdomas par onkoloģisku saslimšanu) vai dzeltenajam koridoram (ļaundabīgo audzēju recidīvs), nepieciešamo izmeklējumu iespējams saņemt prioritārā kārtā 10 dienu laikā no pierakstīšanās brīža. Šajā gadījumā ģimenes ārsts izraksta nosūtījumu, kurā norādīts noteikts kods, par ko jāinformē, pierakstoties pie onkologa Latvijas Onkoloģijas centrā vai citviet, kur pieejamas valsts apmaksātas onkologa vizītes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē